Zrinka P u Postani student

[VIDEO] Umjesto subotom i praznicima, maturanti se za maturu pripremaju bilo kad i bilo gdje – dovoljan im je samo mobitel

Brojni maturanti u svojoj posljednjoj godini srednjoškolskog obrazovanja odlaze na pripreme kako bi se državnu maturu položili sa što većim uspjehom. U vremenima kada je zbog pandemije teže putovati na pripreme i uskladiti obaveze s pripremama, Samobor nudi novi koncept priprema.

29. ožujka 2021 17:53
Bunker centar za mlade, Samobor

Bunker centar za mlade, Samobor Foto: Screenshot

Premda su se tijekom godina profilirale brojne tvrtke i pojedinci koje pružaju usluge priprema za državnu maturu, u samoborskom Centru za mlade Bunker prepoznali su potrebu za drugačijim načinom pripremanja. Naime, oni su maturantima na području Samobora omogućili besplatne E-pripreme.


Bunker, centar za mlade u Samoboru Bunker, centar za mlade u Samoboru Foto: MojFaks

Centar za mlade Bunker...foto: Z.P., MojFaks


Maturante tišti matura


S obzirom na količinu gradiva koje maturanti moraju savladati da bi uspješno položili maturu, velik broj njih odluči se za neki vid priprema. I dok je proteklih godina model priprema uglavnom podrazumijevao višesatne pripreme tijekom vikenda na fizičkoj lokaciji centra, institucije ili škole po izboru maturanta, što zbog pandemijskih uvjeta školovanja, što zbog sve većeg inzistiranja na fleksibilnijem pristupu, pripreme se ove godine odvijaju i "na daljinu".


>>>Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima<<<


"U razgovoru s maturantima primijetili smo da ih 'tišti' matura. Iako smo u kontaktu sa srednjim školama na području Samobora koje kažu da one imaju pripreme za maturu u sklopu svojih škola, ipak velik dio njih osjeća se nespremnima i htjeli bi nekako proći sve sadržaje. Pripreme za maturu na tržištu prilično su zahtjevne vremenski i financijski te traže da maturant svaku subotu od 9 do 12 dolazi na pripreme na neku adresu, a mnogima to nije dobro rješenje jer imaju druge obaveze ili ideju kako provesti subotu ujutro. Zato smo pronašli portal koji nudi E-learning verziju priprema za maturu", ističe Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru.


Aplikacija e-Pripreme simulira stvarnu državnu maturu te tako omogućava maturantima dobru pripremu za ovaj zahtjevan korak u obrazovanju.Pripremaj se za maturu bilo kad i bilo gdje


U Bunkeru su zadovoljni odazivom, premda ne prikupljaju podatke o brojnosti prijavljenih maturanata, ističu da su im važne pozitivne reakcije. Fleksibilnost koju pruža sustav e-Priprema zanimljiv je maturantima jer više ne trebaju izdvojiti vrijeme za putovanje do lokacije na kojoj se održavaju pripreme. Svi materijali nalaze se u aplikaciji.


>>>Online nastava naštetila znanju maturanata: Godina stresnija nego ikad, a ipak ima načina da uspješno položite državnu maturu<<<


"Najbitnije kod programa jest da ga se može koristiti u vrijeme kad tebi odgovara, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Puno više maturanata odlučuje se rješavati zadatke na drugoj lokaciji, a ne u prostorijama Bunkera", kaže Vojvoda. "Izvrsno je što programu mogu pristupiti i mobitelom i to je ono što su priznali kroz razgovor da im se sviđa – što mogu bilo gdje, s bilo kojeg uređaja pristupiti pripremama", dodaje.


Jelena Vojvoda, POU Samobor Jelena Vojvoda, POU Samobor Foto: MojFaks

Maturantima treba fleksibilniji koncept održavanja priprema za maturu. Prepoznali su ovo i u POU-a Samobor, čija je ravnateljica Jelena Vojvoda...foto: Z.P., MojFaks


Međutim, ovaj oblik priprema ima i nedostatak koji proizlazi iz činjenice da maturant ipak pitanja prolazi - sam ili konkretnije, ne uvijek u društvu osobe koja bi mu/joj mogla objasniti zašto ne neki odgovor, primjerice, netočan te koji bi bio adekvatan odgovor. "Nedostatak je da se maturanti nemaju kome obratiti u vezi pitanja zašto je neki odgovor točan jer način rada funkcionira tako da se u programu postavljaju pitanja koja su inače na maturi, osoba odgovara na njih i dobije rezultat", ističe Vojvoda.


Osim e-Priprema Centar za mlade Bunker nudi različite sadržaje za učenike i studente. Zašto je dobro, osim na kremšnite, doći u Samobor, pogledajte u VIDEU!


" target="_blank">