Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Najam 'skočio', a studenti na mukama: Stručnjak savjetuje na što sve paziti kako vas gazda stana ne bi zeznuo

Početkom nove akademske godine, kreće i potraga za stanovima kod studenata koji nisu ostvarili pravo na smještaj u domu ili jednostavno nisu aplicirali za isti. Kako već znamo, nije lako pronaći adekvatan stan, a kada ga konačno i pronađemo, postoje stvari na koje moramo obratiti pažnju prije najma.

31. kolovoza 2018 16:19
Najam 'skočio', a studenti na mukama: Stručnjak savjetuje na što sve paziti kako vas gazda stana ne bi zeznuo

Najam 'skočio', a studenti na mukama: Stručnjak savjetuje na što sve paziti kako vas gazda stana ne bi zeznuo Foto: MojFaks

Jedna od onih koja je naišla na probleme tijekom traženja stana jest studentica Radiološke tehnologije koja je mislila kako je imala sreće jer je pronašla stan blizu fakulteta i po donekle povoljnoj cijeni, ali njezini problemi počeli su s dolaskom zime, piše Tportal.

"Problem je bilo grijanje jer radijator nije dovoljno grijao, pa nam je bilo dosta hladno. Kada smo to rekle vlasniku, rekao je da on tu ne može ništa i da je i njima isto hladno, pa smo nosile svoje grijalice.", ispričala je za Tportal studentica (podaci poznati redakciji) svoje iskustvo s prvim stanom u kojem je živjela devet mjeseci s cimericom te dodala kako je cijena zimi zbog grijanja bila nešto viša.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

Dvosoban stan od 30 kvadrata plaćala je 150 eura mjesečno, a u cijenu su bile uključene režije. Nalazio se u kući, pa su ona i cimerica živjele u prizemlju, a na katu su bili supružnici koji su iznajmljivali taj prostor. Stan je tražila putem oglasa te ga je otišla pogledati prije uzimanja, a s vlasnicima je potpisala i ugovor.  Studentica ističe da su glavni kriteriji blizina faksa, dobra prometna povezanost i to da stan donekle dobro izgleda.

Najviše oglasa za stanove ima u Rijeci, a stručnjak upozorava da studenti obavezno moraju sklopiti ugovor s vlasnikom


Studenti uglavnom počinju tražiti stan u rujnu, prije početka godine, jer inače moraju plaćati određeni ili puni iznos najamnine za "čuvanje stana" dok se ne usele. Ipak, što se duže čeka, izbor je sve manji. Stoga je ekipa Tportala provjerila kakva je ponuda stanova na portalu Njuškalo.hr za gradove u kojima se nalaze sveučilišta u Hrvatskoj, odnosno gradove u kojima studenti traže smještaj i kako se kreću cijene.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

Najviše oglasa ima u Rijeci, 2224, i Splitu, 1765, a najmanje u Dubrovniku, 11, Puli, 31, Varaždinu, 45, i Osijeku, 69, dok je u Zadru 130 oglasa, a u Zagrebu 878, prema kriterijima cijene od 130 do 550 eura. Cijene za stanove od 20 do 30 metara kvadratnih kreću se od 200 do 300 eura, a za veće stanove idu i preko 500 eura.


...\'Ne želim namještaj stariji od mojih roditelja\': Saznajemo koliko su studenti spremni izdvojiti za najam stana i što očekuju za te novce...


Dosta stanova iznajmljuje se na crno jer vlasnici ne žele plaćati porez, pa tako studenti ne mogu ostvariti pravo na subvenciju za stanarinu koju dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja. Također, ako se dogodi neka šteta, a vlasnik stana je ne želi popraviti o svom trošku, najmoprimac ne može učiniti ništa jer nema ugovora.

"Bez ugovora i bez prijave poreza dolazi do problema. Tako postoji rizik za sve te je teško odlučiti tko je u pravu, a tko u krivu.", objašnjava Boro Vujović iz agencije Opereta te dodaje da je, kada ugovor postoji, situacija vrlo jasna i ako dođe do neslaganja, jedino rješenje je sud. Vlasnik stana mora pokrivati troškove redovnog održavanja opreme i instalacija, nužnih popravaka i zamjene kućanskih aparata, osim ako je za štetu kriva osoba koja je iznajmila stan.


...\'Nije mi bed jer je sistem bodovanja u banani\': Studenti koji žele kupiti sobu u domu otvorili dušu i ispričali svoju stranu priče...


Kako stoji u Zakonu o najmu stanova, "najmodavac je dužan održavati stan koji se daje u najam u stanju pogodnom za stanovanje". Također, najmoprimac je dužan obavijestiti najmodavca o nužnim popravcima u stanu i na zajedničkim dijelovima zgrade, koje je dužan snositi najmodavac.

Izvor: Shutterstock

Isto je navedeno i u Zakonu o obveznim odnosima: "Radovi održavanja stvari u stanju podobnom za ugovorenu upotrebu - najmodavac je dužan o svom trošku pravodobno izvršiti potrebne popravke, a najmoprimac je to dužan dopustiti". Ako se to ne dogodi, najmoprimac ima pravo na sniženje najamnine ili na raskidanje ugovora.

...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


...Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju...


No u ovom zakonu je navedeno kako se za troškove sitnih popravaka i troškove redovite uporabe treba pobrinuti najmoprimac, ali nije navedeno na što se to točno odnosi, pa često dolazi do neslaganja, što se može riješiti sudskim postupkom ili uz pomoć stručne osobe odrediti tko se treba pobrinuti za nastalu štetu ako postoji ugovor koji je ovjeren u Poreznoj upravi. U slučaju otkazivanja ugovora vlasnik ima pravo, kako kaže Vujović, tražiti ostatak najamnine. Isto tako, najmoprimac ima pravo na odštetu ako vlasnik prijevremeno otkaže ugovor.

"Kako bi se izbjegli nesporazumi, važno je sklopiti ugovor u kojem će se sve odrediti i predvidjeti. Važno je navesti koje troškove snosi najmodavac, a koje najmoprimac te kakav je postupak ako jedna strana raskine ugovor i slično.", naglašava Vujović te dodaje kako je najbolje tražiti stan putem agencija jer postoji određena sigurnost.

Ilustracija... izvor: Njuškalo

Stoga prije uzimanja stana dobro ga pregledajte kako biste utvrdili moguće nedostatke i štete, pogotovo kada su u pitanju instalacije, uređaji i namještaj. Sklopite ugovor u kojem će točno biti navedeno sve što ste se dogovorili s vlasnikom. Svakako tijekom plaćanja spremite uplatnice ili neku drugu potvrdu kao dokaz kako vas vlasnik ne bi mogao optužiti da ne plaćate najamninu, a isto tako tražite uvid u račune za vodu, struju i grijanje.

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Ilustracija/Njuškalo