V.K. u Nakon predavanja

Nakon 'fejla' na maturi, preselila u Irsku: Pala hrvatski, zaspala na kemiju pa ipak upisala svoj studij IZ SNOVA

Ponekad je trnovit put do ispunjenja svojih snova, ali nikad nije nemoguće. Studentica koja u Irskoj studira sportsku rehabilitaciju promijenila je svoj život iz korijena usred pandemije, nakon što je pala maturu!

16. srpnja 2021 17:22
Gloria Gudelj

Gloria Gudelj Foto: MojFaks

U mnogo smo navrata pisali o studentima i kako se snalaze u vrijeme korone. Osim toga, prenosili smo i sumorne informacije o tome koliko je mladima lockdown negativno utjecao na psihičko stanje, ali i kako su im oduzete dvije godine života i normalnog odrastanja zbog epidemije. No, pronašli smo sugovornicu koja je, osim što trenutno u Irskoj studira na studiju svojih snova, odlučila napraviti velike promjene u svom životu tik pred "zaključavanje" cijele Europe.

"Dugo nisam bila na kavi, ni ne sjećam se kakav je osjećaj sjesti na kavu", govori nam je Gloria Gudelj (21) putem Zoom poziva. Trenutno studira sportsku rehabilitaciju na Institute of Technology Carlow u Irskoj, u manjem mjestu južno od Dublina. "Radi se o fizioterapiji za sportaše koju sam jako dugo htjela upisati. Ovakav studij ne postoji u Hrvatskoj", pojašnjava nam.


Osim što joj početak nije bio lak, ustrajnost u želji da prati svoje snove dovela ju je i do fakulteta na kojem je trenutno vrlo sretna.


>>>[VIDEO] Nakon PCR testa (ili dva) i malo strpljenja Karla otputovala na studij u Lisabon: 'Živa bih se pojela da nisam došla!'<<<


Na maturi pala hrvatski, zaspala na kemiju i onda još i pauzirala godinu


Kako su nedavno stigli preliminarni rezultati mature, upitali smo Gloriju kako je ona riješila ovaj veliki ispit s kojim se susreće svaki srednjoškolac koji želi upisati neki studij. "Nakon osnovne škole, upisala sam Talijansku srednju školu u Rovinju, za fizioterapeute. No, pošto na kraju srednje nisam bila sigurna više što zapravo želim, pauzirala sam godinu. Zapravo, pauzirala sam zato što nisam znala što želim dalje, a i na maturi na eseju iz hrvatskoga sam imala manjak riječi, i to za jednu rečenicu i tako sam pala Hrvatski", prepričava nam svoj ne tako lak put.


"Naljutila sam se jako i htjela sam odustati od svega, iskreno. No, nakon tri mjeseca koja sam provela doma sa svojima, shvatila sam da ni to sjedenje doma s njima nije put za mene. Imala sam osjećaj da je vrijeme da se maknem. Iako ih obožavam i svi u obitelji imamo odličan odnos, s vremenom sam shvatila da mi ovdje nije mjesto", kaže nam.


Kroz razgovor nam je spomenula da je, osim što je pala hrvatski, zaspala i na maturu iz kemije. "Kako sam htjela upisati fizioterapiju, birala sam i kemiju na maturi za svaki slučaj kako bih skupila više bodova. Nismo ju imali u školi pa sam išla na dodatna predavanja. Nismo imali kemiju, fiziku, matematiku… Ništa od toga nismo imali. Ali da, točno se sjećam dana kada sam zaspala na kemiju. Čak me i mama upitala imam li što taj dan, a ja sam joj rekla da nemam ništa", kaže kroz smijeh za MojFaks.


Počela tražiti posao van Hrvatske


Tada se odlučila zaposliti i maknuti iz svog obiteljskog doma, ali s jednim velikim zaokretom. Naime, Gloria je počela tražiti poslove izvan Hrvatske. "Tražila sam i u Hrvatskoj, ali ne samo ovdje. Tražila sam po Njemačkoj, Australiji, čak sam jedno vrijeme planirala u Kanadu!", prepričava nam kroz smijeh. "Tražila sam čim više da mi bude srodno mom znanju i vještinama. Gledala sam poslove i za fizioterapiju po Italiji, ali nisu mi se baš javljali povratno, ni mailove nisam dobila natrag, a ni kad sam zvala telefonski nisam imala sreće", kaže nam ova ustrajna studentica.


"Kako sam se javljala doslovno svugdje, odjednom sam dobila poziv natrag, a bio je iz Irske", kaže nam Gloria kako joj se konačno posrećilo. "Zvali su me na intervju u Irskoj, pričali smo ovako, preko kamere, i rekli su mi da sam im trenutno super kandidat za posao. Bila sam presretna! Kasnije su mi poslali pismo namjere, na koji sam odgovorila da želim ići i da sam prihvatila posao", smije se.


No, iako joj se sreća osmjehnula po pitanju posla, Gloria nam kaže kako se sve odvilo točno dan ili dva prije lockdowna. "Francusku su zatvorili točno nakon što sam poletjela iz Francuske", prepričava nam utrku s vremenom u kojoj se našla.


>>>Odabrala Ljubljanu i nije požalila! Provjerite što slovenski grad iz bajke nudi hrvatskim studentima<<<


Kada je stigla u Irsku, ulice su bile prazne


Kupila je kartu tri dana nakon što su joj rekli da je dobila posao. "Moji su roditelji bili dosta zbunjeni kad sam im rekla novosti, a i ja sam bila u šoku, nisam bila svjesna ni što im govorim niti što se događa, ali sam znala da ću to učiniti. Čim sam došla u Irsku, sve su aerodrome zatvorili. Kad sam stigla, prošle godine, 17. ožujka na njihov St. Patrick's Day, pamtit ću ga zauvijek jer su ulice bile prazne, nije bilo slavlja, nije bilo ničega!", komentira.


Gloria u staračkom domu Gloria u staračkom domu Foto: Freepik

'Dio vremena provela je radeći u staračkom domu i kaže da je stanarima bila kao kćer / Foto: Glora Gudelj, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Prijatelji su me podržali, ali neke sam i izgubila"


Odlazak od obitelji i prijatelja nikada nije lak, posebice ne ovako naglo. "Tada sam još imala dečka u Puli. Družili smo se cijelo ljeto i puno sam pričala s njim i s prijateljima. Oni svi znaju da kada odlučim nešto, to ću i učiniti, pa me većina podržala u mojoj odluci za preseljenjem", rekla je. Napominje da joj je ovaj period bio iznimno težak i prepun preispitivanja o tome kako dalje i hoće li zadržati sve prijatelje koje je imala. Kako to i inače biva, s vremenom je shvatila da ne može održati kontakt sa svima koje je ostavila. "Ta daljina i drugačiji interesi sigurno su utjecali na to, ali sam ostala u kontaktu sa nekima", kaže.


Jednom kada sletite u drugu državu, svojem starom životu definitivno kažete zbogom. Gloria nam kaže da je imala sreće jer joj je posao, zbog kojeg je preletjela dio Europe na samom početku svjetske pandemije osiguravao i smještaj. "Radila sam u staračkom domu i rekli su mi da mogu ostati tamo živjeti i da im tek nakon što dobijem prve dvije plaće mogu vratiti novac za to, što je super i to je bila dobra prilika za mene", govori nam.


Šefovi su bili vrlo ljubazni i pristojni. "Odnosili su se prema meni vrlo ljubazno, čak kao da sam im kćer! Bilo je jako lijepo", prisjeća se.


Gloria Gudelj Gloria Gudelj Foto: MojFaks

'S vremenom, sve dođe na svoje!' /Foto: Gloria Gudelj, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Papirologija je komplicirana


No, Gloria je i dalje planirala nastaviti svoje obrazovanje, po mogućnosti u Irskoj. Administrativne zavrzlame pokazale su se težima no što je mislila. No, pokušaj da dođe do informacije što joj je sve potrebno da upiše studij u Irskoj, nije protekao glatko. "Oni su mi samo rekli da pročitam sve na internetu, na njihovim stranicama gdje su napisali sve. Zamolila sam ih za dodatno pojašnjenje jer nisam bila sigurna što zapravo čitam i što se točno od mene traži. Na to su mi čak i oni rekli da nisu sigurni", prisjeća se.


Kako kaže, nije bila sigurna hoće li je uopće primiti zbog spomenutih birokratskih nedoumica. "Oni inače traže šest naših predmeta na maturi, a ja sam imala samo četiri. Uzela sam talijanski, hrvatski, engleski i matematiku, što je četiri. Trebala sam i kemiju, ali na kemiju sam zaspala!", priča nam kroz smijeh. Upisi na fakultete u Irskoj kreću otprilike u isto vrijeme kao i kod nas, u lipnju. Mudro je prijavila neke studije i u Hrvatskoj, u slučaju da se Irska izjalovi. "U međuvremenu sam se vratila kući opet pisati hrvatski, na jesenski rok prošle godine! Ovaj put sam imala dovoljan broj riječi!", smije se.


Napominje da joj je mama pomogla u prikupljanju potrebne papirologije i traženju stipendije jer je "maher u tome". "Što se tiče papira, trebala sam prevesti i nabaviti papire s mature i rezultate, svjedodžbu 4. srednje i to sam sve trebala prevest. Za svaki slučaj sam im poslala i papir koji dokazuje da sam završila fizioterapiju, svojevrsnu strukovnu diplomu. Sve sam im slala u njihov NCVVO, točnije Central Application Office i kod njih se prijaviš u sustav i stavljaš izbore fakulteta, svojevrsni Postani student, ali irski", govori nam.


Sama se financira, studentskog doma nema


Kako dalje napominje, odmah je na svoj popis stavila sve fakultete koji su imali studije sportske fizioterapije, a bilo ih je tri. "Meni je stipendija zapravo pokrila samo troškove fakulteta, što je 3 tisuće eura na godinu", kaže nam. Ostalo mora financirati sama.


U Carlowu nema studentskog doma i kako nam kaže, smatra da bi joj bio preskup, pa je trenutno na stanu s 4 cimera. "Stan plaćam sama. Kada sam radila još u staračkom domu, dobivala sam satnicu nešto više od njihovog minimalca, što je sada 10 eura i 20 centi na sat. Stan mi je tada, ali i sada oko 400 eura. Može se pronaći i nešto jeftinije. Ali da, kada sam stigla i počela raditi, nisam izlazila puno, nisam trošila na ništa, samo sam radila, spavala i čitala knjige. Znala sam da će mi novac trebati kasnije, a i nisam imala na što trošiti kada sam stigla. Zaradila sam otprilike 8 tisuća eura kada sam radila i to ušparala za budućnost", govori nam.


>>>Radi i putuj po Americi: Kako je ova studentica zamijenila Zrće američkim plažama<<<

Konačno na fakultetu!


I ona je jedna od mnoštva brucoša koji su iskustvo studiranja proživjeli u izmijenjenim uvjetima - pandemijskima. "Prvi semestar smo još imali hibridno, dio na fakultetu, dio online, ali već sljedeći semestar je sve bilo online. Trenutno nemamo praksu, osim evo iz Anatomije gdje jedan na drugome pokazujemo mišiće i kosti na primjer. No, po pitanju prakse, to nam sve više dolazi tek na drugoj, pa još više na trećoj godini i tako dalje"; kaže nam.


Gloria Gudelj Gloria Gudelj Foto: Freepik

Gloria sada putuje Kineskim vrtovima / Foto: Gloria Gudelj, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Kako se vratila na fakultet, iako i online, upitali smo kako izgleda društveni život studenata. "Imala sam problem s time. Od nas 40, upoznala sam sveukupno 9 ljudi, ali sve online. Jer nikad ne upoznaš ljude, samo im na ekranu vidiš imena i to je to", kaže iskreno, ali ipak se potrudila uspostaviti neki kontakt. "Napisala bih, na primjer, da mi se jave ako tko želi da učimo zajedno pa mi se na prvu samo javila jedna djevojka s kojom sam sad i dobra prijateljica", govori za MojFaks.


"Upoznala sam par studentica iz Kine koje studiraju ovdje, jer svi moji iz grupe zapravo ne žive ne ovdje. Ali, cure sam upoznala u parku i zasad nam je super!", komentira društveni život nakon ukidanja lockdowna, koji je kod njih bio na snazi do unazad tri tjedna. "Većina se ljudi vraća kuće preko ljeta, osim ovih ovdje. Iako je u pitanju i kilometraža i cijela korona, pa ekipa koja ostaje ovdje stvara sebi svoj društveni život ovdje", kaže.


Kako smo spomenuli, Gloria trenutno živi s tri cimera, svi su iz Saudijeske Arabije i studiraju zrakoplovno inženjerstvo. "Jako smo se zbližili unazad par mjeseci. Na početku je bilo malo stisnuto, ali sad smo svi opušteni. Iako jesu dosta religiozni, nisu onoliko koliko mi mislimo u Hrvatskoj. Tjeram ih da igramo košarku, probali su Vegetu, namaz od piletine, tartufatu i Čokolino!", priča kroz smijeh.


Gloria Gudelj Gloria Gudelj Foto: MojFaks

Gloria s cimerima za Novu godinu / Foto: Gloria Gudelj, privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Irski profesori vs. hrvatski profesori


U usporedbi s domaćim profesorima, kaže da sa onima s kojima se susrela u Irskoj nema nikakvih problema. "Nedavno sam pričala s prijateljem s Ekonomije u Puli. Spomenuo je da ima veliki problem s komunikacijom s profesorom. Slao mu je mailove jer je to uglavnom jedini vid komunikacije s profesorima, a ovaj mu nikada nije odgovorio. Osobno, taj problem tu nikada nisam doživjela. Ako imam bilo kakav problem, javim se profesoru koji mi napiše vrlo detaljan odgovor i još me na kraju pita jesam li zadovoljna odgovorom, jesam li ga shvatila!", smije se.


"Iako, moram reći da mi se javio i prijatelj s Fizioterapije u Varaždinu koji također ima lijepa iskustva. Sve ovisi od fakulteta do fakulteta, ali ovdje gdje sam sad su zbilja obazrivi, tu smo puno više svi prijateljski", kaže. Daje nam primjer situacije u kojoj je slušala kojegije o kojima je znala vrlo malo pa su se profesori dodatno trudili  kako bi svim studentima što bolje objasnili materiju.

Ne planira se vratiti u Hrvatsku


Čisto sumnja da bi se vratila u Hrvatsku, kako kaže, možda zbog sunca i mora za vrijeme godišnjeg. Iako, dodaje da se možda ni u Irskoj ne vidi 100 posto. "Zapravo, vidim se sa sportašima kako putujem. Inspirirala me Irska i želim s golferima putovati! U obzir dolaze i vozači Formule, motocrossa, košarkaši i košarkašice", kaže kroz smijeh za MojFaks. "Golf je puno teži nego što izgleda!", napominje.


"Teško mi je reći koja je to emocija bila zbog koje sam se odvažila otići od kuće u svijet, zemlju u kojoj doslovno nisam poznavala nikoga. Kada bih mogla, poručila bih svima da pokušaju, ako imaju želje, jer se uvijek mogu vratiti kući, na početnu točku. Smatram da sam imala dobre odluke bez obzira na sve, tu sam gdje jesam i jako sam sretna, bez obzira koliko teško bilo. Sve se na kraju poklopi kako bi trebalo biti", poručuje ova hrabra studentica za kraj.