Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Online 'second hand' trgovine pravi su HIT među studenticama: 'Puno kupujem, ne stignem nositi pa prodajem...'

Studentice koje su virtualno otvorile vrata svojih ormara podijelile su iskustva o prodaji vlastite odjeće, o tome gdje prodaju, zašto prodaju i koliko zarađuju...

11. kolovoza 2020 15:32
Online 'second hand' trgovine pravi su HIT među studenticama: 'Puno kupujem, ne stignem nositi pa prodajem...'

Online 'second hand' trgovine pravi su HIT među studenticama: 'Puno kupujem, ne stignem nositi pa prodajem...' Foto: MojFaks


Unatoč brojnim predrasudama prema second hand odjeći, second hand trgovine sve su češća destinacija  za one koji žele kupiti jeftinu odjeću, no sve više je riječ o online second hand shopovima. Oni lišeni predrasuda itekako znaju iskoristiti second hand ponudu pa su tako s kupljenim komadom odjeće originalni, ujedno i u trendu, a sve to s manjom financijskom investicijom.

U posljednje se vrijeme i brojne studentice okreću prodaji vlastite odjeće i to putem društvenih mreža ili na internetskim stranicama poput one najpoznatije Moje krpice. Osim prodaje, kod studentica je sveprisutna i kupnja rabljene i nošene odjeće. A da se uz fakultetske obveze, manjak vremena, višak odjeće u ormaru i dobru organizaciju može uspješno prodati ona krpica viša, dokaz su studentice koje su za naš portal otkrile nešto više o prodaji vlastite odjeće putem društvenih mreža.

Instagram je brži i jednostavniji način za prodaju odjeće


Studentica novinarstva za prodaju vlastite odjeće odlučila se, kako kaže, još davnih dana, a sve iz vrlo jednostavnog razloga: „Puno kupujem, ne stignem nositi, prodam da nekoga drugoga usreći ta krpica“, kazuje. Naime, svoju odjeću prodaje na Instagramu koji je u posljednje vrijeme jedan od popularnijih načina prodaje second hand odjeće. Kako je Instagram dobio prevagu nad stranicom Mojekrpice.hr, otkriva ova studentica.

Foto: Shutterstock

U početku (a i danas) sam prodavala na stranici mojekrpice.hr, no zbog zastarjelog i vrlo sporog načina rada stranice, odlučila sam se za Instagram kao puno bržu i jednostavniju platformu za prodaju odjeće. Iako i dalje prodajem na obje strane, moram priznati da je Instagram puno učinkovitiji i brzi način dogovora i realiziranja prodaje i/ili kupnje odjeće, obuće i modnih dodataka, priznaje ova studentica novinarstva. Također, nadodaje da je Instagram i puno jednostavniji. „Instagram je jednostavan - odgovoriš na story, pitaš sto te zanima i kupiš/prodaš. Puno je preglednije i slijedit će te oni ljudi kojima se sviđa ono sto prodaješ, tako da je veća mogućnost da nešto prije prodaš/kupiš“, kazuje.

...Kad domsku sobu pretvoriš u second-hand butik: Trendseterica s Filozofskog predlaže modne kombinacije za predavanje i izlazak...


S obzirom na  to da je poznato da studentima svaka dodatna kuna dobro dođe, nezaobilazno je pitanje o zaradi. „Za moj studentski budžet, prodaja krpica mi služi prvenstveno da imam mjesta u ormaru, ali samo kako bih si ja lakše priuštila neke nove krpice ili uštedjela za neko putovanje. Nekad se dogodi da ne \'zaradim\' ni kune, a nekad u jednom mjesecu prodam i po 10 stvari. To su iznosi od 50-600 kn (uglavnom)“, otkriva ona.

Foto: Shutterstock


Poneke je i korona natjerala na prodaju svojih krpica


Dok je nekima ovaj tip dodatne zarade već duže vrijeme uobičajen, pojedini su se na ovo odlučili u vrijeme pandemije koronavirusa, a sve radi više slobodnoga vremena, ali i potrebe za zaradom.

Studentica Učiteljskoga fakulteta u vrijeme je korone, kao i svi ostali, u manjku zarade, ali i više slobodnog vremena posegnula za dodatnom zaradom i to s vlastitom odjećom.

S obzirom na to da sam imala više slobodnog vremena nego inače, a nisam radila pa ni zarađivala, razmišljala sam što bih mogla napraviti. Kako sam vrijeme provodila doma i čistila sobu, slagala robu, pomislila sam \'hmm, zašto ne bih prodavala svoje krpice koje su mi višak, spojila ugodno s korisnim, nekoga bih možda razveselila s nekom stvarčicom, a sebi nešto malo i zaradila. Cijeli život sam svoju robu poklanjala nekome tko je manji, sitniji od mene ili si možda ne može priuštiti neke krpice. Toga se nakupilo dosta pa sam odlučila da svoje krpice poslikam, podijelim na društvenoj mreži te ih prodajem“, prepričava ova studentica početke prodaje.

Online izlog...Foto: Instagram

I ona svoje stvari prodaje na Instagramu jer ga, kako govori, najčešće koristi. „Najviše svog vremena provedem baš na Instagramu pa mi se to učinilo kao dobar potez. Vrlo je jednostavno, a jednostavno se povezati s ljudima, iako nije najsigurnije jer ponekad prodaješ svoje stvarčice ljudima koje ne poznaješ, ali uvijek vjerujem da će sve biti kako treba“, priznaje ona.

...Kako u \'mjesecu bankrota i popusta\' shoppingiraju studenti? Neki su manijaci pušteni s lanca, a drugi...


Kako se prodajom vlastite odjeće bavi tek od nedavno, nema velike zarade, no niti ne očekuje s obzirom na to da odjeću prodaje povoljno.

„S prodajom krpica sam počela nedavno pa ne mogu bas reći da imam neku veliku zaradu od toga niti očekujem neku preveliku zaradu jer ne prodajem robu po nekim visokim cijenama, ali novci koje zaradim od krpica uvijek mi dobro dođu za neku sitnicu koju si želim priuštiti ili za nešto što mi je potrebno. Kao student koji trenutno ne radi, naučite raspolagati s onim novcima koje imate, a ako ne očekujete neku veliku zaradu, svaka kuna vam dobro dođe u studentskim danima“, govori te nadodaje da je dosad imalo samo pozitivna iskustva, a sve je prvenstveno stvar dogovora i odnosa prema kupcima. 

Kad stara odjeća dosadi, prodaj i kupi novu


Ena se pak na prodaju vlastite odjeće odlučila jer je htjela staru odjeću zamijeniti novom.  „Vidjela sam da mi odjeća samo stvara gužvu u ormaru, a htjela bih si kupiti nove krpice“, otkriva. Ona, za razliku od prijašnjih studentica, svoju odjeću prodaje na Facebooku i to u raznim grupama.

„Uspijem dosta zaraditi za nove krpice, ne mogu sada točno reći jer svaki put je drugačije, ali podosta se može zaraditi, priznaje ona te nadodaje da nije imala loših iskustava s prodajom ili pak kupnjom odjeće na Facebook-u.

Foto: Shutterstock

Sviđa mi se ovakav postupak prodaje odjeće, uvijek se nađe netko tko bi kupio ono što tebi ne paše. Još kad dobiješ za rođendane, a ne sviđa ti se odmah prodaj“, govori te preporučuje svima da se okušaju u prodaji vlastite odjeće ako im stvari nepotrebni višak, a upravo ta stvarčica koja vama ne treba, može usrećiti drugoga.


Prodaja u Facebook grupama također je popularna, a zaradi se podosta


Ana, trenutno studentica diplomskoga studija, prodaju odjeće započela je nedavno, a to joj je, kaže, još jedan dodatni izvor zarade."Bavim se neko kraće vrijeme prodajom svojih stvarčica tako da imam otvoren profil na mojim krpicama, ali sam uključena i na \'fejsu\' u nekoliko grupa pa i tu prodajem, prezentiram svoje artikle i ponekad kupim nešto", kazuje Ana.

"Ja funkioniram na način da mi cure uplaćuju na žiro račun novac i onda šaljem krpice poštom po dogovoru ili eventualno primopredaja po dogovoru. Cijene su obično simbolične i super očuvani artikli jer mi je prioritet prodati da mi ne zauzima mjesto u ormaru. Meni super dođe i takav džeparac jer si na taj način odvajam i skupljam za nešto drugo", priznaje Ana.

Još jedna studentica prodaje, ali i kupuje second hand odjeću u Facebook grupama i to ponajviše jer želi prodati svoj višak, a zaradom si priuštiti neku novu ili dugo željenu krpicu iz tuđeg ormara. "Kad prodajem stavim stvarno optimalnu cijenu, mislim da nikad nisam stavila cijenu veću od 100 kuna i to baš za neki brandirani proizvod, ali kad odlučim uslikati sve što mi treba i objavim, točnije - kad se malo potrudim oko fotografija, mogu mjesečno bez problema zaraditi i po 500 kuna, zavisi što stavim i koje cijene", objašnjava ova studentica.

...Što se fura ovog proljeća? Zagrebački studenti pokazali svoje lepršave modne kombinacije u dvorištu SC-a – FOTO...


Činjenica da su online second hand trgovine i online prodaja odjeće na društvenim mrežama sve popularniji načini prodaje odjeće, donosi i drugačiji pogled na odgovornu kupnju, a time donosi i potrebu za nekom novom vrstom second hand trgovina. Upravo su ove studentice jedne od brojnih koje su virtualno otvorile vrata svojih ormara u nadi da će isprazniti višak odjeće, upotpuniti studentski budžet, a time i usrećiti nekoga krpicom koja u njihovom ormaru već duže skuplja prašinu.


V.S.
Foto: Shutterstock


Još vijesti