Mojfaks.hr u Nakon predavanja

'Ulična moda' iz Vinkovaca: Vlastitim dizajnom i motivima na odjeći žele potaknuti ljude na razmišljanje

Slavonija nije plodno tlo samo za domaću hranu i tamburaše nego i za unikatne odjevne komade. U Vinkovcima se 2016. rodio domaći 'streetwear' brand Sugar Ants, a neki od zaposlenika su još uvijek studenti ili su tek nedavno završili fakultet.

10. travnja 2017 16:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tvorac Sugar Antsa je Zvonimir Šarić koji se sa svojim kreativnim timom zaputio u modno putovanje domaćim vodama. Glavna odlika Sugar Antsa su životinjski likovi koji se kroz različite dizajnerske tehnike bivše studentice, sada dizajnerice, Melani Grabar, provlače kroz godišnje kolekcije, odnosno majice dugih i kratkih rukava, torbe te tenisice.

Sva njihova odjeća ima "plemenitu" zadaću jer je cilj brenda kroz svaku kampanju educirati ljude o aktualnim problemima vezanim za prava životinja, ali i o drugim zbivanjima u svijetu. Kolekcije su bogate crtanim junacima, uglavnom životinjama koje imaju svoju priču, ime i pozadinu. K tome, kažu da u svakoj nude savršeni omjer motiva nad kojima će se zamisliti i one nad kojima će umrijeti od smijeha. Uz neobičan i zanimljiv dizajn, ova ekipa kreativaca drži i do kvalitete pa imaju pomno osmišljenu "šećernu kutiju" u kojoj prodaju svoje proizvode.

Dizajnerica je krenula s radom još na faksu, a kaže kako u poslu spaja ugodno s korisnim


Melani Grabar je dio ovog kreativnog tima od samog početka, a krenula je s dizajniranjem dok je još studirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sve je počelo tako što je Zvonimir vidio neke njene radove, uglavnom crteže koje je izrađivala tijekom studija. Kako kaže, prije toga je radila na brojnim studentskim poslovima, ali rad u Sugar Antsima joj je najdraži.


Dio iz prošlogodišnje ljetne kolekcije... foto: Lea GikZimska kolekcija bogata životinjskim motivima... foto: Luana Muškić

"Za Sugar Ants sam prvo u suradnji sa Zvonimirom kreirala kolekciju minimalističkih geometrijskih motiva. Tema su nam, naravno, bile životinje, no motivi su posebni po tome što svaki nosi određenu ekološku ili društvenu poruku. Jako sam ponosna na naš brend. Osim što smo brend i motive majica sami osmislili i dizajnirali, jako mi je drago što naša odjeća ne donosi samo zanimljive motive, već i svaki komad nosi određenu poruku. Najbolje mi je što je brend odmah odjeknuo i publika ga je prepoznala kao kvalitetan proizvod, a naše majice i modni dodaci nose se diljem svijeta"
, otkriva Melani.

Mlada dizajnerica tvrdi da postoji mogućnost za napredak u dizajnerskim i modnim vodama u Hrvatskoj te naglašava da joj je jako drago što sve više mladih ljudi prepoznaje kvalitetu domaćih proizvoda i važnost poticanja domaćeg kreativnog stvaralaštva. Uz to, dodaje kako pokušavaju uz kvalitetu i originalnost zadržati pristupačne cijene, a sudeći po komentarima – publika to prepoznaje.


Svaka majica nosi drugačiju poruku i promiče prava životinja... foto: Lea Gik

"Rad za Sugar Ants je divno iskustvo. Sav dizajn nastaje u dogovoru sa Zvonimirom. Svaki motiv je dobro razrađen i puno je truda uloženo u njega. Sugar Ants je potpuno otvoren za nove mogućnosti tako da dok smišljamo motive, možemo dati mašti na volju i iskoristiti svoju kreativnost, tako da to uopće ne smatram poslom, nego nečim u čemu uživam. Spajamo ugodno s korisnim i pritom stvaramo proizvode na koje zasad dobivamo samo odlične kritike i uživamo u tome", prokomentirala je mlada dizajnerica rad u tvrtki.

Za fotkanje kampanja zadužene su studentice Luana i Diana


Dio ove kreativne ekipe su i studentice Luana Muškić i Diana Mataković te one fotografiraju kampanje Sugar Antsa. Luana je studentica treće godine socijalnog rada na Filozofskom fakultetu u Mostaru dok je Diana na trećoj godini likovnog odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku. Djevojkama ovo nije prvi susret s fotografijom, ali jest s profesionalnim fotografiranjem te do sada nisu imale "prave" modele.

"Budući da je fotografija moj hobi od šesnaeste godine, moglo bi se reći da mi ovo nije prvi susret s modelima. No, moji modeli nisu bili profesionalni. Pozirale su mi moje bliske prijateljice koje su se znatno razlikovale od modela u modnoj industriji. Rekla bih da u tome i leži čar, volim različitost jer smatram da nas ona čini jedinstvenima. A ono što mi je najzanimljivije kod fotografije jest to što dopušta da uhvatite esenciju druge osobe, njezinu osobnost i energiju", objašnjava Luana.


Studentice fotografkinje brenda kažu da fotkajući ustvari hvataj esenciju, osobnost i energiju modela... foto: Luana Muškić

Diana kaže da na Akademiji postoji izborni kolegij fotografije pa je zato i fotografirala modele prije Sugar Ants kampanje. Osim samo fotkanja, kaže da voli upoznavati nove ljude te voli opuštenost i zezanciju na snimanju.

U budućnosti se Luana može zamisliti iza objektiva te smatra da joj je snimanje kampanje za Sugar Ants odlična odskočna daska te je iznimno sretna što je došlo do suradnje. Diana se pak ne planira samo baviti fotografijom te ju smatra hobijem i onime što ju zabavlja, a kao najdraže snimanje bi izdvojila ono kada joj je pozirala dobra prijateljica Matea Šimunić. Radilo se o njenim prvim fotkama za Sugar Ants, a bile su dio ljetne kolekcije. Luani je opet bilo najdraže snimanje za drugi \'Lookbook\' Sugar Antsa za zimsku kolekciju, a fotke su ispale upravo onako kako je i planirala.

Za ljeto spremaju suradnju s Borovom koja će rezultirati prvim Sugar Ants Startasicama


Slavonska ekipa mladih kreativaca i studenata neće imati mira niti tijekom ljeta jer će izaći obuća iz njihove nove suradnje. Radi se o prvim Sugar Ants Startasicama jer su ostvarili suradnju s poznatom tvrtkom Borovo iz Vukovara koja je najpoznatiji proizvođač obuće u Hrvatskoj s najdužom tradicijom i baštinom.

"Kampanja koja će pratiti izlazak naših prvih tenisica bit će povezana s jednim animiranim filmom kojeg smo svi gledali kao djeca i nadamo se kako će osvojiti srca kupaca", kažu u tvrtki Sugar Ants.


Svoju odjeću prodaju u "šećernim kutijama"... foto: Sugar Ants

Dok kolekcija ne izađe možemo samo nagađati o čemu se radi, a ako su se i vama svidjele majice s ljenjivcem koji spava na traci za trčanje ili one s neobičnim mačkama, pogledajte što još možete pronaći na njihovom Instagramu i Facebooku.

Ivana Petrić
foto: Lea Gik