V.K. u Nakon predavanja

[INTERVJU] Zatvara li se najbolja zagrebačka menza? Vlasnici Odeona – bez cenzure: 'Najbitniji su nam studenti, nekad ne spavamo zbog stresa'

Provjerili smo je li Odeon i dalje najbolja zagrebačka menza: 'Studenti su nam najvažniji, ali cijene su sve više…'

23. ožujka 2022 15:31
Odeon, menza

Odeon, menza Foto: MojFaks

Jedna od najboljih beneficija na koju imaju pravo studenti svakako je povoljna, subvencionirana prehrana koja im osigurava kuhani obrok po vrlo povoljnim cijenama. No, koliko su aktualne cijene realne i održive?

Zbog aktualnih poskupljenja o kojima neprestano slušamo i čitamo, i studentski restorani nalaze se pred teškim vremenima koja zahtijevaju teške odluke. A kada se, uz sve to, u računicu dodaju i loše recenzije, kritike na rad i hranu koju nude, pružanje ove usluge postane još i teže.

Prošlog tjedna objavili smo članak nakon što nam se javilo nekoliko studenata koji su primijetili, kako tvrde, neke promjene u radu privatnog studentskog restorana "Odeon".

Kako nam je tom prilikom rekao najodlučniji od njih, uočio je nekoliko problema. Kako tvrdi, oglasna ploča s dnevnom ponudom menija uklonjena je, meso koje je odabrao prerezano je na pola, s tim da se polovica onda na kasi računa kao jedan cijeli komad, krumpir je "plivao u ulju", a jabuke koje se nude za desert često su trule.

S obzirom na to da je "Odeon" već godinama na glasu kao jedna od najboljih studentskih menzi u Zagrebu, kontaktirali smo vlasnike i sami se uvjerili u poslovanje i ponudu u ovoj popularnoj studentskoj menzi.

Odeon, menza, red Odeon, menza, red Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Obiteljski posao pokrenuli devedesetih godina prošlog stoljeća


 "Ovo je obiteljski posao", odmah na početku govori nam vlasnik restorana "Odeon", Branko Babić. Uz njega, razgovarali smo i s njegovom suprugom Ivankom, sinom Stjepanom i Ružicom Barišić koja radi u knjigovodstvu.


"Počeli smo 1996. godine, iako smo i prije krenuli u realizaciju otvaranja studentskog restorana. O tome se pričalo još 90-ih godina. Volimo raditi s mladima, oni su naša budućnost", kaže za MojFaks. Prisjeća se prvih koraka. U ožujku 1993. godine krenuli su s malenom kantinom, a tri godine kasnije otvorili su i restoran. "To znači da nam je ovaj mjesec i rođendan", govore Branko Babić i njegova supruga Ivanka.

 

Negativne recenzije duboko su ih pogodile


Zbog ove tradicije i emocionalnog uloga koji obilježava njihov obiteljski posao, negativne recenzije studenata, kažu, duboko su ih pogodile jer se trude održati visoki standard studentske prehrane.

"Vaš sugovornik možda je k nama došao poslije 16:30, a mi radimo do 17 sati. Na kraju svakog radnog dana ploču skidamo i pišemo novi meni za idući dan", kaže nam gospođa Ivanka Babić.

Ovog utorka, kad smo posjetili restoran Odeon, studenti su mogli birati između čak pet menija, od kojih je jedan bila i tortilja, omiljena među studentima. "Svaki dan pišemo na ploču ono čega ima. Ako nam ponestane, onda skinemo i maknemo", kaže nam.

Usto, gospođa Babić napominje da, ako se i skine oglasna ploča zbog promjena ponude, studenti svakim danom dnevne menije mogu provjeriti na njihovoj službenoj stranici restorana, ali i na društvenim mrežama.  

 

Paze na količinu proizvedene hrane


No, čak i unatoč jasno istaknutoj ponudi na ploči, gospođa Babić tvrdi da je pitanje o tome što se danas nudi u restoranu ćaskanje u koje se rado upuštaju njihovi posjetitelji.


"Čak i bez obzira na ploču, studenti nam često dolaze i pitaju: 'Teta, a što imate?'. Jednostavno, ta komunikacija njima puno znači i treba, svaki put im mi i dalje objasnimo što imamo, iako im piše na ploči", pojašnjava gospođa Babić. "Oni su se navikli na nas i na našu otvorenu komunikaciju", govori nam.


Napominje da se, kao i u svakoj menzi, ovdje također mogu naručiti jela koja su taj dan na meniju, što će student platiti manje, ali i jela van menija, koja koštaju više od spomenutih 6,50 kuna. Posebno paze na količinu pripremljene hrane kako bi viškova bilo što je manje moguće. "Iznimno pazimo na to da se sve skuhano i pripremljeno taj dan i pojede, te da ništa ne ostaje, ako je to moguće. Naravno da se ponekad dogodi da ostane neke hrane, poput bečkoga koji je po narudžbi, a ne unutar menija", pojašnjava.

menza, Odeon, hrana menza, Odeon, hrana Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Kako nam govore, svakodnevno nude tri do pet menija, ali i pizzu. "Osim toga, bitno nam je i da studentima hrana uvijek bude topla", nastavljaju.


Trenutna inflacija i veliko povećanje troškova živežnih namirnica, ali i energenata, neminovno utječu na poslovanje menzi. Činjenica je da su neke namirnice poskupjele i za više od 100 posto, a cijene obroka ostale su iste.

 

"I studenti će osjetiti poskupljenje"


Kako su nam pokazali u Odeonu, trenutni troškovi daleko premašuju prošlogodišnje.


Predočili su nam liste namirnica neophodnih za funkcioniranje restorana, a čije su cijene porasle i za više od 100 posto. "Mislimo da će i studenti osjetiti poskupljenje, ali s vremenom. Jer, ne znamo kako bi se izvelo da oni to ne osjete", kaže nam gospođa Ružica iz knjigovodstva.

nabavne cijene 2021, 2022. Odeon nabavne cijene 2021, 2022. Odeon Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Pileći file skuplji za 72 posto, a tjestenina za čak 187 posto


"Radim u računovodstvu i nabavi. I napravila sam popis namirnica koje nabavljamo u najvećim količinama za naš restoran. To su cijene s PDV-om i nabavne cijene, a posljednji redak je koliki je postotak poskupljenja s obzirom na prošlu godinu. Na primjer, pileći file. Pileći file vole svi. I nabavna cijena od prošle i ove godine kada se usporede, vidljivo je kako je poskupljenje 72 posto", pojašnjava nam troškovnik.


"Uz to, problem dolazi i do toga da ova cijena koja je sada prikazana, već se sljedeći tjedan mijenja. Ponekad mi kažu da je sada jedna nabavna cijena, a već će sljedeći tjedan ona porasti", kaže nam. "Na puno menija smo u gubicima", kaže nam dalje gospođa Ružica i nabraja ostala poskupljenja, od kojih ističe tjesteninu. "Tjestenina je samo porasla za 187 posto. Nisam ni ja mogla vjerovati, računala sam tri puta, ali tako je", kaže nam.

 

"Sve je na Ministarstvu"


No, njihovoj zabrinutosti ne nazire se kraj. Gospođa Ružica nam pokazuje i cijene ulja, koje su po nabavnoj cijeni 2021. godine naručivali po kojih 6 kuna plus PDV, dok je nabavna cijena ove godine narasla na 20,34 kune. "Ovo je poskupljenje i do 100 posto, a ulja se na primjer jako puno troši", kaže nam i napominje da su i zbog pandemije pretrpjeli velike troškove. "Prije pandemije, rukavice smo nabavljali za 26 kuna, a za vrijeme pandemije to je bilo do čak 97 kuna, a pričamo o nabavi 100 komada rukavica", uspoređuje.


"Na kraju, cijela ova situacija je teška, ali računamo da je sve na nadležnima, na Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Vidjet ćemo što će oni odlučiti i hoće li zaštiti studente. Država bi trebala više ulagati kako studenti ne bi osjetili ove velike fluktuacije u cijenama. Sada sudjeluju s kojih 70 posto, ali bi trebali barem 80 posto", kažu za MojFaks nakon pojašnjavanja velikog porasta troškova s kojim se susreću.

 

Pravilnik za studentsku prehranu je zastario


Osim toga, upućeni su i u izjave Nenada Milijaša, predsjednika Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske koji je ujedno i ravnatelj Studentskog centra Varaždin. Podsjetimo, on je u veljači ove godine upozoravao na potrebno korigiranje cijena menija. "Rješenje treba biti na tragu da studentski centri opstanu i ne odu u sanacije s jedne strane, a s druge da cijene studentima budu prihvatljive, odnosno da njihovi budžeti to mogu izdržati, odnosno prihodi njihovih roditelja", kazao je tada.

 

Osim toga, napomenuo je da je Pravilnik za studentsku prehranu objavljen 2012. godine, a definiran je po cijenama iz 2011. godine. Upozorio je i na to da studentski centri Ministarstvu dostavljaju nove jelovnike s novim cijenama, dok Ministarstvo cijene ne mijenja, odnosno Pravilnik. "Primjera radi, 2017. godine prosječna cijena meni obroka u studentskim centrima bila je 29 kuna, a podmiruju nam se troškovi do 22,60 kuna. Zajednica studentskih centara prošle je godine u kolovozu Ministarstvu predložila obračunsku cijenu za 2022. u visini od 26 kuna", upozorio je u razgovoru za portal riječkog SC-a, Svjetionik.


Kako nam kažu, predstavnici privatnih studentskih restorana skupno su kontaktirali Ministarstvo vezano uz ove probleme, no, nije došlo do nekih pomaka. "Javljali smo se i pojedinačno i skupno. Bili smo na sastanku, pričali o problemima s kojima se suočavamo, ali nas nisu čuli", kažu nam razočarano.

 

Kartično plaćanje od prvog travnja

 

Uz sve spomenuto, nedavno su ušli još jednu veliku investiciju vezanu uz naplatu obroka. "Imali smo novu veću investiciju u blagajne", kaže nam vlasnik Odeona, gospodin Babić. "Dvije blagajne koje smo naručili, od kojih je jedna za brzu hranu gore i druga dolje, to je 20 tisuća kuna, a traže i od nas da sada uvedemo kartična plaćanja. To još nismo uveli, uvest ćemo tek 1. travnja", najavljuje vlasnik.


"Iznimno nam je velika želja udovoljiti studentima, ali nismo sigurni da ćemo to moći dugoročno s trenutnim cijenama i troškovima", kaže nam gospođa Babić.


Slijedom razgovora o financijama, upitali smo ih boje li se potencijalnog zatvaranja. "Normalno. Čovjek ponekad i ne spava zbog stresa. Troškovnik nam je dokaz kako trenutno izgleda situacija. Mi se trudimo to sve pokriti masom, većim brojem studenata, iako, zbog korone imamo određen broj koji smijemo pustiti u objekt. Zaposleno nas je dvadeset i dvoje, svi naši radnici svakim se danom trude napraviti sve: od hrane, pa do računice kako bi svi bili zadovoljni, posebno naši studenti, naši mladi", kažu nam.

 

"Red ispred ulaza dokazuje da dobro radimo" 

Kako oni to vide, nedostaje komunikacije između svih uključenih aktera: među studentima, predstavnicima Vlade, Ministarstva i njih, ugostitelja koji pružaju ovu uslugu. "Nama je iznimno bitna komunikacija, suradnja, posebice s mladima i studentima. Oni su naši", napominju.

Odeon, gužve, redovi Odeon, gužve, redovi Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks


Znaju da se greške potkradu svima koji rade, pa tako i njima, ali to je sve u opisu posla. Ipak smatraju da rade dobro, o čemu svjedoče i gužve pred restoranom. "Nitko nam se ne bi vraćao da radimo loše", kaže nam gospođa Ivanka ipak malo vedrije.

gužva u Odeonu, studentska menza, Odeon gužva u Odeonu, studentska menza, Odeon Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Odeon menza Odeon menza Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

 

Radno vrijeme ostaje do 17 sati, bez vikenda


Govore da privatni ugostitelji za studentsku prehranu prolaze jako težak period. "Svake godine smo dosad malo uređivali, no sada ćemo nažalost stati s tim. Vidjet ćemo. Nastavljamo svakako istim tempom, složno i veselo za naše studente, a potrudit ćemo se zadovoljiti i one koji dolaze na kraju radnog vremena", smije se gospođa Babić.

 

Nakon troškovnika, gospođa Babić nastavlja kako se svakim danom trude osluškivati želje svojih studenata. "Znamo da im smetaju gužve i što radimo samo do 17 sati. Oni bi htjeli da mi radimo dulje. To bismo također i mi htjeli, ali to bi značilo da moramo zaposliti još barem četiri ili pet zaposlenika, a to nam nije održivo, ne bismo mogli opstati", kaže nam.

Sat otkucava - očekuju promjene Pravilnika najkanije do ove jeseni

Po pitanju izmjene Pravilnika, kažu nam kako pokušavaju biti kreativni s jelovnicima, ali u skladu s Pravilnikom koji je, kako tvrde, prestar i neaktualan što se prehrane mladih danas tiče.

"Nekako moramo pridobiti mlade da dođu. Na primjer, svatko voli piletinu na meksički način. Pa onda i ono povrće kinesko. Moramo privući mlade ljude, evo, na primjer danas s tortiljama. Ne možemo im nuditi nešto što je bilo ponuđeno meni u njihovim godinama", smije se gospođa Babić.


"Vidjet ćemo kada će primijeniti Pravilnik. Država će sigurno naći neku soluciju"
, kažu nam i nadodaju da promjene očekuju zadnje do jeseni, do početka nove akademske godine. "Zadnje u rujnu. To je neki krajnji rok jer sad smo već u problemu. Sada da krenu u te promjene, uvelike bi pomogli i studentima i nama. Nama su studenti nosioci posla, a ne želimo da pati bilo koja strana zbog trenutne situacije", napominju za MojFaks.

Menza, gužve, Odeon Menza, gužve, Odeon Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Drže standard najboljeg restorana


No, kako ne bi samo razgovarali o problemima, upitali smo sugovornike što kažu i na pohvale. Podsjetimo, pisali smo 2019. godine o tome da je gotovo dvije tisuće studenata odabralo upravo Odeon kao najbolju studentsku menzu u gradu. Isti rezultat polučila je anketa provedena među stanarima doma na Savi.


"To da smo najbolji po njihovom mišljenju je ono što nas drži i potiče da nastavimo. Jako nas veseli svaka pohvala, jer je iznimno teško održati standard 'najboljeg'", kaže nam Babić. "Velika je sreća i zadovoljstvo da prepoznaju koliko truda ulažemo svaki dan. Ponekad su nas 'špotali', kad bi trebali i kada ne. Priznamo svaki puta ako pogriješimo, ali nas i žalosti ako su nezadovoljni, a nemaju razloga biti", kaže nam iskreno. "Svaki dan nam je pomalo stresno jer želimo da su svi sretni, i naši studenti, ali i naši zaposlenici", pojašnjavaju.

Komentari studenata na licu mjesta


Uz to, razgovarali smo i sa studentima koji su jeli na terasi i uživali na suncu. "Ovo nam je najbolja menza u gradu, od svih ostalih menzi u kojima sam jeo. Hrana im je u svakom slučaju bolja od većine, jedino je mali problem gužva", kaže nam student 5. godine Građevinskog fakulteta.

"Slažem se s kolegom. Najbolji su. Najdraža nam je tortilja", smije se njegov kolega i napominje da je "Ivo najbolji", pritom misleći na gospodina Ivu, zaposlenika "Odeona".

Odeon, menza, Ivo Odeon, menza, Ivo Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks


Uz njih, i dvije studentice treće godine Socijalnog rada komentirale su menzu. "U Odeon dolazim jer je ovo po mom mišljenju najbolja menza. Mi smo na Pravnom fakultetu koji nema menzu, a ovo nam je blizu. Dobro, Pravni fakultet nema ni zgradu trenutno", smije se.


"Ovo nam je najbolja opcija. Svaki dan je nešto drugačije i sve je jako ukusno", kaže nam studentica Nora. "Svaku riječ svoje kolegice potpisujem. Odlični su. Jedino je nedostatak to čekanje u redu, ali svi dolaze ovdje, pa je jasno", kaže njena kolegica Valentina.


Za sam kraj, naši sugovornici iz Odeona naglašavaju koliko vole studente i kažu kako se nadaju da upravo i oni to osjete, kroz iskren odnos i dobru hranu.

Još vijesti