Anja Z u Nakon predavanja

Tajne iz fakultetskih kabineta izašle 'van'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih

Nakon što je u Srbiji glumica Milena Radulović iznijela optužbe za seksualno nasilje protiv sveučilišnog profesora i redatelja Miroslava Aleksića, javnost u regiji dobila je domaću inačicu #MeToo pokreta.

20. Siječnja 2021 17:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije nekoliko dana, beogradskog redatelja Miroslava Aleksića, poznata srpska glumica Milena Radulović prijavila je zbog višestrukog silovanja u periodu kada je imala 17 godina i bila učenica glume. Policija poznatog redatelja tereti da je u periodu od 2008. do 2020. godine izvršio osam kaznenih djela silovanja i sedam kaznenih djela nedozvoljene spolne radnje na štetu šest osoba. Kako piše Blic.rs, Aleksić je na saslušanju negirao krivnju, a određen mu je i pritvor do 30 dana.


Ni hrvatski fakulteti nisu izuzetak


Ubrzo nakon Milenina izlaska u javnost nastala je Facebook stranica \'Nisam tražila\', putem koje su prvotno umjetnice iz cijele regije počele anonimno iznositi vlastite jezive priče s kojima su se susretale kako na studiju, tako na poslu i privatnom okruženju. No priča tu nije stala. Danas stranica \'Nisam tražila\' broji 15 tisuća pratitelja, a djevojke i žene iz BiH, Srbije i Hrvatske dijele iskustva seksualnog nasilja, seksualnog zlostavljanja, mizoginije, različitih vrsta uznemiravanja i trauma, ne prestajući jedne drugima slati jasnu i ohrabrujuću poruku #NisiSama. Mnogi od objavljenih anonimnih slučajeva, adresirani su na zlostavljanje unutar akademske zajednice, a ni hrvatski fakulteti nisu izuzetak.


foto: Shutterstock By asiandelight


"Profesor na Akademiji mi je stalno govorio da sam debela i kako bi potkrijepio tu tvrdnju, pljeskao me dlanom po stražnjici. Govorio je pred cijelom klasom \'da sa mnom ovako debelom nijedan redatelj neće htjeti raditi i da sam dobra samo za scene pod plahtom\' ", samo je jedna u nizu ispovijesti.

"Jedan profesor glume s Akademije, mi je mrtav hladan rekao-\'žena nikad ne može biti toliko dobra glumica, koliko muškarac može biti dobar glumac. Vi ste potrošna roba, to je prosto tako!\' Bila sam tada studentica prve godine glume", navodi se u objavljenom postu.

"Medicina je muški fakultet"


Nažalost, mnoge studentice svjedoče šovinističkim istupima svojih profesora, koje redovno pokušavaju progurati kao šale.

"Tijekom studiranja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu imali smo asistenta koji je većinu vježbi započinjao s predavanjima o tome kako je medicina muški fakultet, kako to nije zanimanje za ženu i da mu nije jasno otkud toliko djevojaka na ovom "muškom" fakultetu, kako nećemo imati vremena za muža, djecu i obavljanje kućnih poslova. Ta svoja šovinistička predavanja je uglavnom završavao nekom \'šalom\' da se čini kao da se zezao. Naravno nikome nije bilo smiješno i nije nailazio na odobravanje ostalih kolegica i kolega, ali je on neumoljivo do posljednjih vježbi ponavljao svoju priču", podijelila je jedna studentica iz BiH. 


...Sve jače reakcije na Borasov seksistički ispad: \'Osviještena sveučilišta bi tražila smjenu rektora\'...


U grupi \'Nisam tražila\', u kratkom vremenskom periodu pojavila su se mnogobrojna svjedočanstva, te kako su i navodili u pojedinim objavama – važno je prihvatiti da se ovakve stvari ne događaju samo na akademijama, već upravo suprotno – zlostavljanje je sveprisutno i potrebno je reagirati i početi poduzimati konkretne mjere. 


foto: Screenshot Facebook@Nisam tražila


"Važno je da se ne dešava samo na ASU i srodnim fakultetima. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu, svi znaju kakav je bio prof. Bajro Golić i na koji način je ponižavao studentice. Prvo predavanje kaže muškarci nek ustanu a djevojke nek sjednu, jer djevojke su meni posebne. I onda od štipanja za obraz i neprikladnih komentara, do poziva u kabinet. Svi su znali to, a kad je djevojka prijavila naravno da je na nju hajka bila. Profesor je umro i to su svi kao zaboravili", još je jedna od priča.


I dalje našu svakodnevicu kroje ljudi na pozicijama moći, koji smatraju da imaju pravo presuditi kako i kada je neka žena prava i na koji način treba živjeti vlastiti život. Tome svjedoči i primjer jedne studentice iz Tuzle. 


foto: Screenshot Facebook@Nisam tražila


Otvoreni pozivi za seks


"Bila sam još studentica, a on profesor na drugom fakultetu i direktor jedne kulturne institucije. Pošto sam bila aktivna u njoj, pozvao me na sastanak da pričamo o aktivnostima. Ja mlada, ambiciozna, željna rada. On kaže meni, ničim izazvan, a seks, voliš li seks. Ja samo prešutim kao da nisam čula i nastavim o aktivnostima. On opet, seks je super. Ja kažem, možemo li o aktivnostima", podijelila je svoj slučaj nekadašnja studentica koja je tada imala 21 godinu, a profesor pedesetak.


“Bila sam još studentica, a on profesor na drugom fakultetu i direktor jedne kulturne institucije. Pošto sam bila...

Objavljuje Nisam tražilaPonedjeljak, 18. siječnja 2021.

Reagirala samo dekanica ADU


Nekolicina svjedočanstava referira se i na fakultete u Hrvatskoj, a dosad je samo dekanica Akademije dramske umjetnosti, Franka Perković Gamulin javno reagirala. Jedna od priča govori i o profesoru s Akademije, koji još uvijek predaje, a od studentica traži da rade intimne stvari pred njim.


foto: Screenshot Facebook@Nisam tražila


Nažalost, dio javnosti i dalje gura po svome, te djevojkama i ženama koje danas javno istupaju sa svojim svjedočanstvima predbacuje zašto ranije nisu progovorile o tome ili zašto nisu na određeni način (njima logičan) reagirale. 


...Studentica medicine se požalila: \'Jedna profesorica me rušila, a druga rekla da sam znala bolje od svih\'...


"Nisam do sada ovo nikome rekla. Ne znam ni zašto sam sada. Zašto nisam? A čemu? Da me propitkuju zašto nisam rekla? Da me propitkuju kako sam bila obučena, jesam li mu kojom gestom dala dozvolu da grubo nasrne na mene, da na kraju zaključak bude da sam ja kriva? Preko 60% njih bi to zaključili, žena je uvijek kriva. Žrtve u ovom društvu nemaju pravo glasa, nasilnici vladaju i provode svoju samovolju", jedno je od svjedočanstava.


"Ako može anonimno, molim Vas. Ako ne, nemojte objavljivati. Na zadnjoj godini faxa profesor koji mi je mogao biti...

Objavljuje Nisam tražilaUtorak, 19. siječnja 2021.

"Profesor na fakultetu pita za broj mobitela pod izlikom da sam predstavnica grupe i da mi mora javljati raspored. Nedugo nakon toga kreću poruke preko WhatsApp! Na dnevnoj razini s razno raznim više nego očito glupim pitanjima i "komplimentima" o mladosti i ljepoti, pozivanju na "testiranja vina". Jedan od mailom bio je na Prvi Maj u kojem me pita da mu dođem pomoć u vikendicu "pokositi njegovu travu". Ovaj i slične mailove samo sam ignorirala. Kolege su znale i bilo je više nego očito, ali nikome u hijerarhiji fakulteta nisam prijavila jer sam imala stipendiju, morala sam održati 5.0 prosjek, što je navedeni profesor dobro znao i iskorištavao sve do kraja semestra. Kasnije sam saznala da je bio "poznat" po tome i nedugo nakon dobio je otkaz. I danas se pitam da li sam trebala prijaviti i koliko je djevojaka prošlo isto", još je jedno u nizu objavljenih svjedočanstava. 


foto: Screenshot Facebook@Nisam tražila


S obzirom na nastalu situaciju, dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Perković Gamulin obratila se sadašnjim i bivšim studentima apelom da prijave slučajeve i osnovala posebnu radnu skupinu koja će se baviti prijavama. 


...Ususret Danu žena: Pitali smo djevojke kako je to biti studentica u Hrvatskoj, a neki odgovori otkrivaju seksizam na fakultetima...


"Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno. Molim vas, sve naše studente i alumne, da mi pomognete da što prije utvrdim činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi ili o njima imate saznanja. Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost", navodi se u pismu dekanice.


Objavljuje Nisam tražilaUtorak, 19. siječnja 2021.

Izlazak u javnost glumice Milene, a nakon toga i kreiranje stranice \'Nisam tražila\' i dijeljenje svjedočanstava bezbroj žrtava različitih oblika nasilja i uznemiravanja, pokazuje da je ova tema i te kako važna u društvu kojem živimo. Idući važan korak jeste, prijavljivanje odgovornih osoba, i postupanje nadležnih institucija u skladu sa Zakonom. Kako je dekanica Perković svojim pismom poručila  studentima bitno je da se zlostavljane, uznemiravane i diskriminirane osobe odazovu jer je to važno za školu, profesiju, i ključno za zdravlje društva.


izvori: Facebook@Nisam tražila, Blic.rs

Još vijesti