L.B. u Vijesti

Mladi Hrvatskoj u vrhu EU po konzumiranju alkohola: Djevojke piju jednako kao i dečki, a prijete im i neke nove ovisnosti

79% učenika u Hrvatskoj barem je jednom u životu pilo alkohol.

15. lipnja 2021 16:36
Tulum u studentskoj sobi

Tulum u studentskoj sobi Foto: MojFaks

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, po konzumiranju alkohola mladi Hrvati visoko su rangirani među ostalim adolescentima u Europi, uz prosječno više 79 % učenika koji su pili alkohol barem jednom u životu.


Istraživanje, objavljeno u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), temelji se na anketama provedenima 2019. u 35 europskih zemalja, uključujući 25 članica EU. Da bi se održao korak s pojavama novih rizičnih ponašanja među mladima u Europi, ESPAD upitnik se konstantno prilagođava i uključuje nove teme, dok u isto vrijeme zadržava svoja glavna pitanja kako bi pratio dugoročne trendove.


>>>'Mislim da je alkohol zastrašujuć': Kako izgleda život studenata koji ne žele uopće cugati s ekipom tijekom faksa?<<<


Da bi se bolje opisao suvremeni način konzumacije nikotina, anketni upitnik iz 2019. je proširen tako da po prvi put u svim zemljama koje sudjeluju u istraživanju uključuje i pušenje e-cigareta. Također su dodani i neki instrumenti za probir rizičnih ponašanja, uključujući problematično kockanje, visokorizično korištenje kanabisa te samoprocjena problematičnog korištenja društvenih medija i video igara.


Alkohol i dalje prisutan među mladima


Pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, uz prosječno više od tri četvrtine (79 %) učenika koji su pili alkohol u životu te uz gotovo polovicu (47 %) njih koji su ga pili u posljednjih mjesec dana.


Podaci trenda ipak pokazuju određen lagani pad, s razinama koje su sada niže nego 2003. kada su oba pokazatelja dosegla svoj vrhunac uz 91 % odnosno 63 %. Prevalencija ekscesivnog epizodičnog pijenja dosegla je svoju najnižu razinu u istraživanju 2019. (35 %) nakon što je vrhunac dosegla 2007. godine (43 %).


>>>Od kondoma i skripti pa do odjeće i alkohola: Na što ustvari troše novce hrvatski studenti?<<<


Podaci pokazuju da su se spolne razlike u prevalenciji ovog načina pijenja alkohola s vremenom smanjile (mladići 36 %; djevojke 34 %).


Pušenje u padu, no "vejpanje" raste


Pozitivne promjene su vidljive kod tinejdžerskog pušenja. Između 1995. i 2019., ESPAD prosjeci pušenja cigareta pali su za životno korištenje (sa 68 % na 42 %), trenutno pušenje (s 33 % na 20 %) te za svakodnevno pušenje (s 20 % na 10 %).


>>>Zabrinjavajuće stanje mladih u Hrvatskoj: Objavljenji šokantni podaci o tome koliko često piju i koliko su pod stresom<<<


Novi podaci otkrivaju visoku prevalenciju korištenja e-cigareta ("vaping") – 40 % za životnu prevalenciju i 14 % za uporabu u posljednjih mjesec dana – uz to da oni koji nikada nisu pušili (cigarete) pokazuju veće udjele ovog ponašanja od povremenih pušača i redovitih pušača.


Od ilegalnih supstanci, marihuana i dalje broj jedan


Posljednja anketa pokazuje da je, u prosjeku, svaki šesti učenik (17 %) koristio ilegalnu drogu barem jednom u životu, uz to da razine značajno variraju među ESPAD zemljama (raspon: 4.2 % – 29 %). Životna prevalencija uporabe ilegalnih droga u ovoj skupini u blagom je padu od 2011., iako je općenito stabilna tijekom posljednja dva desetljeća.


Kanabis (marihuana) je i dalje najčešće korištena ilegalna droga među učenicima ESPAD zemalja. Prosječno je 16 % učenika izjavilo da je koristilo marihuanu barem jednom u životu (11 % u 1995.), dok 7.1 % u posljednjih mjesec dana (4.1 % u 1995.). 4 % ovih učenika ulazi u visokorizičnu kategoriju čime su potencijalno u riziku od razvijanja problema vezanih uz korištenje kanabisa.


Društvene mreže i kockanje


Tijekom posljednja dva desetljeća, a uglavnom potaknuto rastućom popularnosti pametnih telefona i tableta, igranje video igara postalo je popularnije te se u sve većoj mjeri igraju igre na ovim uređajima. Oko 60 % učenika izjavilo je da je u posljednjih mjesec dana igralo digitalne igre tijekom tipičnog radnog dana (69 % tijekom vikenda). U većini zemalja mladići provode dvostruko više vremena igrajući video igre u odnosu na djevojke.


Oko 94 % učenika je izjavilo da je koristilo društvene medije tijekom prošlog tjedna. U prosjeku, učenici potroše 2-3 sata na društvenim medijima tijekom tipičnog radnog dana, što se raste i do 6 ili više sati tijekom vikenda. U većini zemalja djevojke su prijavile češće korištenje društvenih medija tijekom vikenda u odnosu na mladiće.


Više pročitajte ovdje.

Još vijesti