Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Nauči sve što trebaš naučiti – u samo 48 sati

Vjerojatno nikad niste čuli za Tansela Alija – trostrukog prvaka u pamćenju koji dolazi iz Australije i koji se proslavio tako što je naučio napamet sadržaj dva telefonska imenika (više od 2300 poslovnih imena i 20 tisuća brojeva) u samo 24 dana.

13. rujna 2016 16:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tansel je svojedobno "istrenirao" televizijsku zvijezdu Todda Sampsona za nastup na Svjetskom natjecanju u pamćenju koje se održalo u Londonu. Todd je na tom natjecanju uspio uspješno zapamtiti čitav špil nasumično promiješanih karata. Cijela avantura snimljena je i prikazana u dokumentarnom filmu "Redesign My Brain".

...Društvene mreže i aplikacije koje vam mogu pomoći u učenju...


Ako vas je ovo zainteresiralo, onda će vas sigurno zanimati i savjeti kako da i vi zapamtite bilo što u najkraćem mogućem roku. U svojoj najnovijoj knjizi "How to Learn Almost Anything in 48 Hours" (Kako naučiti gotovo bilo što u samo 48 sati), Tansel otkriva kako ovladati brzim i profitabilnim strategijama memoriranja podataka kao što su mentalne mape, tehnike vizualizacije i mnemo-tehnike. Ove strategije možete primijeniti svugdje i uvijek pa tako i na učenje za ispite.

7 jednostavnih koraka za pamćenje gotovo svega:


1. Sakupite što je više materijala i izvora o temi dostupno
: utrošite do tri sata na prikupljanje informacija, čak i onih koje niste obrađivali na predavanjima.2. Osmislite strategiju pamćenja: svakome odgovara neka druga tehnika stoga je na vama da odaberete onu s kojom najuspješnije pamtite. Dosad ste već vjerojatno našli jednu koja funkcionira u vašem slučaju.

...Pomodoro tehnika: ne za gađanje loših glumaca, nego za uspješno učenje...


3. Organizirajte se i postavite listu prioriteta: sve informacije podijelite u grupe ili razine različite važnosti. Najviše vremena posvetite najvažnijim stvarima. Iako se ovo može činiti banalnim savjetom, prisjetite se posljednjeg ispita i vremena koje ste utrošili na učenje stvari koje se uopće nisu spomenule na ispitu.

4. Odredite osobu koja će vas smatrati odgovornim/om za neuspjeh: ovo je važan korak! Morate pronaći osobu (prijatelja, članak obitelji, mentora) koja će vas smatrati odgovornim/om za neuspjeh (ako ne naučite ili ne ovladate nekom novom vještinom).

..Najbolje i najgore tehnike učenja...


Premisa ovog koraka je da se teže nosimo sa neuspjehom kad je neka druga osoba uključena u cijeli proces. Lako preživimo sami sa sobom ako se razočaramo, ali nam je jako teško kad razočaramo nekog drugog.

5. Pamtite...ali ne dugo: i Tansel ističe da su kratki periodi učenja i pamćenja puno bolji od dugotrajnih pokušaja pamćenja ogromnih količina informacija.

6. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj: ono što ste naučili treba i ponoviti. Jednom kad ponovite, ponovite opet. I opet.

7. Vježbaj i primijeni: recimo da želite ovladati nekim stranim jezikom. Napravili ste sve od navedenog. Super! Sad pokušajte primijeniti naučeno: posjetite mjesto na kojem se govori samo tim jezikom, komunicirajte. Ako se radi o nekoj teoretskoj stvari, popričajte s osobama koje su stručnjaci u tom području i pokušajte sudjelovati u razgovoru. Koliko ste naučili? Možete li pratiti razgovor? Što ne razumijete i ne shvaćate? Na tim dijelovima morate poraditi.

L.B./foto: Pixabay