P.S. u Vijesti

Zagrebački profesor i student riješili matematičke probleme iz prošlog stoljeća – njihovi rezultati i službeno potvrđeni

Ogroman uspjeh za Matematički odsjek zagrebačkog PMF-a

24. studenog 2023 10:01
Rješavanje zadataka iz matematike

Rješavanje zadataka iz matematike Foto: Canva

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu često pokazuje kvalitetu svojih studenata, ali i profesora, a sada su to dokazali još jednom i to na najboljem mogućem primjeru.

Naime, student doktorskih studija i redoviti profesor PMF-a riješili su do sad neriješene matematičke probleme! Radi se o problemima jednog o najpoznatijeg matematičara 20. stoljeća, Paula Erdosa, koji je, kako pišu na službenoj stranici PMF-a, bio poznat po otvorenim problemima s elementarnim i jednostavnim formulacijama.

No, profesor i student uspjeli su odgonetnuti čak dva takva Erdosova problema! Profesor Vjekoslav Kovač uspio je riješiti problem pod brojem #189 unutar kojeg je negativnim odgovorom o nepostojanju pravokutnika dane površine s istobojnim vrhovima pri svakom bojenju ravnine u konačno mnogo boja.

Student doktorskog studija matematika i asistent Matematičkog odsjeka PMF-a, Adrian Beker, riješio je Erdosov problem pod brojem #356 kojem je dao pozitivan odgovor na pitanje Erdosa i Grahama o postojanju „mnogo“ različitih vrijednosti uzastopnih zbrojeva za pogodno odabrani rastući konačni niz, kako piše Hrvatsko matematičko društvo.

Trenutno jedini s takvim uspjehom u Hrvatskoj

Na stranicama PMF-a stoji kako su ovim rješenjima, profesor Kovač i student te asistent Beker, trenutno jedini hrvatski živući matematičari koji su riješili neki od problema Paula Erdosa.

Radi se o zaista velikom postignuću za hrvatsku znanost, a to dokazuje i činjenica da su njihova rješenja i potvrđena na stranici „Erdos problems“, kako navodi zagrebački PMF.

Ovim putem čestitamo profesoru Kovaču, studentu Bekeru, ali i cijelom zagrebačkom PMF-u!

Još vijesti