Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Mladi zdravstveni radnici ogorčeni: 'Zovete umirovljenike upomoć, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao!'

Mladi i školovani zdravstveni radnici izrazili su nezadovoljstvo povodom ministrovog poziva umirovljenim liječnicima za pomoć, dok njih tisuće čeka na posao i specijalizacije koje se ne otvaraju.

30. listopada 2020 11:02
Mladi zdravstveni radnici ogorčeni: 'Zovete umirovljenike upomoć, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao!'

Mladi zdravstveni radnici ogorčeni: 'Zovete umirovljenike upomoć, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao!' Foto: MojFaks

Zdravstveni radnici okupljeni u grupi na Facebooku "Pripravnici u neizvjesnosti", ogorčeno kritiziraju poziv umirovljenicima da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, dok njima mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi su onemogućili.

Među njima tisuće magistara fizioterapije, radne terapije, sanitarnih tehničara…


Riječ je o grupi od oko 1800 mladih ljudi koji čekaju pripravništvo, a među njima je čak 1277 zdravstvenih radnika: prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd. Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet.  

...Presedan u povijesti: Čak će se i medicina u Zagrebu studirati – online!...


"Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja", govori Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije za Večernji list.

Nikolina čeka pripravništvo od rujna prošle godine. Pripravnički staž ukinut je liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.

Nedostaje tisuće medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće


Josipa Maras završila je četverogodišnju srednju školu za medicinske sestre 2013., nakon čega je završila i studij fizioterapije. Želi ipak raditi kao medicinska sestra, ali kako je iz zadnje generacija koja je to obavezna, mora odraditi staž, a do danas ga nije dobila. 

...Kad su ti profesori na prvoj crti protiv korone: Evo kako ovih dana izgleda nastava na jednom od najpoželjnijih zagrebačkih fakulteta...


"Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao! U grupi nas je dvadesetak medicinskih sestara koje po starom programu moraju odraditi pripravništvo. Sad je u Dubravi raspisan staž za jednu sestru, javila sam se i nadam se da će me primiti", ispričala je za Večernji Josipa.

I bez zastoja zbog pandemije situacija je bila neodrživa jer se svake godine odškoluju nove generacije zdravstvenih radnika koji isto tako trebaju staž. Izračunali su da će ovim tempom i kvotama za njih 1277 trebati više od sedam godina da ostvare pripravništvo, ne računajući nove generacije, pa poručuju: "Ako je obavezno, zašto nije omogućeno, ako se ne može omogućiti, zašto se ne ukine?"Obraćali su se pojedinim komorama, Ministarstvu zdravstva, ali bez odgovora.

Svi bismo bili itekako korisni u zdravstvu


"Nitko nas ne doživljava, a svi bismo itekako bili korisni u zdravstvu. Recimo, fizioterapeuti mogu itekako puno pomoći onima koji prebole COVID, ljudima nakon respiratora, možemo ih uvježbati kako pravilno disati. Pristali bismo i na manju plaću kako bismo odradili tu godinu", govori Nikolina Bočkaj.

...Mladi poručuju: \'SOR ne može biti zamjena za pripravništvo!...


I ministar Vili Beroš svjestan je problema.

"Pripravnički staž zdravstvenih radnika propisan je zakonom i važan je za pripremu zdravstvenih radnika za samostalan rad. Do 2020. godine dugi niz godina staž se financirao iz sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Za 2020. godinu kvota HZZ-a je 170 pripravnika, stoga ćemo zajedno s drugim dionicima poduzeti mjere kako bi se preostalim zdravstvenim radnicima osiguralo obavljanje pripravničkog staža. To je jedan od brojnih naslijeđenih problema s kojima se suočava Ministarstvo zdravstva te unatoč brojnim izazovima aktualne pandemije tražimo rješenja i za ta pitanja. U nekoliko navrata kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje kako bismo odredili konkretne korake", pojasnio je ministar za Večernji list.

Problem je prepoznat


Hrvatska komora medicinskih sestara prepoznala je problem i prije dva tjedna pokrenula njegovo rješavanje, kaže Mario Gazić, čelnik te komore.

"Prikupili smo podatke od medicinskih sestara bez odrađenog pripravničkog staža, sedamdesetak ih je. Danas sam poslao prijedlog ministru zdravstva Viliju Berošu da kontaktira ravnatelje pojedinih bolnica kako bi oni te sestre čim prije pozvali na odradu pripravničkog staža. Nama se na komorsku anketu javilo njih 70-ak, veći dio njih su srednje medicinske sestre, dok su manji dio prvostupnice. Najviše ih je u Zagrebu (31) i u Splitu (13). Poziv tim medicinskim sestrama da nam se jave u Komoru još je uvijek otvoren",  poručio je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

A.Z.
izvor: Večernji list
foto: Shutterstock By Rawpixel.com