V.K. u Nakon predavanja

Studenti revoltirani! Najveći studentski dom u Zagrebu zaključan nakon 22 sata: 'Preskakala sam ogradu da ne spavam na ulici'

Zbog epidemije COVID-19, donesene su razne protupandemijske mjere, s kojima smo uglavnom bili svi upoznati. Za 'lockdown' su svakako svi znali, no postoje i neka zaključavanja koja se tiču samo studenata. Naime, već nekoliko mjeseci stanare najvećeg studentskog naselja 'zaključavaju' od 22 sata do 6 sati ujutro. Do kad će to trajati?

2. lipnja 2021 14:33
Studentski dom

Studentski dom Foto: MojFaks

Spomenutim režimom studenti su revoltirani i polako gube strpljenje. Potaknut nezadovoljstvom, stanar studentskog doma "Stjepan Radić" prozvao je Studentski Odbor Save zbog situacije koja se ne mijenja već mjesecima, a koja podrazumijeva da se sva vrata, osim jednog ulaza, zaključavaju nakon 22 sata uvečer. Kako kaže student, njih se zaključa sa svih strana "kao da su životinje".


Objava nezadovoljnog kolege u grupi je izazvala reakcije iz kojih se može zaključiti da su mnogim stanarima restrikcije postale naporne te da u njima ne vide smisla. Kako je moguće iščitati iz komentara, mnogi pak odabiru preskakivanje ograda kako bi se nakon 22 sata vratili u sobe, a čini se da je zbog te prakse potrebno često popravljati ogradu.


Studenti su ljuti i na pravila u menzi / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"



Neki su studenti navodno i ozlijeđeni pri preskakanju ograde / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"

"Moramo bit majmuni i vješat se po ogradama" / Foto: screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"

"Ma ovo je kao Sjeverna Koreja", govori nam studentica Hrvatskih studija koja u ovom naselju živi već tri godine. "U 22 sata zaključaju sve ulaze osim jednog gdje stoji zaštitar i pregledava iksicu i ključeve", kaže nam sugovornica koja je nedavno imala problem s ulaskom u studensko naselje.


"Morala sam preskočiti ogradu da ne spavam na ulici"


Kako doznajemo, sva su vrata zaključana osim onih u blizini rampe kraj 1. paviljona gdje studenti sada mogu ulaziti i izlaziti nakon 22 sata. "Živim u domu, nisam ilegalka i jednostavno nisam ponijela iksicu i ključ jer mi je cimerica u sobi i nisu me htjeli pustiti, morala sam preskakati ogradu da ne spavam na ulici", pojašnjava nam. Ona se vraćala u dom poslije 22 sata navečer.


"Došla sam u 22:15 na taj jedini ulaz koji je otvoren i naravno, zaštitar je zatražio je iksicu i ključeve na pregled, a svoje sam stvari ostavila u sobi. Pitala sam ga da mu pokažem osobnu jer to uvijek nosim sa sobom i on je rekao da me nije tražio taj dokument i da ne mogu ući. Onda sam ga pitala: 'I onda ne mogu ući?' I otišla sam s druge strane i preskočila ogradu jer ne želim spavati na ulici radi njihovih pravila Sjeverne Koreje", požalila se za MojFaks.


Razlog zaključavanja nije hvatanje "ilegalaca", već zaustavljanje širenja virusa


Kako nam dalje priča, nakon svakog izlaska je postalo normalno da studenti preskaču ogradu kako bi zaobišli zaštitare, a sve je počelo još u veljači kada su postavljene strože epidemiološke mjere. Nadalje spominje i da su studenti koji su nedavno dolazili s putovanja, s koferima preskakali ogradu. Također, među studentima se u pokušaju objašnjavanja ove prakse "šuška" o razlozima zaključavanja. Jedan od njih je i potencijalno hvatanje "ilegalaca koji su kupili dom", no, iz odgovora Studentskog centra u Zagrebu kažu kako je zaustavljanje virusa glavni razlog zaključavanja.


"Sava traži sepcifične mjere sigurnosti"


Iako smo se na samome početku obratili Upravitelju studentskog doma "Stjepan Radić" za komentar ove situacije, odgovor nismo dobili već smo proslijeđeni dalje. Nakon još jednog prebacivanja loptice odgovornosti, obratili smo se Uredu sanacijskog upravitelja Studentskog centra Zagreb, Mirku Bošnjaku, kako bismo zamolili za komentar na ovaj režim stanovanja na Savi.


Iz Ureda sanacijskog upravitelja javljaju nam da je studentski dom Stjepan Radić najveći studentski dom u širem okruženju te kao takav "traži specifične mjere sigurnosti, pogotovo u ovome trenutku kada je bitno držati se mjera sigurnosti protiv širenja epidemije COVID-19".

U nastavku napoimnju da studentske kapacitete "većim dijelom čine sobe (2.710 smještajnih kapaciteta) koje dijele zajedničke sanitarne prostorije što predstavlja visokorizično mjesto za tzv. lokalnu transmisiju zaraze. Stanari doma imaju jasne naputke i protokole kod pojave simptoma, kojih se i drže, a u svrhu njihove zaštite (zbog dolaska gostiju izvana) jedna od mjera je zatvaranje ulaza od 22 do 6:00 h", odgovaraju nam uz Ureda.


Savu kao mjesto za noćni izlazak?


Zaključavanjem ulaza u periodu od 22 sata pa sve do 6 ujutro pokušavaju dakle kontrolirati broj osoba koje se zadržavaju u vanjskom dijelu naselja. "Dio pozvanih i nepozvanih gostiju studentski dom 'Stjepan Radić' doživljava kao mjesto za noćni izlazak. Mjere sigurnosti provode se i u drugim studentskim naseljima, ali zbog manjeg kapaciteta i lokacija na kojima se nalaze, u praksi se pokazalo da se tamo ne zadržavaju veće skupine ljudi unutar kruga studentskog doma", smatraju.


Iako neke epidemiološke mjere popuštaju na razini čitave zemlje (poput održavanja nastave koja se napokon smije vratiti u predavaonice), "Studentski centar u Zagrebu je do okončanja epidemije stavio izvan snage članak 15. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenta u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, koji se odnosi na primanje posjeta u studentskim sobama te u ovome trenutku stanari studentskih domova ne mogu primati posjete."

Za kraj su podsjetili kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja, tj. "zabranjeno je održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, kao i protuepidemijske mjere koje se tiču držanja distance te nošenja zaštitnih maski za lice". Upravo provođenjem ovakvih mjera, smatraju, uspješno kontroliraju potencijalno širenje zaraze unutar studentskih domova, a time i štite stanare.

Na ponovljeni upit hoće li s obzirom na nove preporuke HZJZ-a popustiti "mjere", barem po pitanju zaključavanja ulaza i izlaza iz studentskog naselja, za vrijeme pisanja ovog članka nismo dobili odgovor. Također, pokušali smo kontaktirati i Studentski Odbor Sava, no ni od njih nismo dobili povratnu informaciju na prozivanje studenata, a nisu ni odgovorili na post u Facebook grupi u kojoj su prozvani.

Još vijesti