L.B. u Postani student

U 3 godine završio studij fizike i to s odličnim prosjekom! Evo što kaže kad ga pitaju: 'Kako?'

I u našoj zemlji, jednopredmetni studij fizike slovi za jedan od najzahtjevnijih za završiti.

2. veljače 2022 12:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu, dobitnik je nagrade "Najbolji student Sveučilišta u Novom Sadu" za proteklu školsku godinu. U samo tri godine završio je četverogodišnje studij fizike i to s odličnim prosjekom.


Osnovnu školu Kukolj je završio u Novom Kneževcu, a potom upisao matematičko odjeljenje Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu. Matematiku, fiziku i informatiku predavali su mu profesori sa PMF-a i taj opseg tema i njihova razina, najviše mu se svidjela. Tako je odlučio da visoko obrazovanje nastavi u Novom Sadu, piše Blic.rs.


Iako se opredijelio za fiziku, trudi se paralelno učiti i matematiku, s obzirom su to usko povezana područja. Magistarski program je nastavio u inozemstvu, u Institutu Weitzman u Izraelu.


"Nemam neki poseban odgovor kad me ljudi pitaju kako sam uspio da za tri godine završim studij s odličnim prosjekom. Samo završavanje fakulteta u nekom roku nikad nije bilo prvi cilj. Jednostavno sam si htio zadati izazov i raditi najbolje što mogu iz dana u dan. Kao rezultat toga ispostavilo se da sam završio studij nešto ranije. Odricanja i ljubavi ima u jednakoj mjeri, pritom uz dobru organizaciju sve se može postići", kaže Kukolj.


Fizika nije popularna među mladima


Fizika više nije toliko popularna među mladima. Dapače, mnogi njeni studijski programi ostaju nepopunjeni. Kukolj dodaje kako ne postoji jednostavan odgovor zašto je to tako, ali smatra da je najvažnije predočiti srednjoškolcima zašto bi netko upisao studij fizike.


foto: screenshot via YouTube@Brainz TV, Šampioni znanja


Nažalost, u školama se, kaže Kukolj, fizika često uči tako što se identificira što je neki pojam, kako se računa, kako je povezan s ostatkom gradiva, ali rijetko se zapitamo "zašto je to bitno?" Kao posljedica ovakvog načina rada, smatra da učenici fiziku smatraju, u najboljem slučaju, kao zabavnu znanost koja im neće donijeti posao, a mnogo češće kao bauk koji će proći čim se škola završi.


"Imao sam sreće, s obzirom da sam uspio te početne prepreke prijeći ranije, bez razvijanja straha. To mi je omogućilo da cijenim što fizika može pružiti – rad u nauci, ali isto tako i vještine za snalaženje van akademije, kao na primjer logika, procjenjivanje, pojednostavljanje (aproksimiranje) koje su potrebne u bilo kojem drugom poslu", kaže.


Kroz studij je imao privilegij baviti se poljima kao što su kvantna mehanika i opća relativnost, što zahtijeva puno kreativnosti. Danas je u Izraelu. Prije dvije i po godine na ovom Institutu je proveo ljeto na studentskoj praksi. Odlična iskustva, dovela su ga ovdje na dvogodišnji magistarski program.


"Trenutno se bavim gravitacijom i kvantnom teorijom polja, područjima na rubu današnje teorijske fizike. Zaista sam prezadovoljan studijskim programom, imam priliku učiti od vrhunskih profesora. Tempo predavanja je nešto brži i očekuje se više samostalnog rada", komentira.


Najviše razmišlja o magisteriju i doktoratu.


Kada nije na rubu teorijske fizike, Kukolj voli svirati gitaru. Najviše klasični blues, inspiriran glazbenicima kao što su Joe Bonamassa i Erik Gales. Očekuje da će kroz par godina redovno nastupati.


izvor: Blic.rs

Još vijesti