L.B. u Postani student

Posao nakon diplome, stipendija i to nije sve: MORH raspisao natječaj za čak 150 kadeta koji mogu birati između 4 studija

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ponovno prima studente u kadetsku službu.

1. ožujka 2021 12:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Natječaji za prijem u kadetski službu uvijek privuče mnogobrojne potencijalne studente, a o velikoj popularnosti među mladima svjedoči i povećanje upisnih kvota. U usporedbi s 2018. godinom, kad je MORH primao 100 kadeta, ove se godine traži čak 50 kandidata više. Kad se u obzir uzme što nude svojim studentima, nije teško shvatiti odakle taj interes: polaznicima su osigurani smještaj prehrana, udžbenici i stipendija.

"Polaznicima je osiguran smještaj, poseban kadetski režim prehrane, plaćen im je gradski prijevoz, kao i propisani udžbenici. Svaki kadet dobiva laptop s besplatnim korištenjem interneta, sportsku opremu, od tenisica do trenirki, uključena je i obveza učenja plivanja, skijanja, vozačkog ispita na trećoj godini, kao i mjesečna stipendija. Ona raste, od približno 840 kuna na prvoj godini studija, preko 1000 na drugoj, pa sve do 1500 kuna na završnoj godini. Osigurano im je i daljnje školovanje u civilstvu, završetak diplomske razine, usavršavanje u vojnom smislu te mogućnosti odlaska na rad u međunarodnim organizacijama, zapovjedništvima i stožerima, kao i specijalizacije", pojasnio je svojevremeno Slavko Barić za Glas Slavonije.


...Nude smještaj, prehranu, udžbenike, stipendije: Sve veći interes za vojne studijske programe...


Traži se 150 kadeta


Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je tri javna natječaja za prijam u kadetsku službu na Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu.


Na Sveučilištu u Zagrebu natječaj je za preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva (do 70 kandidata/kinja) i preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja  (do 40 kandidata/kinja, a na Sveučilištu u Splitu integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo (do 20 kandidata/kinja). Također raspisan je natječaj za preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika – vojni pilot  (do 20 kadeta) na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


...Siguran posao nakon faksa i stipendija tijekom studija: MORH raspisao natječaj za 100 studenata...


Rok za podnošenje prijava za Sveučilište u Zagrebu – Fakultet prometnih znanosti (preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika – vojni pilot) je 19. travnja 2021. godine, a za Sveučilište u Zagrebu (preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja) i Sveučilište u Splitu (integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo) je 10. svibnja 2021. godine.


Kandidati/kinje se prijavljuju u propisanom roku elektronički Središnjem prijavnom uredu na portalu postani-student i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b.


Pismene prijave trebaju sadržavati: zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona/mobitela, presliku osobne iskaznice i uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ne starije od šest mjeseci.


U slučaju prijave na više vojnih studijskih programa, kandidat/kinja šalje samo jednu prijavu u kojoj mora jasno navesti za koje se sve vojne studijske programe natječe. Uvjeti koje kandidati/kinje moraju ispunjavati za prijam u kadetsku službu navedeni su u svakom pojedinom natječaju.


Kandidati za kadete/kinje koji ispunjavaju propisane uvjete za prijam u kadetsku službu i koji se u propisanom postupku elektronički prijave Središnjem prijavnom uredu na portalu postani-student u navedenom roku, Ministarstvo obrane pozvat će na odabirni postupak.


...Buđenje u zoru, pospremanje, postrojavanje: Kadeti otkrili kako se studira na vojnom učilištu...


Upise na sveučilišni studij kandidati/kinje provode u skladu s propisima i uvjetima natječaja koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu odnosno Sveučilište u Splitu, a u skladu s obavijestima objavljenim na mrežnim stranicama Ministarstva obrane i vojnih studija (vojni.unizg.hr, vojni.unist.hr) odnosno referade Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.


Kandidati/kinje koji zadovolje uvjete odabirnog postupka i upišu sveučilišni studij iz natječaja, krajem kolovoza 2021. godine bit će pozvani na pripremni kamp.


Informacije u vezi s natječajima nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr, a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefone referade Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" (021/354-927 i 01/3786-666), Središnjice za upravljanje osobljem (01/3784-812 i 01/3784-814), referadi Fakulteta prometnih znanosti (01/238-0202) te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.