Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...

Epidemija koronavirusa koja je pogodila Hrvatsku, zajedno s još 203 zemlje i teritorija diljem svijeta, značajno mijenja našu svakodnevicu. Stručnjaci u medijima već upozoravaju na gospodarske posljedice koje će se u potpunosti osjetiti tek nakon što situacija s koronavirusom prođe.

2. travnja 2020 14:56
Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...

Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili... Foto: MojFaks

Određen broj stanovništva već je ostao bez osnovnih primanja, a od čega i na koji način će studentska populacija egzistirati, također je upitno. Mnogi studenti troškove života isplaćuju uz pomoć roditelja i obavljanjem studentskih poslova. S obzirom na to da je trenutno jako mali broj poslova koji studenti mogu raditi, na ovo je pitanje još i teže odgovoriti.

Što se oglasa u raznim domaćim student-servisima tiče, poslova za studente skoro da i nema: onih koji se mogu raditi online (poput održavanja tečajeva stranih jezika, programiranja i sl.) ipak je manje, a opstaju još jedino pojedini trgovački lanci te dostavljački angažmani. Sporadično se javljaju i neki oglasi za rad na sezoni, među pojedinim poslodavcima koji se još nadaju da će dotad cijela ova situacija postati prošlost.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


Studentski rad drugi najčešći izvor financiranja među studentima, a trenutno skoro da i ne postoji


Iako većinu studenata financiraju roditelji (po izvješću EUROSTAT VI čak 84% njih), drugi najzastupljeniji izvor financiranja upravo je studentski rad i zarada ostvarena vlastitim radom. Prema istom izvješću iz 2016. godine, taj je postotak iznosio 26%. U tom kontekstu ne čudi što su na ekonomsku ugroženost studentske populacije upozorili iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čiji su se članovi otvorenim pismom obratili Vladi Republike Hrvatske te pokrenuli peticiju u kojoj ističu da i studenti imaju pravi na financijsku pomoć. 

"Koliko će naših mladih uskoro ponovno živjeti s roditeljima? Koliko njih će morati odustati od studija jer neće biti u mogućnosti pokriti troškove koji dolaze s njim? Na kraju krajeva, ako ćemo o depopulaciji slijedom emigracije i slijedom prirodnog pada, tko će se među tim mladim ljudima uskoro osjećati dovoljno samouvjereno i stabilno na svojim nogama da bi u skoro vrijeme osnovali vlastitu obitelj?", pitaju se studenti. 


foto:Shutterstock By Phant

Hoće li se stanodavci smilovati? Pronašli smo neke koji spuštaju cijene ili ukidaju plaćanje...


Veliki broj studenata u Hrvatskoj ne studira u rodnom gradu, a odlazak na studij predstavlja dodatni trošak. Kapaciteti domova (kako državnih, tako i privatnih) vrlo brzo se popune, a oni koji ne uspiju dobiti subvencionirani ili povoljniji smještaj imaju još samo opciju iznajmljivanja privatnog smještaja.

...Samo za one dubljega džepa: Evo koliko su ove godine SKUPLJI stanovi u studentskim gradovima...


U protekle tri godine, cijene najmova jako su visoke, a nerijetko cijena ne prati kvalitetu uvjeta stanovanja. U gradovima gdje se živi od ljetnog turizma, studenti su suočeni i sa problemom iseljavanja iz stanova početkom lipnja, taman na vrhuncu ljetnog ispitnog roka. S obzirom na trenutnu situaciju, ne iznenađuju upiti studenata koji se pitaju: hoće li se promijeniti odnos stanodavaca prema njima? Ako su i oni i roditelji bez posla, na koji način je moguće platiti stanarinu i režije, koje su i u "normalnim" uvjetima bile visoke za minimalnu studentsku plaću?


...Studentski poslovi u doba korone: \'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost\'... 


Pitali smo pojedine stanodavce kako komentiraju aktualnu situaciju i planiraju li mijenjati dosadašnju politiku iznajmljivanja stanova. Čine se da neki ipak planiraju malo "popustiti".

Josip iznajmljuje stan dvojici studenata u Zadru i govori nam kako ne traži plaćanje stanarine dok se stvari ne srede: "Situacija je teška. Vjerojatno će biti puno teža. Svatko od nas mora se pokazati kao čovjek i prvo krenuti od sebe i napraviti što može pozitivno u ovom trenutku", kaže nam ovaj stanodavac.

Još jedna stanodavka, Hana Medin iz Zadra, samohrana je majka dvoje djece koja nema drugih prihoda osim najma – no i ona je odlučila oprostiti studentima mjesečnu stanarinu. 


...\'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube\': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


"Ta mi je odluka pala izuzetno teško, no također znam upravo kao roditelj, a i kćer jedne samohrane mame koja je plaćala moje studiranje, da je financiranje užasno skupo. Prema svojim spoznajama kroz život i trenutno, odlučila sam se maksimalno stisnuti bar mjesec dana da budem korektna i fer, jer otet novac nije i pošten novac. No isto tako, bude li ova situacija potrajala i dulje od petog mjeseca, morat ću otkazati studentima, jer dalje od toga ne mogu živjeti", govori nam Hana. 

Naša sugovornica ukazuje na globalnost ovog problema, te da jedna stvar povlači drugu, a krivac ne postoji. 

"Većini nije nekretnina pala s neba, i nije ni stanodavcima lako. Masa ih ima kredite i hipoteke, treba i to razumjeti. Što će se događati, neizvjesno je. Sada je potrebno razumijevanje obje strane. I kod opraštanja stanarine, ali i kod toga da nastavi li se karantena, da i mi stanodavcima moramo naći model da preživimo", ističe naša sugovornica. 


foto:Shutterstock By Karin Wheeler

Studentska perspektiva - pozitivne promjene na vidiku


Studentica Laura iz Zadra živi s cimerom u iznajmljenom stanu. Prije situacije s koronavirusom, troškove života pokrivala je uz pomoć državne stipendije i obavljanjem studentskih poslova. Govori nam kako je u Zadru primijetila pozitivne promjene koje se odnose na politiku iznajmljivanja stanova. Porastao je broj stanova s dugoročnim najmom, što ukazuje da su se stanodavci pomirili s činjenicom kako će trenutna situacija imati posljedice na turističku sezonu. I dok je prije praksa bila izbacivanje studenata u šestom mjesecu, izgleda kako će sada stanodavci gledati da imaju bilo kakvu zaradu – pa i iznajmljujući studentima za manji iznos. 

"Najmodavka nas je iznimno iznenadila svojom ponudom, nismo to očekivali pošto je i njen salon sad zatvoren i nema redovna primanja kao inače. Razumijemo situaciju da nam ne može potpuno ukinuti stanarinu, ali i ovaj potez nam je dosta olakšao život, navela je da plaćamo pola stanarine dokle god se sve ne vrati u normalu i počnemo raditi. Cijenimo to što nam je izašla u susret jer će nam na ovaj način ostati dovoljno novca da pokrijemo troškove mjesečnih režija i prehrane bez potrebe za dodatnim radom. Inače, primam državnu stipendiju, no moram raditi uz faks kako bi pokrila sve troškove. Na ovaj način, umjesto da mjesečno odvojim 1100 kn za stanarinu, izdvojit ću samo 550" govori nam Laura.


...I ove godine zbog turista splitski studenti moraju na ulice!...


Student Jan govori nam da je svima teško, a naročito onim studentima koji se sami financiraju, pa bi u tom slučaju stanodavci svakako trebali "pružiti ruku spasa". 

"Stanodavkinja nam nije umanjila iznos stanarine, već je rekla da ne moramo platiti stanarinu za 4. mjesec. Prvotno smo pitali da nam samo umanji pošto smo mislili da neće htjet odustat od stanarine, vodeći se iskustvima drugih studenata koji su morali platiti dio ili cijelu stanarinu. Međutim, ugodno nas je iznenadila i rekla da ne moramo platiti, a dalje ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija. Mojim cimerima je isto pao ogromni kamen sa srca, jer su njihovi roditelji ostali kod kuće pa barem što se tiče financijske strane stvari, kažem, zahvalni smo stanodavkinji što nas je toliko \'rasteretila\'", govori naš sugovornik. 

Jan dodaje kako razumije da pojedini najmodavci ne mogu odustati od stanarine, ako im je to jedini izvor financiranja, ali generalno smatra da bi trebali izaći u susret studentima. Laura ukazuje i na problem da mnogi studenti trenutno zbog online nastave i ne borave u stanovima koje iznajmljuju te da zna dosta ljudi koji usprkos tome plaćaju puni iznos stanarine. "Potičem ih da pitaju stanodavce za smanjenje ili ukidanje plaćanja najma, smatram da bi to svatko trebao odobriti", govori nam ona. 

Studentica Ana iz Zadra također ističe da je sada najbitniji kompromis. "Ne znam pretjerujem li, ali mislim da bi sad stvarno mogli biti susretljiviji. To je izvanredna situacija i bitan je kompromis", poručuje ona.

Neizvjesnost oko epidemije koronavirusa te utjecaja iste na svjetsku ekonomiju i domaće gospodarstvo već sada mijenja sve. Nastava se održava online putem, studenti su otišli kućama, većina je ostala bez posla i jedinih materijalnih prihoda (zajedno s roditeljima), a uputnici o tome kako preživjeti sljedeće mjesece, samo se povećavaju. 

V.S./A.Z. 
foto: Shutterstock By photostocklight

Još vijesti