Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Pomoć oko smještaja, obaveza, novog grada: Znate li zašto je dobro biti 'student buddy' na faksu?

Osoba koja ostvaruje prvi kontakt s inozemnim studentima, odnosno, 'Erasmusovcima', naziva se 'buddy'. I sam 'buddy' je student te onima koji su došli na nekoliko mjeseci studirati u Hrvatsku pomaže i olakšava im život, a ovo je priča o tome zašto je super biti 'buddy'.

14. veljače 2019 11:23
Pomoć oko smještaja, obaveza, novog grada: Znate li zašto je dobro biti 'student buddy' na faksu?

Pomoć oko smještaja, obaveza, novog grada: Znate li zašto je dobro biti 'student buddy' na faksu? Foto: MojFaks

Riječki ogranak volonterske organizacije Erasmus Student Network (ESN) u potrazi je za novim članovima, a riječ je o najvećoj studentskoj organizaciji u Europi s više od 15 tisuća članova koji kroz 528 lokalnih sekcija raspoređenih u 40 država pomažu više od 180 studenata. Vodeći se principom "studenti pomažu studentima" radi se na promicanju programa studentske mobilnosti i međukulturalne razmjene, a kako navodi predsjednica riječkog ogranka Ivana Medved, pozicije za koje su otvorene prijave su buddy, odnosno mentor, te odnosi s javnošću, piše Novi list."Buddy je osoba koja je prvi kontakt Erasmus studentima prije i pri dolasku u Rijeku. Buddy pomaže pri smještaju, administrativnim obvezama studenta, prilagođavanju u novom gradu i drugim problemima s kojima se Erasmus student može susresti. Unutar odnosa s javnošću nalaze se pak pozicije grafičkog dizajnera, fotografa, osobe zadužene za društvene medije i odnose s medijima, tim je medijskih entuzijasta koji osiguravaju da se \'dobar glas\' pročuje daleko, od Erasmus studenata do naših lokalaca. Budući da ESN Rijeka redovito organizira događaje različitih tematika, od zabavnih preko edukativnih i kulturnih do putovanja, potrebno je proširivanje tima za organiziranje evenata i putovanja, a kako bi eventi bili kvalitetno provedeni, dobro organiziranje budžeta je od velike važnosti, čemu će pridonijeti financijski savjetnik. Nemamo ograničen broj volontera koje tražimo i prijaviti se mogu apsolutno svi koji imaju želju i volju pridružiti nam se. Trenutno imamo 26 aktivnih članova i 13 volontera koji su samo takozvani buddyji, ali velik broj nas u ljetnom semestru odlazi na razmjenu u sklopu Erasmus+ programa i upravo zato su nam potrebni novi ljudi.", objašnjava Ivana Medved za Novi list.

Dodajući kako svi koji se prijave mogu očekivati podršku starijih volontera jer svi su tu da jedni drugima prenose znanje i međusobno si pomažu, Medved kaže da se radi o odličnoj prilici jer mladi ljudi, koji ne moraju biti isključivo studenti, u jako kratkom vremenu mogu razviti brojne "meke vještine" ili tzv. "soft skills" kao što su time management, držanje javnog govora, ali i naučiti brojne strane jezike.

"Biti dijelom ovakve organizacije velika je prilika ne samo za obogaćivanje životopisa, već i za osobni napredak"


Uključivanjem u ESN mladi dobivaju priliku za putovanja u druge države, stječu prijatelje koji možda postanu i poslovni suradnici, praksu rada u udruzi, CV koji više nije samo običan papir, praksu učenja stranih jezika, edukaciju o neprofitnim organizacijama, ali i edukaciju koja se može koristiti u struci te prijatelje u drugim gradovima Hrvatske i Europe.

...Studentske razmjene kao stil života: upoznajte Erasmus rekordere koji su proputovali cijelu Europu...


"Biti dijelom ovakve organizacije velika je prilika ne samo za obogaćivanje životopisa, već i za osobni napredak što se tiče tolerancije, uključivosti, multikulturalnosti i internacionalnosti. Imajući na umu da je Erasmus Student Network Hrvatska dva puta proglašena najboljom ESN zemljom u Europi, ovakva se prilika ne propušta.", napominje Ivana Medved.ESN je u Rijeci prisutan od 2012. godine te je organizirao različite događaje u kojima je glavni cilj bio integriranje stranih studenata u Rijeku i okolicu. ESN se bavi i financijskim savjetovanjem u okviru kojeg nije samo cilj voditi brigu o financijama, već i pronaći nove izvore financiranja kroz pisanje projekata i traženje potencijalnih novih donatora i sponzora. Prema podacima Ureda za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci kada je u pitanju mobilnost, riječki studenti najviše odlaze u Češku, Sloveniju, Španjolsku i Portugal, a u Rijeku pak dolazi najviše studenata iz Poljske, Italije, Francuske i Latvije. Navodeći kako riječko Sveučilište u Erasmusu sudjeluje od 2009./2010. akademske godine, rukovoditeljica Ureda Maša Šašinka kaže da putem Erasmus programa studenti Sveučilišta u Rijeci mogu ostvariti studijski boravak ili stručnu praksu na inozemnoj partnerskoj ustanovi u trajanju od 12 mjeseci na preddiplomskoj razini i 12 mjeseci na diplomskoj razini.


...Studiranje u inozemstvu sve popularnije: Rekordan broj studenata odlazi na razmjene...


...Studenti iz Splita upozoravaju sve \'erasmusovce\': Platili smještaj 1800 eura, a od stana ni \'s\'...


"Kroz devet akademskih godina više od 1 300 studenata riječkog Sveučilišta sudjelovat će u programu. Također, od 2011. godine kada je Hrvatska u potpunosti uključena u Erasmus, Sveučilište je ugostilo više od 1 100 dolaznih Erasmus studenata. Sveučilište u Rijeci ima potpisano 545 Erasmus međuinstitucijskih sporazuma s institucijama u zemljama Europske unije, EFTA-zemljama, Turskoj, Makedoniji i Srbiji. U skladu s potpisanim ugovorima, studenti Sveučilišta u Rijeci imaju na raspolaganju 1 123 mjesta za studijski boravak na partnerskim inozemnim ustanovama, odnosno isti broj mjesta na raspolaganju je stranim studentima na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Nastavnom i nenastavnom osoblju Sveučilišta osigurana su 1 108 mjesta na inozemnim partnerskim ustanovama, te je Sveučilište spremno primiti isti broj članova osoblja iz partnerskih ustanova godišnje.", navodi Šašinka.Dodaje da je Sveučilište u Rijeci od početka sudjelovanja u Erasmus programu utrošilo više od 30,6 milijuna kuna na individualne razmjene studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja te da se Erasmus natječaji raspisuju u ožujku/travnju i u kolovozu/rujnu.

Cijeli članak o \'buddyjima\' i Erasmusu pročitajte ovdje.

autor: MojFaks
izvor: Novi list
foto: Facebook@ESN Rijeka
Još vijesti