Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku...

I vrapci na grani već znaju da je studirati u većem gradu jednostavno 'must', a i po pričama ostalih prijatelja već i predobro znate kakav se studentski život vodi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru. No, jeste li se ikada zapitali kako je studirati u manjim hrvatskim gradovima?

8. studenog 2019 14:54
Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku...

Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku... Foto: MojFaks

Studenti koji su odlučili iskušati se studentski živjeti u manjim gradovima poput Čakovca, Križevaca ili Slavonskoga Broda otkrili su koje su prednosti, a koje mane života u tim gradovima. Pa, \'ajmo ih upoznati!

Tko ne upadne u Zagreb - ide u Petrinju


Nedaleko od Zagreba smjestio se gradić Petrinja kao i podružnica Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji. Na petrinjskom Odsjeku studira više od 500 studenata, a većina ih je putnika te manji broj podstanara. Studentskoga doma u Petrinji još uvijek nema, ali polovicom 2019. godine potpisan je, s direktorom tvrtke Arhingtrade Matom Žagarom, Ugovor o projektiranju Studentskoga doma u Petrinji. Podsjetimo, u prosincu prošle godine župan Žilić s rektorom Borasom sklopio je Sporazum o izgradnji Studentskoga doma kapaciteta 70-ak ležajeva, a u njegovom će sastavu biti i studentska menza. Trenutno u Petrinji ima jedna menza koja je svoja vrata otvorila 2014. godine te se nalazi na petrinjskom Odsjeku Učiteljskoga fakulteta.

...Pola godine nakon potpisan ugovor o izgradnji novog studentskog doma u Hrvatskoj...


Što Petrinja kao studentski grad pruža studentima i kojim se sadržajem može pohvaliti, otkrila nam je bivša studentica Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja pri Učiteljskom fakultetu na Odsjeku u Petrinji, Marina. Potvrdila nam je ono stereotipno razmišljanje da studenti koji ne upišu željeni studij u većem gradu, upisuju taj isti studij u manjem gradu: "Ja sam išla studirati u Petrinju jer nisam upala na Predškolski odgoj u Zagreb i Čakovec. Nije bio idealan izbor, ali u tom trenutku jedini i najbolji", govori Marina. 

Menzom je bila zadovoljna: "Menza se otvorila kad sam ja krenula na faks, dakle 2014. godine i stvarno je bila odlična. Hrana uvijek fina i bilo je izbora." Što se tiče stanova, stanovi su uistinu jeftini za razliku od većih gradova s obzirom na to da su studenti primorani ili svaki dan putovati ili živjeti u najmu. Stan u stambenoj zgradi, u vrijeme njezinoga studiranja, koštao je 100 eura s uključenim režijama. "Stan u kojem sam ja bila podstanar bio je zadovoljavajući, no čula sam da ima puno starijih i lošijih stanova u kojima studenti žive. Također, nema baš velikog izbora", priznaje.

Kad boravite u Petrinji morate se negdje i opustiti, zar ne? Marina nam je otkrila da je studentskih partija uvijek bilo, a mjesta za izlazak su obično lokalni kafići u kojima "trešte cajke" jer, kako kaže "nema baš puno različite glazbe, svugdje se sluša ista vrsta, a uglavnom su to bile cajke."

Povezanost sa Zagrebom je solidna, no priznaje da nije bilo čestih linija (svaka 2 sata), a do Zagreba busom treba sat vremena - u idealnim uvjetima, a ako zalutaš na bus koji vozi uokolo, vozit ćeš se i 2 sata. Marina je, odabravši Petrinju kao drugi izbor, ipak bila zadovoljna gradom, ali tvrdi da grad koji je ujedno i studentski treba puno više raditi na društvenim i ostalim sadržajima jer joj se nekako čini da je dosta stvari zaostalo u \'poslijeratnom\' razdoblju što se doista i osjeti.

Mjesto začuđujuće bogatog noćnog života - Čakovec


Čakovec, \'žilu kucavicu\' Međimurske županije, odlikuju dva Fakulteta - Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu te Međimursko veleučilište u Čakovcu na kojem možete upisati 3 smjera: Menadžment turizma i sporta, Računarstvo i Održivi razvoj. U sastavu Međimurskog veleučilišta izgrađen je i studentski dom koji je ujedno i jedini dom u Čakovcu. Otvoren je u ožujku 2018. godine, a kapacitet mu je 39 ležajeva. Cijena smještaja za jednokrevetnu sobu iznosi 750 kn, a dvokrevetnu 600 kn. Čakovec ima dvije menze - restoran "MEV" u sklopu Studentskog doma Čakovec i restoran u sklopu Učiteljskog fakulteta

...Mjesto druženja i klope: U Čakovcu konačno otvorena menza za preko tisuću studenata...


A kakav studentski život pruža Čakovec, odgovor na to pitanje podijelili su s nama studentica Učiteljskoga fakulteta i student MEV-a. Studentica Učiteljskog fakulteta Matea živjela je u najmu u Čakovcu i to u stanu u sklopu obiteljske kuće. Tvrdi da je u Čakovcu velik broj stanova koji se iznajmljuju upravo u kućama, dok stanova u stambenim zgradama gotovo da i nema, a i oni koji se iznajmljuju u stambenim zgradama budu loše kvalitete i veće cijene. Pri tome, kvaliteta stanova je lošija, a stan u Čakovcu možete iznajmiti već za 100 eura + režije. "Stanarina se nađe po prihvatljivoj cijeni, a režije su znatno više pogotovo zimi zbog grijanja", govori nam Matea. 


foto: Shutterstock

Student MEV-a uputio nas je u studentska događanja u gradu Čakovcu te otkrio da "događanja za studente u Čakovcu stvarno ima, stalno se nešto događa. Ovdje je popularna studentska srijeda, četvrtkom imamo podrumarenje u Podroomu, a vikendom, ovisno o preferencijama, možete izaći na više mjesta. Također, izbor kafića je popriličan i imate izbora", otkriva nam ovaj student Međumirskog veleučilišta. Financijska situacija za studentski džep nije znatno drugačija od situacije u ostalim hrvatskim gradovima tako da ćete mjesečnu potrošnju \'izvagati\' prema vlastitim navikama i potrebama.

Zloglasno loša menza u Brodu ipak se popravlja?


Slavonski Brod krasi Veleučilište koje nudi studije Bilinogojstva, Menadžmenta i Proizvodnog strojarstva i Strojarski fakultet sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Student Veleučilišta u Slavonskom Brodu zadovoljan je studiranjem te nam je otkrio zanimljivosti studentskoga života u tom gradu. Slavonski Brod ima jedan studentski dom s dva paviljona. Sugovornik dvokrevetnu sobu u domu plaća 490 kn mjesečno. Što se tiče cijena najma stana, najjeftiniji stan možete pronaći već za 700 kn + režije, a najskuplji 1000 kn + režije


foto: Shutterstock

Zadovoljan je domom, pogotovo jer "su ove godine stavili nove stolove i stolice što im je plus. Istina je da su sobe nešto manje i slabije opremljene namještajem nego npr. u Osijeku. U domu ima soba za druženje koja nije velika, ali posluži za igranje društvenih igara ili gledanje televizije."

Menza je u sklopu studentskoga doma te nam student otkriva da je "hrana puno bolje ove godine nego prošle, jedini problem je što nema velikog izbora kao u Zagrebu, ali svaki dan imamo po dva menija i uvijek bude fino za 6.50 kn. Ako se nekome dnevni meni taj dan u menzi ne sviđa, može otići do Kauflanda koji se nalazi odmah pored."

Fakulteti su udaljeni od studentskoga doma laganih 10 minuta šetnje. U gradu se možete šetati uzduž šetnjice uz Savu i imate mnoštvo kafića na Korzu gdje je centar društvenoga života. Studentski zbor često organizira pub kvizove, različite izlete i evente. Sve u svemu, ako odaberete studirati u Slavonskome Brodu, nećete požaliti! 

...Metropola ili manji grad? Studenti koji su studirali u različitim hrvatskim gradovima ispričali koji je NAJBOLJI...


Opatija/Ika - gubi bitku s Rijekom u privlačenju studenata


Fakultet za  menadžment u turizmu i ugostiteljstvu smjestio se u Kvarnerskome zaljevu, pored Opatije. Fakultet je zapravo smješten u Iki, u malom mjestu udaljenom 5 kilometara od Opatije. Studentica ovoga fakulteta, Jelena, podijelila je za naš portal svoja studentska iskustva iz ovoga Kvarnerskoga gradića. Ona je živjela u Iki tijekom studiranja i bila je zadovoljna jer je bila u blizini fakulteta.

U Iki ima sve što je jednom studentu potrebno za život, ali nedostaje mnogo dodatnih sadržaja, a uz to, udaljeni ste od svega. Za nju je ovakav način života bio prednost. "Meni je više odgovaralo živjeti u Iki jer kad sam ja krenula na faks (2014.), tad je još bilo života u tim malim mjestima. Bilo je dosta studenata pa se stalno pilo i izlazilo i svi su se već znali. Ali s vremenom je to sve nestalo i studenti su sve više odlazili u Rijeku tako da tamo sad više nema ni noćnog života", smatra Jelena koja nepostojanje noćnoga života navodi kao veliki nedostatak Ike. 


foto: Shutterstock

U sklopu Fakulteta ima jedna menza kojom su studenti zadovoljni, no Jelena navodi da je "puno manji izbor hrane i kratko radno vrijeme pa nakon 16 sati ili vikendom ne možemo tamo jesti". Što se tiče stanova, pozitivno je što su stanovi većinom u sklopu kuća pa imate i vlastiti vrt ili terasu na kojoj možete učiti. "Opuštenije je, više se osjećaš kao doma kad živiš u kući, posebice ovdje." Kao i svaki drugi turistički grad, Ika također ima veliki nedostatak za studente - iseljavanje iz stanova do 1.6. ili 1.7. "Cijene stanova su visoke ako uspoređuješ s kontinentalnom Hrvatskom, ali ne bih rekla da su baš pretjerano visoke. Ja sam zadnje tri god dijelila stan s još dvije cure, 70 kvadrata, lijepo uređen, potpuno opremljen, 2500 kn + režije. Ali recimo za jednu osobu je jako teško naći, skoro ništa ispod 250 €. Ali to ne ovisi toliko o veličini mjesta, koliko do turistički razvijenog područja", kazala je Jelena.

Također, tvrdi da su troškovi života veći nego u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali ništa pretjerano. Nedostatak je premali izbor dućana i većih marketa pa ste prisiljeni kupovati ono što ima u nekom manjem dućanu. No, Rijeka je relativno blizu u slučaju da vam zatreba nešto bitnije i busevi idu relativno često (svakih 30-ak min), ali busom treba 45 minuta do Rijeke (naravno da bus staje svakih 100 metara pa je \'tlaka\' ako se morate svaki dan voziti).

Svoju studentsku Kvarnersku priču Jelena je zaokružila riječima: "Ali sve u svemu, lijepo je. Jer ta mala mjesta (Ika i Lovran) su studentska mjesta, bez studenata zimi gotovo da i ne bi bilo života. Imaš u blizini sve što ti je potrebno, a opet nema gužve i brzo dođeš u Opatiju ili Rijeku." Jedine nedostatke vidi u manjku dodatnih sadržaja i mjestima za izlaske kojih više gotovo da i nema.

Zagorje skuplje no što mislite


U srcu Hrvatskoga zagorja, Krapini, smjestilo se Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Posebnost je ovoga Veleučilišta što je prvi puta od ove akademske godine 2019./2020. postalo besplatno za sve redovne studente. Do tad je situacija bila nešto rigoroznija. Naime, troškovi studija tj. jedne studijske godine bili su 15 000 kuna za redovne i 18 000 kuna za izvanredne te se moglo upisati bez položene državne mature, samo uz prijemni ispit.

Student Prometne logistike, Hrvoje, studira već treću godinu na ovome Veleučilištu te smatra da je ovo tip fakulteta za zaposlene i izvanredne studente jer se predavanja održavaju isključivo u popodnevnim satima, između 15:00 i 20:00 sati te pojedini kolegiji i subotom ujutro. Inače na VHZK djeluju tri studentska programa, a to su Informatika, Prometna logistika i Operativni menadžment. Ovdje možete upisati samo preddiplomski studij, dok nastavak studija na diplomskoj razini ne možete nastaviti u Krapini, još zasad. Krapina nema studentsku menzu, a ni studentski dom. 


foto: Shutterstock

"Krapina kao grad uopće nije prilagođena studentima: nema menze, nema studentskih domova, nema studentskih sadržaja. Koliko mi je poznato, imao sam dosta kolega iz mjesta van Zagorja, npr. iz Zagreba, Varaždina pa čak i Karlovca, i naravno svi su oni svaki dan putovali u Krapinu na predavanja što je ponekad doista nezgodno. Vidi se, prema tome, da je studij prilagođen ljudima koji rade i koji studiraju uz posao", komentira Hrvoje ovu neprilagođenost Krapine studentima. Isto tako, fakultet je sjajan izbor za one koji žive u Hrvatskome zagorju jer, koliko je našemu sugovorniku poznato, nitko od njegovih kolega i poznanika nije iznajmljivao stanove u Krapini, stoga je \'domaćima\' blizina fakulteta prednost, a samim time i troškovi manji nego, npr. u Zagrebu. No, troškovi su ipak veliki s obzirom na to da ne postoji ni menza, a o troškovima puta ne moramo ni pričati. Povrh svega, student Hrvoje preporučuje VHZK jer sve što ono što je on u ove 3 godine fakulteta sakupio jesu - dobra iskustva, nova poznanstva i zadovoljstvo fakultetom!

Križevci - grad u kojemu nitko ne iznajmljuje stan


Križevci imaju svega dva fakulteta, a to su Visoko gospodarsko učilište te Fakultet organizacije i informatike - Centar Križevci. Studentskoga doma u Križevcima nema, a mjesto gdje studenti mogu prezalogajiti nalazi se u hotelu Kalnik gdje postoji menza koja je pod vodstvom SC-a u Varaždinu.

Studentica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima uputila nas je u studentski život u Križevcima, no previše informacija nismo dobili. Naime, ako se ipak odlučite živjeti u Križevcima, teško ćete pronaći stan, a ako ga i nađete bit će lošije kvalitete, neuređen i star. Kako bismo se uvjerili u to, pokušali smo preko popularne stranice njuškalo.hr pronaći stan za najam u Križevcima, no nije nam pošlo za rukom jer stanova za najam - nema. Stoga većina studenata koja studira tamo, svaki dan putuje iz okolnih gradova. Zagreb je udaljen svega 65 kilometara, Koprivnica 30 km, a Bjelovar 35 km. Po razgovoru s ostalim studentima, studentica iz Križevaca zaključila je da studenti najčešće nisu zadovoljni društvenim životom u Križevcima jer skoro nikad nikoga nema. 

...Je li bolja metropola ili manji grad u Dalmaciji? Studentica otkrila koje su prednosti i mane studiranja u oba grada...


Šibenik je super dok ne dođe ljeto, a vama šupkarta iz stana


Ako vas je oduvijek privlačilo more i južniji krajevi, Šibenik je pravi izbor za spojiti ugodno s korisnim. U Šibeniku možete studirati na Fakultetu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i na Veleučilištu u Šibeniku.
Šibenik ima jedan studentski dom gdje smještaj plaćate 600 kuna mjesečno (dvokrevetne sobe), 500 kn (trokrevetne sobe) i 600 kuna mjesečno (trokrevetni apartmani).

"Dom je dobar, ali najveća mu je mana što je udaljen pola sata od fakulteta i menze, no sobe su veće nego npr. na Savi. Svaka soba ima svoju kupaonicu", otkrio nam je u razgovoru student Veleučilišta u Šibeniku, Roman. Ako se pak odlučite živjeti u podstanarstvu, najviše problema imat ćete u vrijeme ljetnih ispitnih rokova, baš kao i u ostalim turističkim destinacijama, jer vaš stanodavac kreće iznajmljivati stan turistima. 


foto: Shutterstock

Stan u Šibeniku možete iznajmiti od 300 eura, a garsonijeru od 220 eura. Roman upravo smještaj ističe kao osnovni problem studentskog života u Šibeniku jer je gotovo nemoguće pronaći stan za cijelu godinu: "Ja sam u 4 godine promijenio 10 stanova jer kad krene sezona ne možeš ništa pronaći pa nađeš koma stan, ali nemaš izbora i budeš tu dok ne završe rokove i plačeš i čekaš 9. mjesec da turisti konačno odu pa možeš opet pronaći nešto normalno za život. I tako u krug", priznaje.

Nova menza otvorena je 2015. godine u studentskom restoranu "S K V U Š" u Šibeniku. Do tad Šibenik zapravo nije imao pravu menzu, već su se studenti hranili u sklopu privatnih restorana. "Hrana je odlična, a izbor nije toliko izdašan kao u Zagrebu, ali imamo svaki dan po 2 menija i 1 vege meni. Osim menija, u ponudi su i mliječni proizvodi, sendviči, burek, konzerve, paštete...", kazao nam je Roman.

...Studenti u Šibeniku na mukama zbog manjka stanova: \'Nemamo izbora pa moramo useliti u prvu rupu\'...


 A što studenti još mogu raditi u Šibeniku, osim studirati? Ako ste sportski tip, u sklopu studentskoga zbora organizirane su sportske rekreacija (nogomet, odbojka, košarka), a ako ste društvenjak tada možete sudjelovati u brojnim događanjima koje organizira studentski klub. Brojne su prednosti studiranja u Šibeniku, student Roman izdvojio je neke: "Uvijek imate dobru ponudu studentskih poslova, sve što u Šibeniku trebate obaviti možete i pješke jer je sve relativno blizu, nema toliko gužve", govori Roman i kao najveću prednost ističe upravo - more i mediteransku klimu!

Ako su vas neki od naših sugovornika potaknuli da razmislite u kojem ćete gradu provesti svoje studentske dane, vjerujemo da nećete požaliti ako odaberete jedno od ovih manjih mjesta. Barem ako je suditi po studentima koji su s nama podijelili svoje priče.

Koji god grad i studij odaberete, bitno je da će on ispunjavati sve vaše želje i ambicije da postanete odličan student, a još veći iskustvenjak za buduće generacije! 

V.S.
Foto: Shutterstock