Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Ovo su najpoželjniji zagrebački kvartovi za studente

Dostupnost javnog prijevoza, blizina faksa i trgovina, povoljna cijena... sve su to slatke brige koje muče studente kad iz godine u godinu traže najbolji privatni smještaj za svoj džep!

3. veljače 2016 12:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najpraktičnije je živjeti u blizini centra, no ne mogu si svi to priuštiti, pogotovo ako nisu našli dobitnu cimersku kombinaciju i/ili su naletjeli na 'opake' stanodavce.

Stanovi u centru koji se nude studentima često su manje kvadrature, a nekima je potrebna čak i adaptacija, dok su oni na periferiji povoljniji, ali podrazumijevaju putovanje javnim prijevozom do fakulteta.

Ipak, postoje načini za pronaći dobar i povoljan stan koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, a nije naodmet spomenuti da će vas i iskustvo istesati pa ćete s vremenom postati snalažljiviji i bolji u procjeni poštene podijele troškova i funkcionalnog suživota.

A dok ne sakupite to potrebno iskustvo, odlučili smo za vas istražiti koji su se to kvartovi mladima pokazali kao najzahvalniji dok su studirali.

Trešnjevka još uvijek najpoželjnija


Pogled na Trešnjevku...foto: ipecek via Shutterstock


Kao najbolji kvart za kvalitetu života i dostupnost sadržajima Trešnjevka je zauzela prvo mjesto! „Cijene stanarina su bolje od ostatka grada, grijanje je uglavnom preko toplane pa su režije niske te je česta starija gradnja i zbog toga bolja izolacija. Nisi udaljen od centra, SC-a, dobrih mjesta za izlazak i većine fakulteta te je dobra povezanost s drugim dijelovima grada“, kaže Maria Karla (22) sa Zdravstvenog Veleučilišta.

Iako joj je fakultet izoliran od većine lokacija, Maria je zadovoljna Ljubljanicom jednako kao i Marko (26) koji je već dvaput živio na Trešnjevci te Bruno (24) sa ZUV-a koji kaže kako prema Remizi stanovi već postaju jeftiniji kao i grijanje koje je većinom preko gradske toplane. „Više ovisi u kakvom je tko stanu bio, nego u kojem kvartu, a sve ovisi o susjedima, odnosno koliko su ti debeli zidovi i njima živci“, prisjeća se Bruno.

Osim toga, važno je spomenuti da se na području Trešnjevke nalaze i dva studentska doma: dr. Ante Starčević (Šara) i Stjepan Radić (Sava) što također svjedoči o idealnom položaju ovog kvarta za svakog studenta.

Kvatrić i Novi Zagreb također vrlo poželjni


Pogled na Kvatrić...foto: Zoran Pajic via Shutterstock


Kao što je jedna od velikih prednosti Remize ponuda dućana i trafika koje uvijek rade, isto vrijedi i za okolicu Kvaternikovog trga za koji su se svi naši sugovornici složili da je najbolji studentski kvart, no problem je što s Kvatrićem treba dobro planirati unaprijed i rezervirati stan na vrijeme jer se najpovoljniji smještaj odmah razgrabi.

Dok je živio u studentskom domu na Lašćini, Ivanu (27) sa Hrvatskih Studija najbitnije je bilo da su mu u blizini menza, knjižnica i banka, a na kraju se i on odlučio za Kvatrić kao i većina njegovog društva. S druge strane, Ekonomistici Ani (27) prostrane površine Novog Zagreba idealno su mjesto za život: „Koliko god se činio daleko, zapravo je povezan sa javim prijevozom izvrsno, te nije nikakav problem stići u nekom kraćem izvjesnom vremenu na bilo koju zacrtanu lokaciju. Iako, s obzirom da kvartovi po Novom Zagrebu imaju apsolutno sve potrebne sadržaje, odlazak u centar grada nije toliko neophodan.

Grijanje 'na toplanu' jedan od najbitnijih kriterija


Iako mnogi studenti nisu iskusili čari života u studentskim domovima, naši sugovornici napominju kako su njihovi prijatelji, a neki od njih i sami, najbolje studentske dane proveli u studentskim domovima. Oni koji nisu ostvarili pravo na studentski dom ili su od istog odustali zbog nekog drugog razloga, morali su se prilagoditi različitim stanovima, cimerima i stanodavcima. Jedno je sigurno; staž, odnosno studentski staž naučit će te svemu i svačemu!

Prvo s čime se svatko od nas morao suočiti su mjere štednje - bilo to jedan cimer više kojeg ćemo primiti u stan ili nekoliko kilometara više od frekventnijih lokacija koje ćemo tolerirati nauštrb niže cijene najma. Tako je Igor (26) sebi odredio svotu od 1200kn mjesečno uz obvezno cimerstvo, budući da mu je fakultet u centru te samim time i sve ostalo što mu je potrebno. “Važno mi je bilo da je stan čist i funkcionalan, namještaj mi nije prevažan, ali je jako bitno da je gazdarica u redu“, kaže Igor. Slično kao Igor i Bruno ima tri najbitnija kriterija pri potrazi stana: povoljnu cijenu, zasebnu sobu i grijanje preko toplane.

Ani je lokacija na zadnjem mjestu: “Po dosadašnjem iskustvu, lokacija ispadne manje bitna ako je stan preskup ili ako u njemu nisu adekvatni uvjeti za življenje, što se konkretno odnosi na grijanje, izolaciju, te općenito stanje stana.

S njom se slaže i Marko koji je u Španskom i Malešnici živio u novoizgrađenim stanovima za istu cijeni po kojoj su njegovi prijatelji 'stiskali' u centru. Osim povoljnosti i opremljenosti, cure su navele kako su im zelene površine i blizina tramvaju također plus, pogotovo ako posjeduju kućne ljubimce, dok se na suterene odlučuju oni najizdržljiviji kojima ne smeta nedostatak svjetlosti zbog čega bi drugi iz takvih stanova pobjegli glavom bez obzira.

Sigurnost i kriminal

Valja ovdje dodati i prošlogodišnji izvještaj PUZ-a o sigurnosti grada, a koje je pokazalo u kojim je kvartovima zabilježen najveći broj kriminalnih djela. Ovdje prednjače Pešćenica, Donji grad i Trnje dok je po tom pitanju najsigurnije Podsljeme, piše Jutarnji.

Zato, dragi studenti, pažljivo birajte mjesto u kojem ćete živjeti, raspitajte se o prethodnim troškovima, grijanju i provjerite funkcionalnost kućanskih aparata. Nije potrebno srozati kriterije kako bi se našao lijep stan, već realno sagledati potrebe, želje i mogućnosti.

Lovorka Ibrić

Još vijesti