Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Skandal s kuponima! Studenti revoltirani: 'Ovaj autoprijevoznik nas pljačka, a mi jedva skupimo za pokaz…' Prijavili sve Ministarstvu prometa

Sredinom mjeseca ožujka, na snagu je stupila zabrana održavanja fizičke nastave na svim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj. Studenti su svoje obaveze pohađanja nastave odrađivali isključivo on-line. Čime je potreba za putovanjem do dokinuta.

24. lipnja 2020 14:41
Skandal s kuponima! Studenti revoltirani: 'Ovaj autoprijevoznik nas pljačka, a mi jedva skupimo za pokaz…' Prijavili sve Ministarstvu prometa

Skandal s kuponima! Studenti revoltirani: 'Ovaj autoprijevoznik nas pljačka, a mi jedva skupimo za pokaz…' Prijavili sve Ministarstvu prometa Foto: MojFaks

Studenti koji na studij dolaze iz obližnjih mjesta u Rijeku koriste usluge prijevoza autokompanije Arriva (nekadašnji Autotrans). Za razliku od, primjerice, zagrebačkog sistema pretplatne karte koja se nadopunjava mjesečno ili godišnje, ovdje studenti koriste karticu s imenom, prezimenom i fotografijom, no pomoću nje kupuju "kupone" za svaku vožnju do i od faksa. Kuponi vrijede 45 dana od dana kupnje.


Srednjoškolci imaju mjesečni pokaz, ali ne i studenti


"Primjerice, studenti na relaciji Crikvenica-Rijeka imaju pravo kupiti 40 kupona u vrijednosti 634 kuna. No, tih 40 kupona mi ne izdrže cijeli mjesec jer iako je to 40 vožnji, iskoristim dvije dnevno (jednu do faksa, a drugu u povratku kući) pa moram uvijek kupit još 40 kupona. Ako računam mjesečnu potrošnju, ona iznosi između 700 i 800 kuna", pojašnjava nam nezadovoljna studentica. S obzirom na visinu troška koji mjesečno odlazi samo na prijevoz, njeno je nezadovoljstvo razumljivo.

...Kontrolori ZET-a još jednom \'oduševili\' i osramotili se: Aparati za provjeru karata sada imaju još jednu magičnu moć!...


Ako se ovaj broj kupona podijeli s mjesečnom cijenom, trošak dolaska na fakultet i povratka kući ovoj studentici iznosi oko 31 kunu, što samo po sebi nije mnogo. No, kroz mjesec se sakupi. Još je jedan apsurd da isti autoprijevoznik srednjoškolcima nudi mjesečnu kartu po cijeni od 300 kuna, dok istu ponudu ne daje i studentima.

Nema nastave - nema potrebe za putovanjem, ali nema ni povrata novca


Problemi su se javili nakon što je započela online nastava, a student izgubili obavezu putovanja na fakultet. Ne samo da su se predavanja preselila u online domenu, nego je ista praksa primijenjena i na kolokvije i završne ispite u ovom ljetnome roku. Zbog toga su studenti zatražili povrat novca od ovog autoprijevoznika, u visini već plaćenih, no neiskorištenih, kupona za vožnju. Ovom zahtjevu Arriva nije udovoljila zbog čega nam se javila studentica sa crikveničkog područja koja je, prije koronakrize, redovito putovala u Rijeku spomenutim autoprijevoznikom, koristeći studentski "kupon-pokaz".


"Sve kupone nisam iskoristila u trećem mjesecu zbog tog prelaska na online nastavu, ostali su mi na kartici kuponi u vrijednosti preko 300 kuna, te sam još u ožujku poslala Arrivi zahtjev da mi produlje trajanje tih kupona", govori nam studentica koja je željela ostati anonimna.

Nema ništa dobro za reći ni po pitanju voznog reda, usklađenosti s nastavom i kvalitete autobusa koji prometuju na ovoj relaciji. "Uglavnom do nastave moram čekati po sat vremena", kaže. Vožnja do fakulteta traje oko 40, 45 minuta, a onda slijedi čekanje nastave. "Imam bus ujutro u 6.45 i dođem u Rijeku u 7.30, a faks mi počinje u 8.15. Postoji bus koji ide u 7.05, ali s tim nikako ne stignem do 8.15 jer je duža relacija zbog prolaska kroz Bakar", pojašnjava nam.

Naravno da je teško uskladiti red vožnje s početkom predavanja na svim fakultetima, no činjenica je da student plaćaju značajne svote mjesečno pa i očekuju bolje organiziranu uslugu. No, ni u ovom slučaju neiskorištenih kupona, autoprijevoznik nije ispunio očekivanja.

...Kraj \'prijevozne drame\': riječki studenti opet mogu kupovati pokaz po subvencioniranoj cijeni...


Isprva iz Arrive službenim info mailom (kopije mailova dostavljene su redakciji) javljaju da se trajanje kupona ne može produljiti pa zauzvrat studentici nude povrat novca. No, nakon samo nekoliko dana mijenjaju odluku pa nude produljenje vrijednosti kupona – prvo do 31. svibnja, a zatim (početkom svibnja) odlučuju produljiti trajanje kupona i do 30. lipnja.

"Meni su svi završni ispiti online te sam ponovno zatražila povrat novca za preostale kupone na što dobivam odgovor da povrata novca nema, i da su nama studentima dovoljno izašli u susret tako što su nam produljili trajanje kupona", kaže nezadovoljna studentica kojoj bi ovaj novac dobro došao. "Arriva na ovaj način pljačka nas studente, zadržava novac koji smo jedva sakupili i stavlja sebi u džep", revoltirano dodaje.

Naša sugovornica razgovarala je s više kolega koji također putuju ovim relacijama i tvrdi da su svima odbili refundirati neiskorištene kupone.

...Studenticu u tramvaju tražili kartu za predmet koji je nosila: \'Mislila sam da se kontrolor šali\'...


"Nakon toga pitala sam hoće li biti moguće barem produljiti trajanje do jeseni kada počinje druga akademska godina, ali i to su isto odbili", neutješna je studentica koja nakon cijele ove epizode smatra da  je Arriva ovim potezom izgubila svaki kredibilitet za obavljanje prijevoza hrvatske mladeži.

"Nekolicina nas studenata Arrivu smo prijavili Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te čekamo odgovor", za kraj dodaje naša sugovornica.

Kontaktirali smo i spomenutog autoprijevoznika kako bismo dobili njihovo službeno očitovanje, no do kraja pisanja ovog teksta, odgovor nije stigao. Svakako ćemo ga objaviti po njegovu primitku.

L.B./foto: Facebook/Autobusi.org