Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Ponavljala sam gradivo u noćnom klubu': Evo što se dogodi kad izađeš van dva dana prije ispita

Veljača kao mjesec u kojem se studenti odriču gotovo svega, osim što označava stresni period, mjesec je u kojem ima pregršt događanja pa studenti otkrivaju izlaze li u vrijeme ispitnih rokova i kako to, na kraju krajeva, izgleda. Pogubno ili poticajno?

7. veljače 2020 16:01
'Ponavljala sam gradivo u noćnom klubu': Evo što se dogodi kad izađeš van dva dana prije ispita

'Ponavljala sam gradivo u noćnom klubu': Evo što se dogodi kad izađeš van dva dana prije ispita Foto: MojFaks

Odmor od 10 minuta, sat vremena pa čak i jedan dan bez učenja, sasvim je u redu! Bilo bi izvrsno kad bi studenti uistinu u pauzama od učenjaodmarali. Neke su se pauze i odmaranja pretvorila u lude i nezaboravne izlaske. Studenti ih se prisjećaju, no nekako u magli... Izlazak u vrijeme ispitnih rokova – opasnost ili poticaj za produktivnost?

Pojedine studente ispiti ni u kojem pogledu nisu mogli spriječili u naumu da izađu van i dobro se zabave. 

"Izlazila sam uvijek tijekom ispitnih rokova. Ako je bio neki dobar koncert u gradu, ništa - pa ni ispiti, nisu me mogli spriječiti da ne odem na njega i ostanem do kasnih sati. Bila je situacija i kada sam čak ravno iz izlaska otišla na ispit kojeg sam se užasno bojala (koji sam tada i prošla). Nije bilo da nisam mogla bez izlazaka, samo nisam mislila da su rokovi toliko bitni da si \'zabranim\' odlazak negdje gdje bih htjela ići. Rokova će biti još, ali je pitanje hoće li se bend koji želim vidjeti u skorije vrijeme vratiti u Hrvatsku", podijelila je s nama Marla, studentica FPZG-a. 

\'Bilo mi je krivo pa sam s ekipom ponavljala gradivo u noćnom klubu\'


Tko od vas "ponavlja" gradivo u noćnom klubu? Osjećaj grižnje savjesti i krivice javlja se u onim kasnim noćnim satima kada shvatite da ste već do sad trebali rasturati cjelokupno gradivo za ispit koji je u ponedjeljak, a ne se neumorno zabavljati držeći onu \'putnu\' čašu za doma. 

"Izlazila sam uvijek tijekom ispitnih rokova, ništa me nije sputavalo nikada. Znam da sam često odustala od učenja od muke i otišla van. \'Učila\' sam i vani, osjećala sam se krivom jer sam izašla van pa smo ekipa i ja međusobno prepričavali i ponavljali gradivo", govori Ana-Marija.


foto: Denine@Tulumarka

...Život u doba rokova: Domaća studentica komično opisala kako se uči kada si brucoš, a kako kada već imaš \'staža\'...


Neki su znali i propustiti ispite ili kolokvije jer su se dan prije, u opuštajućoj atmosferi, malo prenaglili kojom dozom kave ili, hmm, nečeg drugoga?

"S druge strane, kada su kolokviji u pitanju, prečesto mi se događalo da ih propustim zbog neplaniranog pijanstva", ispovijest je jedne studentice. 

Studentske srijede ne propuštaju se ni pod razno, što potvrđuju i varaždinski studenti.  "Ako je rok u četvrtak, a u Varaždinu je studentska srijeda, većinom ne idemo van zbog mamurluka drugi dan, ali ako je rok neki drugi dan onda se sigurno ide van bez obzira na ispite", govori nam Ivana, studentica varaždinskoga FOI-a.

Rođendan usred veljače – ne možeš okupiti ekipu jer svi uče


Mučno je i tužno kada ti je rođendan u veljači jer se obično uvijek poklopi s nekim rokovima koje jednostavno ne možeš izbjeći, a rođendansko slavlje, nažalost, moraš odgoditi za neki drugi vikend. Tako je i student Dino kojemu je rođendan 15.2. odlučio ne slaviti rođendan zbog nadolazećih ispita i nemogućnosti da okupi ekipu koja ionako u tom periodu uči. No, prijatelj ga je iznenadio te u domsku sobu donio bocu votke. Nakon što je sam popio cijelu bocu, odlučio je otići van. Lud i (ne)zaboravan izlazak dočekao je u tuđem stanu, probudivši se tek iduće jutro. No, ni ludi izlazak nije ga spriječio u tome da položi ispit koji je bio za 2 dana. Bravo, Dino! 


foto: Luka Vuković@Tulumarka

...A ispiti...? Zbog neobičnog izazova tri zagrebačka studenta do vrha napunila sobu limenkama piva – FOTO...


Ono kad se stigneš i zaljubiti u tijeku rokova...


Studentica koja je svoju priču podijelila na stranici Ispovesti, inače se drži pravila da tijekom ispitnih rokova ne izlazi, ali na nagovor prijatelja odlučila je napraviti iznimku jer joj, kako kaže, nije bila neka gužva s ispitima. "Tu večer upoznam dečka koji je toliko simpatičan, toliko ima neku posebnu energiju i sad lijepo ne mogu da ga izbacim iz glave, ništa ne pamtim, nemam koncentracije, osjećam se kao djevojčica od 14 godina koja se prvi puta zaljubila...Tri ispita idući tjedan, a ja ništa... ", podijelila je studentica. 

Ostali hvataju slobodne rupe između rokova pa uhvate svaku priliku za opuštanje i izlazak. Većina ne doživljava ispitne rokove kao karantenu u kojoj si ne mogu priuštiti izlazak, već gledaju na to opušteno jer "sve se stigne".

...Dotak\'o sam dno života: Ovo je must-have playlista očajnika za sezonu rokova i učenja – pronaći ćete se u ovim stihovima 100%...


40% studenata u ispitnoj karanteni


Isto smo pitanje postavili u Facebook grupi "Studentski dom Stjepan Radić – Sava" gdje je 60% vas odgovorilo da izlazi u vrijeme ispitnih rokova, dok je preostalih 40% ipak u svojevrsnoj ispitnoj karanteni. 


foto: Shutterstock

Jedna  nam se studentica požalila da nije već mjesec dana nigdje izašla jer je odlučila riješiti sve ispite u roku, i otkrila nam da joj zasad dobro ide. No, jedva čeka opustiti se nakon svih ispita.

...[FOTO] Nekome boca viskija, nekome maramice za suze! Studenti nam pokazali kako im izgledaju radni stolovi tijekom rokova...


Nadamo se da i ti koji ovo čitaš nisi u karanteni već mjesec dana jer sudeći prema odgovorima tvojih kolega, ne zaziru od spontanih izlazaka tijekom rokova. Čini nam se da su upravo takvi izlasci i pozitivno djelovali jer su sve ispite položili. Sretno u organizaciji i ispunjavanju svih (ne)obveza!

V.S.
foto: Tulumarka
Još vijesti