Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Je li moguće? Mladi u vrijeme pandemije razvili bolje prehrambene navike – evo i zašto

S obzirom na online predavanja i boravak kod kuće, čini se da je mladima godio manjak hodočašćenja u menze, pekarnice i fast food kioske.

22. travnja 2021 12:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mladi su za vrijeme pandemije covida-19 razvili bolje prehrambene navike pa tako češće sami pripremaju hranu, a manje koriste "brzu hranu" (fast food) jer im je manje dostupna, tvrdi nutricionistica Nevena Ćorić koja mladima savjetuje da u ovo vrijeme ne zanemaruju ni fizičku aktivnost, piše Dnevni.ba.


Više kuhaju, ali i konzumiraju voće i povrće


"Pandemija covida-19 i prelazak obrazovanja na online nastavu svakako je utjecao na promjenu načina prehrane kod mladih i djece. Studenti, naime, više vremena provode u kući, u manjoj su žurbi, a time i pod manjim stresom pa imaju više vremena i volje za pripremanje hrane", kazala je Ćorić.


>>>Iscijedio ulje s tanjura u menzi: Evo koliko ga je bilo u samo jednoj porciji hrane FOTO<<<


Uz to, dodala je, manje su izloženi lancima brze prehrane, fast foodu, pekarnicama i slično.


"Zbog novonastale situacije povezane s covidom-19, također su skloniji nošenju obroka od kuće, ali i konzumiranju voća i povrća, prvenstveno kako bi zaštitili svoje zdravlje i poboljšali imunitet. Stoga, možemo reći da se, generalno, prehrana za vrijeme pandemije koronavirusa malo i poboljšala u odnosu na prethodne godine", ustvrdila je nutricionistkinja Nevena Ćorić.


Kako je adolescencija sama po sebi izazovan period u kojem mladi prolaze fizičke, psihičke i socijalne promjene koje moraju savladati, nutricionistica savjetuje da iskoriste ovo toplije vrijeme i što više borave na otvorenom kako bi i tako poboljšali kvalitetu svog fizičkog i mentalnog zdravlja.


>>>Na faks bez ikakvog znanja i savjeta: 'U mojoj obitelji svi su imali samo SSS…' Evo što je poručio svim brucošima<<<


"Mladima savjetujem da iskoriste vrijeme za boravak u prirodi jer ona, ne samo što povoljno djeluje na stres i njihovo mentalno zdravlje, nego doprinosi povećanoj fizičkoj aktivnosti. Stoga su planinarenje, bicikliranje, trčanje, aktivnosti koje se mogu provoditi na otvorenom, a ujedno su i najbolji odabir aktivnosti za vrijeme pandemije koronavirusa", poručila je Ćorić.

Još vijesti