Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje i spriječite bolesti

Svaki ispit na faksu je stres koji se može umanjiti ako prije ili tijekom učenja konzumirate odabranu hranu. Osim što će vašem mozgu dati bolje pamćenje, kvalitetne namirnice povoljno će utjecati i na vaše mišiće i srce.

20. travnja 2016 18:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kraj travnja bliži se, a svibanj već donosi prve predrokove i kolovije u ljetnome semestru. Kako biste što spremniji dočekali ljetne ispitne rokove, donosimo vam 10 vrsta namirnica koje će najuspješnije “nahraniti” vaš mozak, pripremiti ga za upijanje ogromne količine informacija i poboljšati njegovu funkcionalnost.

Organizam za učenje treba puno energije


Nenad Bratković, magistar nutricionizma, kaže kako je riječ o veoma stresnom razdoblju za svakog studenta tijekom kojeg zaboravljamo da naš organizam troši dosta energije za učenje koju je potrenno unijeti hranom ili kretanjem.

Od izuzetne je važnosti odgovarajuć unos omega-3-masnih kiselina, neophodnih za sinaptičke funkcije – mehanizam koji čini memoriranje i učenje mogućima, a preporučeni i dovoljan unos možete ostvariti putem sljedećih prehrambenih izvora: orašastih plodova, plave masne ribe, lanenog ulja ili dodacima prehrani provjerenih prizvođača po preporuci stručnjaka nutricionista”, kaže Nenad.Osim hrane, tekućina je također jako važna! “Vrlo je važna i pravilna hidracija tijekom dana, bilo da je riječ o vodi, biljnim čajevima (zeleni čaj, menta) ili cijeđenim voćnim i povrtnim sokovima. Gazirani /negazirani voćni napitci sadrže izrazite količine dodanih šećera te ih je potrebno izbjegavati”, savjetuje nutricionist Bratković.

Hranu i tekućinu nije uputno “trpati” u sebe niti se prejedati jer to utječe kontraproduktivno na našu radnu i intelektualnu sposobnost. “Preporučuje se obroke unositi svakih par sati, jer, ukoliko ste prvo pregladnjeli, a potom unijeli velike količine hrane, učinak se intelektualnih aktivnosti na neko vrijeme smanjuje”, objašnjava Bratković.Bratković jednako tako navodi da hrana i piće bogati zasićenim šećerima umanjuju mogućnost pamćenja podataka, stoga ih treba izbjegavati i nadomještati svježim voćem i povrćem.


Brzi savjeti za uspješno polaganje ispita


Jesti zdravo i dobro jedna je od najbitnijih stavki prije nego primite knjigu ili skriptu u ruku. Kako bi polaganje bilo uspješno, koncentracija na vrhuncu, a polaganje uspješno, osim prethodno navedenih, pomoći će vam i sljedeće:

Bobičasto voće: poput borovnica, za koje je već nadaleko poznato da poboljšavaju pamćenje (koje je jedan od najbitnijih faktora kod učenja), a ujedno je i dostupno u svakom većem trgovačkom centru, stoga ne postoji opravdanje da ih već danas ne počnete konzumirati.Rajčica: povrće koje možda neki od vas ne vole, a drugi jedva čekaju njezine prve plodove. Ako ste prva skupina, sjetite se da rajčica sadrži likopene koji štite naše tijelo od brojnih bolesti, između ostalog Alzheimerove bolesti.

Vitamini: svi vitamini dolaze u obzir, ali možda najpreporučljiviji su B6, B12 i folna kiselina. Upravo oni smanjuju rizik od moždanog udara u kasnijim godinama, ali i poboljšavaju koncentraciju mozga.

Crni ribizl: jedan je od najvećih izvora vitamina C koji će vas napuniti energijom, spriječiti bolesti poput prehlade, ali i povećati vašu mentalnu agilnost. Ukoliko niste ljubitelj ovog voća, zamjenite ga limunom, grejpom ili narančom.

Sjemenke bundeve: samo nekoliko sjemenki dovoljno je da u tijelo unesete cink potreban ne samo za poboljšano pamćenje, nego i za vještine razmišljanja.Brokula: neki su kao mali izbjegavali brokulu u bilo kojem obliku, danas je ona jedna od najomiljenijih namirnica za razvijenije kognitivne funkcije, ali i poboljšanje snage uma.

Kadulja: osim što je poznata kao eterično ulje, ova mirisna biljka oduvijek se koristi za bolje pamćenje. Zato bi bilo preporučljivo svom svakodnevnom obroku dodati par kapi tog “čarobnog” ulja.

Iako možda neka istraživanja nisu uvijek dala pravilan i dobar popis hrane koju biste trebali konzumirati tijekom ispitnih rokova, možda je dobro spomenuti da je dovoljno samo promjeniti način ishrane i u njega unijeti prijeko potrebne vitamina koji će raditi na funkcionalnosti mozga.

Jasna Ožanić
foto: Pixabay