Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Snalaze se u pekari: Studenti u Slavonskom Brodu su prvo imali menzu sa sirovim ćevapima, a sada do studenog nemaju gdje jesti

Prehrana u menzi je vrlo bitna za studente jer tako mogu pojesti topao obrok po niskoj cijeni. Subvencionirana prehrana jedno je od studentskih prava, a problem nastaje kada studenti ostanu zakinuti baš kada je o subvenciji riječ. Takvu situaciju trenutno prolaze studenti u Slavonskom Brodu kojima je obećana menza početkom nove akademske godine. No, za sada se čini kao 'obećanje - ludom radovanje' jer nova menza vrata otvara najvjerojatnije tek u studenom.

24. listopada 2018 17:53
Snalaze se u pekari: Studenti u Slavonskom Brodu su prvo imali menzu sa sirovim ćevapima, a sada do studenog nemaju gdje jesti

Snalaze se u pekari: Studenti u Slavonskom Brodu su prvo imali menzu sa sirovim ćevapima, a sada do studenog nemaju gdje jesti Foto: MojFaks

Studentima u Slavonskom Brodu zaista nije lako. Još u ožujku apelirali su na nadležne i javnost i upozorili kakva se hrana servira u menzi. Točnije, na to je upozorio Studentski zbor Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Stanje menze su tada opisali na svojoj Facebook stranici pa pokazali da su im servirani sirovi ćevapi, hrana kojoj je prošao rok trajanja, staklo u hrani, sendviči koji se ne zaslužuju tako ni zvati. K tome, pokazali su i da zaposlenici ne nose adekvatnu odjeću.

Ovako je izgledala hrana u menzi u kojoj su studenti jeli... foto: Facebook@Studentski zbor SFSB

Za tu lošu kvalitetu hrane zaslužan je tadašnji davatelj usluge studentske prehrane, restoran "Grozd". No, "Grozd" je ispao iz igre nakon što su se studenti žalili, ali nije "upao" još uvijek nitko drugi. Studentima je u lipnju navodno obećana nova menza koja je trebala biti otvorena početkom akademske godine. Podsjećamo, akademska godina je za većinu studenata počela u listopadu, a ovi slavonski studenti će najvjerojatnije jesti u menzi tek u studenom i do tada se snalaziti po pekarama.

Nije još sigurno hoće li menza krenuti s radom 7. studenog, ali studenti se nadaju da će tako biti


Kako je Zbor prije nekoliko dana i izvijestio na Facebooku, prekidom ugovora privatnog davatelja usluge prehrane, SC je krenuo u postupak prikupljanja potrebne dokumentacije za samostalno davanje usluge prehrane. Nakon primopredaje restorana sa privatnog davatelja na SC, počelo se sa izvođenjem građevinskih i tehničkih radova kako bi se zadovoljili uvjeti rada restorana koji su propisani od strane Ministarstva. Početkom listopada radovi su završeni te je izvršena kontrola Nacionalnog povjerenstva. Odobrenjem Povjerenstva, SC dobiva uporabnu dozvolu za rad, a više o samom postupku studenti mogu pročitati u Pravilniku.Trenutno je u postupku sklapanje ugovora s Ministarstvom o pružanju usluge prehrane studenata. Nakon ugovora slijedi procedura uvođenja novog objekta u Informacijski sustav studentskih prava. Zbog žurnog postupka u tijeku, menza treba početi s radom 7.11. No, što do tada? Što studenti jedu i gdje se hrane? Upravo ta pitanja postavili smo studentima iz Studentskog zbora SFSB-a pa saznali da studenti snalaze po trgovinama.


...Sirovi ćevapi i sendviči za plakati: Studenti iz Slavonskog Broda očajni i ljuti zbog splačina koje im se serviraju u menzi - FOTO...


"Studenti nažalost nemaju nikakvu menzu gdje bi mogli jesti, već se moraju snaći u trgovini. Još krajem lipnja dobili smo informaciju da će početkom akademske godine početi s radom nova menza (nije definirano kada). Mi smo očekivali da će s 1. listopadom početi s radom, no evo kako sad stvari stoje tek 7.11. Ne znamo može li proces ići brže, to bi trebalo Ministarstvo znati jer oni vode projekt. Što se tiče tri kantine, one će biti tek kroz koji mjesec, nakon otvaranja glavne menze.", kazali su nam studenti.

Izvor/foto: erasmus.com/Valentina Bregovac

Nadamo se da ćemo nakon 7. studenog studenti dobiti menzu ili barem da će se napraviti konkretni pomaci prema tome kako bi mogli iskoristiti svoje studentsko pravo. Portal MojFaks će i dalje pratiti ovu situaciju te izvještavati svoje čitatelje o novostima vezanim za menzu u Slavonskom Brodu.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Studentski zbor SFSB/scst.unist.hr