L.B. u Nakon predavanja

Kombinacija studija i trudnoće u Hrvatskoj je jako zahtjevna: Kako je biti mama-studentica?

Ivana je bivša studentica FER-a. Danas ima 33 godine, diplomu ovog fakulteta, supruga i dvoje djece od kojih je prvo rodila na četvrtoj godini studija, u trenutku kad su i ona i suprug bili na istom fakultetu i na istoj studijskoj godini.

11. kolovoza 2016 15:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Njihovo starije dijete sada ima 11 godina i kreće u peti razred osnovne škole.

S obzirom da je tema trudnoće i majčinstva među studentskom populacijom još uvijek nedovoljno istražena, popričali smo s Ivanom koja je s nama podijelila vlastito iskustvo trudnoće i studiranja, odnosa profesora i kolega prema njoj dok je nosila svoje prvo dijete, ali i savjete koji će studenticama budućim majkama pomoći da se lakše snađu i organiziraju kad saznaju ovu veliku i uzbudljivu vijest.

Profesori su joj savjetovali da ne pauzira godinu


Kao studentica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Ivana je tijekom studija imala uglavnom kolege muškarce. U takvim okolnostima trudnoća je izuzetno rijetka pojava, no njena su iskustva jako pozitivna. "Nisam sklona misliti da itko treba zbog uobičajene životne situacije, kao što je imanje djeteta, doživljavati pozitivnu diskriminaciju, ali ona učini neku diferencijaciju među ljudima. Kako među profesorima i odnosu s njima, tako i prema kolegama i odnosu s kolegama", kazala nam je.

Pravi je ispit karaktera, strpljenja i ustrajnosti krenuo tek nakon rođenja njenog prvog djeteta jer je rodiljni dopust poprilično \'osamljeni\' životni period većini žena.

"To je period u kojem 90% vremena provodiš s osobom koja ti znači cijeli život, ali s njom ne možeš podijeliti niti jednu misao. Vrijeme za preispitivanje stavova, vrijeme za razmišljanje o tome što si učinila i trebaš postići. Kad imaš 21 godinu i napola dovršeni studij, to može biti jako frustrirajuće razmišljanje. Kolege mogu ponuditi pomoć, ali jednostavno nisi u toku i moraš višestruku energiju ulagati u potpuno banalne stvari, kao nabava materijala za učenje", prisjetila se Ivana.

Imala je nevjerojatnu sreću da je dobila vrlo pametne savjete od nekih zainteresiranih profesora koji su joj olakšali odluku da ne zamrzne godinu, ne radi pauze i ne prekida konstantu u učenju i tako je izgubila jako malo vremena u odnosu na svoju generaciju.

Financijski i organizacijski izazov


Iako je sasvim "normalno" i prirodno da žena zatrudni u dvadesetima, studentske trudnoće ipak nisu toliko česte. Osim što se radi o velikom opterećenju obavezama s dvije strane: fakulteta i podizanja djeteta, financijski trošak također je velika stavka zbog koje se djevojke ipak rjeđe odlučuju zatrudnjeti tijekom studija.

"Kombinacija studija i djeteta u Hrvatskoj je financijski i organizacijski zahtjevna. U našem slučaju, kad smo oboje studirali studij koji se može nazvati vremenski zahtjevnim, uključuje periode  loše financijske situacije, mnogo brige i strahova za budućnost", kaže naša sugovornica. "U jednom periodu života, suprug je radio preko student servisa u struci, učio za zadnje ispite i služio civilni vojni rok i taj je radni dan trajao i do 17 sati. Meni su ostajali mala beba s vrlo malom potrebom za snom, ispiti i kućanski poslovi. Naravno da se to sve može odraditi, ali to nije period kojeg se čovjek s veseljem sjeća. Naravno, romantično bi bilo reći pravu istinu, da je to urodilo djetetom koje je izuzetno na svim poljima, ali u takvim trenucima čovjek ne može o tome razmišljati", dodaje Ivana.

Zakon studentice tretira kao nezaposlene majke


Majke studentice imaju pravo na rodiljni+roditeljski dopust s naknadom u iznosu od 1600kn. To je zaposlenoj majci, ali u slučaju da je alternativa nikakva i taj iznos je od koristi. Roditelji studenti imaju prava kao i ostali roditelji na naknadu za rođenje djeteta. Ako se trudnoća treba čuvati, tu baš i nema neke pomoći.

"Ja sam imala period trudnoće u kojem sam trebala ležati ili je barem takav tada bio stav moje odabrane liječnice. Taj period sam trebala nadoknaditi, neki profesori su mi izašli u susret s periodima i načinima nadoknade, a neke sam predmete jednostavno – odgodila, prebacila za sljedeću godinu", prisjeća se Ivana. "Godina studija se može zamrznuti, što ja nisam radila, a može se i pokušati odraditi, ovisno o terminu porođaja i pomoći s djetetom. Ja sam imala sreću da sam imala u mjestu studiranja brata, studenta, koji je vrlo rado svojega nećaka šetao oko fakulteta u kolicima, dok je sestra slušala predavanja. Možda su i cure padale na to", dodaje u šali.

Ivana i njen suprug primali su i stipendije koje su im značajno pomogle oko financija. Iako joj se iz današnje perspektive čine manje no tada, bilo kakva financijska injekcija bila im je od velike pomoći.

Da fakulteti više izlaze u susret i pomažu – trudnoće bi bile uobičajenije...


Naša sugovornica mišljenja je da fakulteti ne pomažu dovoljno studenticama budućim majkama. Da pomažu i izlaze u susret studentima budućim roditeljima, vjerojatno bi i trudnoća bilo više.

Ni njima nije bilo lako. Do 8. mjeseca trudnoće živjeli su u studentskom domu, a onda su jednostavno morali odseliti i dočekati dijete u stančiću.

"Tada smo imali informaciju da u susjednoj Sloveniji postoje domovi za studente koji prihvaćaju i mlade studentske obitelji, naravno, ako zadovolje kriterij adekvatnog uspjeha na studiju i sve ostale kriterije koje moraju zadovoljiti i ostali studenti. S obzirom na razliku u troškovima stanovanja, nama bi u tom trenutku studentski dom koji ima takvu opciju bio izuzetna stvar. Ali, jasno je da je populacija kojoj tako nešto treba premala da bi se pronatalitetne politike time bavile", komentira.

Ipak, u Gradu Zagrebu su se mogli normalno prijaviti za dječji vrtić i njihovo dijete ga je počelo pohađati prije nego što je Ivana počela raditi – u periodu dok je završavala ispite i diplomski rad. To je izuzetno važna mogućnost za koja bi trebala biti dostupna u svim gradovima diljem Hrvatske.

Koji su prvi koraci za studentice koje saznaju da su trudne?


Iako se radi o velikoj vijesti koja neminovno mijenja život studenata budućih roditelja, važno je dobro se informirati gdje, kako i kada možete dobiti savjet, podršku ili financijsku potporu.

"Ja bih rekla, bez obzira na to što žele, djevojke se prvo moraju obratiti ginekologu. Pravne informacije i informacije o djetetu mogu dobiti u RODI, koja je meni na neki način \'spasila život\', što informacijama, što razumijevanjem, što sudjelovanjem, savjetima", savjetuje Ivana.

Osim toga, buduće majke moraju riješiti svoj status u HZZO-u, kako se ne bi dogodilo da ostanu bez nekog financijskog prava, a potrebno se i dodatno raspitati mogu li dobiti i neka dodatna financijska sredstva od grada/općine u kojoj žive.

Svakako se javite fakultetu, Ivana preporučuje Studentsku službu i obavite razgovor s Prodekanom za nastavu.

"Što me sjetilo lijepih događaja, kao onog kad su zaposlenice naše Studentske službe s velikim veseljem dočekale moje dijete na promociji", dodala je za kraj. "I sretno!"