Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Niste dobili dom, a stan je preskup? Ove kreativne kuće, privatni domovi i hosteli rado će vas primiti

Kada razmišljamo o studentskom smještaju uglavnom mislimo na dom ili stan, ali postoje i druge opcije. Naime, povoljan i 'kulturan' smještaj studenti u Hrvatskoj mogu potražiti i na drugim mjestima poput hostela koji pružaju idealno mjesto za studentski život.

12. svibnja 2017 13:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U slučaju da niste aplicirali za sobu u domu, a smatrate da je opcija života u stanu preskupa tada ćete posegnuti za drugačijom vrstom smještaja. Zanimljivo je vidjeti da su neki hosteli i prostori okrenuti studentima pa im nude povoljniji smještaj na duže vrijeme. No, neki domovi se nalaze "na pola" pa se po potrebi pretvaraju u hostele i to uglavnom tijekom turističke sezone.

...Moja kućica, moja katastrofica: Pet tipova stanova u kojima ćete živjeti tijekom fakulteta...


...\'Živim u strahu i smišljam izgovore\': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu...


Ovi posljednji se pretežito nalaze na Jadranskoj obali poput hostela/doma na zadarskom Novom kampusu. No, i u Zagrebu pa tako i u Osijeku može se susresti "alternativni" smještaji za studente koji su očito vrlo popularni jer već godinama postoje. Ovdje će biti predstavljeni tek neki od njih kako biste iz prve ruke saznali koje su vam druge opcije za studentski život:

SKUC – kreativna kuća za studente u OsijekuIzvor: Facebook@SKUC

U najvećem slavonskom sveučilišnom gradu, Osijeku, studenti se mogu smjestiti u SKUC. Prostori ove kreativne kuće za studente otvoreni su 2015. na adresi Adama Reisnera 60. Prema pisanju slavonskog portala sib, SKUC je zamišljen kao kombinacija privatnog i javnog prostora, a orijentiran je isključivo studentima. U kreativnom prostoru nalazi se 7 uređenih soba, dnevni boravak, kuhinja, dvije kupaonice te vešeraj/wc.

...Ovako bi studentski smještaj trebao izgledati: je li ovo najljepša kuća za studente u Hrvatskoj?...


Cilj je studentima pružiti priliku da nešto i nauče od mladih ljudi koji su prije svega par godina bili na njihovom mjestu, piše sib. Studenti kroz SKUC dobivaju privatnost i vlastitu sobu, a u svakoj sobi nalazi se veliki krevet širine 120 cm, veliki ormar te radni stol sa stolicom. Kuhinja je kompletno opremljena kao i vešeraj, grijanje je centralno te u SKUC-u postoji priključak za brzi internet. Cijena sobe je 1200 kuna s uključenim režijama.

Hostel Studentski dom VaraždinIzvor: scvz.unizg

Kombinacije hostela i studentskog doma ne nalaze se samo na moru nego i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, točnije u Varaždinu. Ovdje se ne nalaze samo dvokrevetne sobe nego i trokrevetne pa čak i one s krevetima na kat. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 495 kuna po studentu, 545 kuna za dvokrevetnu sobu s krevetima na kat, 600 kuna za dvokrevetnu sobu s razdvojenim krevetima te je smještaj u jednokrevetnoj sobi 715 kuna. Studentima je na raspolaganju 260 ležajeva (sobe visoke razine opremljenosti - WC i kupaonica u svakoj sobi, hladnjak, besplatan pristup internetu), 6 čajnih kuhinja s televizorima, informatičke učionice, dvorana za sastanke i seminare, sportska dvorana, praonica i sušionica rublja. Studenti koji nisu ostvarili smještaj po natječaju u ovom domu/hostelu mogu biti smješteni u Učeničkom domu Varaždin.

Privatni studentski dom "Potok" u RijeciIzvor: Njuškalo

Na Njuškalu se može pronaći oglas o privatnom riječkom studentskom domu "Potok" koji je vjerojatno zauzet s obzirom na to da oglas više nije aktivan. Nismo sigurni što ovaj studentski dom razlikuje od stana, ali u oglasu stoji da se radi o privatnom domu. "Potok" se nalazi u blizini centra grada, fakulteta te željezničkog i autobusnog kolodvora. Tada su bile dvije sobe slobodne, a svaka je opremljena krevetom, ormarom, pisaćim stolom, vlastita tuš kabina i toalet, zajednička kuhinja, perilica rublja, a grijanje je centralno. Iznajmljuje se za 200 eura, a više o ovom studentskom domu možete saznati na linku.

Omladinski Hostel ZagrebIzvor: hfhs.hr

Kako nam je rekao Tvrtko Jurić, voditelj recepcije iz Omladinskog Hostela Zagreb, tijekom sezone ne nude studentski smještaj, a cijene smještaja vrijede samo od rujna do lipnja. Trokrevetna soba sa zajedničkom kupaonicom za studente je 1000 kuna, cijena dvokrevetne sobe za obje osobe je 3200 kuna, a jednokrevetna 2200. U cijene je uključen PDV, boravišna pristojba, posteljina, svi troškovi režija, godišnja hostelska i Europska iskaznica za mlade (HI.euro) te besplatan WiFi Internet.

...Zagrebački studenti dobili su još jedan studentski dom...


"Početkom školske godine obično bude dvadesetak studenata, ali se tijekom godine broj prorijedi, obzirom da neki studenti dobiju smještaj u studentskim domovima ili se odluče zajednički iznajmiti stan. Trenutno na boravku imamo troje studenata, država nam ne subvencionira troškove, niti surađuje s nama vezano uz studentski smještaj", kazao nam je voditelj recepcije Jurić.

Studenti mogu koristiti sve dostupne zajedničke prostorije i sadržaje koje hostel nudi gostima poput dnevnog boravka, spremišta za bicikle, računala, igara, knjiga, kuhinjskih uređaja, besplatnog parkiralište i drugog. Ono što studenti trebaju napraviti jest dostaviti potvrdu o studiranju u Zagrebu.

Hostel Sveučilišta u ZadruIzvor: 057info

Od 20. srpnja pa do 30. kolovoza zadarski studentski dom posluje kao hostel. Inače, ima 97 soba za studente od kojih je 18 trokrevetnih te 79 dvokrevetnih. Može ukupno primiti 212 gostiju odnosno studenata, a smještaj u dvokrevetnih i trokrevetnim sobama je 120 kuna u što je uračunati boravišna pristojba i PDV. Hostel/dom se nalazi na adresi Dr. Franje Tuđmana 24d što znači da se nalazi u dvorištu Novog kampusa.

Ovo je samo jedan manji dio alternativnog, mahom privatnog smještaja, koji je studentima na raspolaganju. Hostela i privatnih domova je još mnogo, a najbolji za sebe najlakše ćete odabrati nakon malo detaljnijeg istraživanja ponude na internetu.

Ivana Petrić
foto: Pixlr/hfhs.hr/Facebook@SKUC