V.K. u Vijesti

Jedini u zemlji nemaju pravo na cjepivo! Prvih 100 studenata medicine iz Tuzle odlazi u Beograd na cijepljenje: 'Ovo je tek prvi dio...'

Studenti Sveučilišta u Tuzli prvo su se našli pred zidom, a sada i na granici sa Srbijom. Studenti završne, šeste godine medicine na ovom Sveučilištu moraju po cjepivo - u drugu državu.

18. svibnja 2021 19:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što smo već pisali o problematici cijepljenja studenata medicine u Tuzli, javio nam se Ahmed Pašalić, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli. Naime, kako nam kaže, on i 100-tinjak njegovih kolega odlučili su samoinicijativno otići na cijepljenja u susjednu zemlju, jer nakon, kako kaže, sustavnog ignoriranja studentskih zahtjeva za hitnim cijepljenjem u vlastitoj zemlji, obratili su se Ministarstvu zdravstva Republike Srbije i dobili odgovor unutar 12 sati.


>>>Studentica medicine 'oprala' ministra zbog apsurda: Nisu na prioritetnoj listi, lakše do cjepiva u Srbiji nego vlastitoj zemlji<<<


Studenti nisu zdravstveni radnici


Kako nam govori, cijela je priča počela prije dva  mjeseca kad su se počeli zauzimati za status prioritetne skupine građana kako bi se mogli cijepiti. No, za to su ih trebali uvrstiti u kategoriju zdravstvenog kadra. "Na ovo pitanje smo dobili odgovor kako mi nismo zdravstveni kadar. Oni valjda smatraju da student šeste godine Medicinskog fakulteta, kojemu je ostalo samo nekoliko tjedana do završetka školovanja, nije zdravstveni djelatnik“, započinje nam pričati Ahmed.


Nakon toga krenuli su ofenzivno: pisali su vlastima apele da studente šeste godine medicine uvrste na prioritetnu listu. "Tu je sad veliko pitanje koje smo si svi postavili: kako je moguće da su svi drugi studenti medicine, u svim kantonima i županijama, stavljeni na listu prioriteta osim studenata s tuzlanskog Medicinskog fakulteta?", upitao je.


"Naš poziv nam ne dozvoljava uzimati cjepiva naših baka i djedova"


Nakon toga su im javili da će ih cijepiti ukoliko i kad stariji sugrađani odustanu od cijepljenja, što su kategorički odbili. "Smatram da je nepravedno i nehumano, nije u našem pozivu da uzimamo cjepiva od naših baka i djedova, samo zato što su odustali. Odlučili smo se javiti Republici Srbiji, točnije, njihovom Ministarstvu zdravstava koji su nam odgovorili unutar 12 sati kako imamo termin. Smatram da postoji odgovornost i udruženja studenata, kako medicinskog fakulteta tako i studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli koji nisu uložili ni dovoljno energije, a usuđujem se i pretpostaviti, dovoljno samopouzdanja ili jednostavno želje da riješe naš problem. Stoga smo odlučili djelovati sami", prepričava nam slijed događaja.


Ovi su studenti dobili svoj prvi termin cijepljenja već krajem ovog tjedna. "Ovo je tek prvi dio studenata koji su se odlučili cijepiti. Uskoro planiram dogovoriti neku suradnju sa srpskim Ministarstvom zdravstva, ako će to biti moguće, da i svi ostali studenti koji moraju ili žele biti cijepljeni, to i učine, ali u Beogradu. No, to ne bi bili samo studenti medicine, već svi koji se jave da žele jer smatram da to trebaju napraviti studenti koji su na fakultetima medicinske grupacije", govori za MojFaks.


Svi drugi studenti u BiH su na listi - osim njih


Kako dalje nastavlja, svi ostali studenti medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini su na listi prioriteta osim njih. "Iako je pitanje kada će i njihovi termini, s obzirom na to da imamo najmanji broj cjepiva naspram broja stanovnika od svih balkanskih država. Proces masovne imunizacije nije nešto što postoji kod nas, pretpostavljam da hoće u nekom narednom periodu. No, kada će studenti doći na red, pitanje je. Kontaktirao sam kolege iz Sarajeva i Zenice i oni su tražili način kako sam ja to dogovorio s Ministarstvom zdravstva Srbije, pa misli da će i oni krenuti u našem smjeru. Želim im svima biti na pomoći koliko mogu za sva iskustva i potencijalne pritiske koje će trpjeti jer su odlučili spasiti sebe i druge, a na kraju krajeva, tražiti da uče", priča nam o budućim potezima i planovima.


Izborili se za klinički staž, ali...


Na pitanje jesu li razgovarali s dekanom ili pročelnicima fakulteta o svojoj situaciji, Ahmed kaže da jesu, no stekao je dojam da su im pružali samo opravdanja i izlike. "Oni su rekli da nisu nadležni po ovom pitanju i davali su studentima lažne nade. Pokušavali su smiriti tenzije koje su se počele stvarati zbog cijepljenja. Studenti šeste godine su se uspjeli doduše, početkom ovog semestra izboriti za povratak u klinički staž", napominje.


>>>Doktor se ne postaje online... Studenti medicine u čudu: 'Ne daju nam da odradimo praksu, a ne želimo biti loši liječnici'<<<


Ovo im je semestar kliničkog staža koji predstavlja obavezan vid školovanja. Studenti svih 6 mjeseci u semestru obavljaju staž na klinikama koje su sklopu Kliničkog univerzitetskog centra Tuzla, ali i u Domu zdravlja Tuzla gdje su svaki dan izloženi potencijalnoj opasnosti.


Studenti Sveučilišta u Beogradu s druge strane, s kojim je naš sugovornik u kontaktu svaki dan, imaju mogućnost obavljanja prakse i staža čim se cijepe. Što se tiče ostalih studenata koji nisu cijepljeni, dobili su zabranu ulaska u zdravstvene ustanove nakon samo 10-ak dana rada zbog dolaska trećeg vala korone. "Danas, sutra, dok će ispred njihovog imena biti etiketa online doktora, definitvno neće biti dobro ni za njihov životopis, znanje, a ni praktične vještine struke. Zbog trenutne situacije mi na kraju dobivamo kadar koji će cijeli radni vijek provoditi u tom zdravstvu, a nije imao adekvatno školovanje", zabrinuto nam pojašnjava.


Umjesto kontakta s pacijentima dobili su lutke


Kako kaže Ahmed, na inzistiranje studenata, oni su samo dobili lutke, no zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ni te vježbe s lutkama nisu realizirane, već se sve obavlja online. "U praktičnom smislu, posebno za studente nižih godina ovo znači da vještine iz kirurgije, interne medicine, ginekologije  i pedijatrije obavljaju na online način", dodaje za kraj.


Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti cijepljeni u najkraćem mogućem roku te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.

Još vijesti