V.K. u Vijesti

Novi ludi zakon: Učenici ne moraju dokazati da znaju čitati i pisati da bi dobili svjedodžbu

I dok su naši maturanti usred pisanja mature, a studenti ljetnih rokova, ima i onih kojima je država 'izašla ususret' pa više ne moraju dokazati da znaju čitati i pisati da bi dobili srednjoškolske svjedodžbe.

18. lipnja 2021 15:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zanimljiva vijest dolazi iz američke države Oregon, gdje su službeno zabranili ispite u srednjim školama kojima se dokazuje da njihovi maturanti znaju čitati i pisati. Kako navodi Oregonlive.com, učenici u 2021. godini nisu morali dokazati da mogu pisati ili rješavati matematiku osnovne razine da bi stekli diplome.


Prijedlog zakona upućen guvernerki Kate Brown zabranit će bilo kakav takav zahtjev barem do 2027. godine, što bi značilo da sljedećih 5 generacija maturanata ne mora znati pisati (ne moraju ovo dokazivati posebim testovima), a dobit će diplome. Zakon kojim se zabranjuje školama u Oregonu da testiraju ova osnovna znanja i sposobnosti među učenicima (čitanje, pisanje i rješavanje matematike na osnovnoj srednjoškolskoj razini) upućen je guvernerki Kate Brown nakon što su zakonodavci sredinom tjedna isti konačno i izglasali.


Čak 5 generacija maturanata neće morati prolaziti standardizirane testove?


Ideja je napraviti stanku sa zahtjevima koji su bili na snazi od 2009. godine, ali koji su suspendirani tijekom pandemije, barem dok generacija koja završava 2024. godine ne dobije diplome, a država Oregon u međuvremenu pažljivo preispita svoje uvjete za dobivanje diplome. U izvještaju stoji preporuka da bi se novi standardi trebali definirati u Zakonodavnom tijelu i Odboru za obrazovanje Oregona do rujna 2022. godine.


>>>'Korona' mijenja obrazovanje diljem svijeta: Umjesto mature i ispita – novi načini provjere znanja?<<<


No budući da Oregon već dugo ustraje na tome da neće nametati nove ispitne zahtjeve učenicima koji su već započeli srednju školu, novi će zahtjevi stupiti na snagu najkasnije do 2027. godine. Dakle, može se očekivati da će idućih pet generacija maturanata bez potrebe za pokazivanjem osnovnih vještina matematike i pisanja na razini 8. razreda osnovne škole - dobiti diplome. Glasnogovornica guvernerke Kate Brown za OregonLive izjavila je da guvernerka još uvijek nije odlučila hoće li potpisati zakon, staviti veto na njega ili ga propustiti dalje bez njezinog potpisa.


Država Oregon, za razliku od drugih država, nije od učenika zahtijevala polaganje standardiziranih testova. Učenici bi svoju sposobnost korištenja engleskog jezika i matematike dokazali na oko pet različitih testova ili pak dovršavanjem detaljnog projekta u učionici koji su ocjenjivali njihovi učitelji. Ova je praksa drugačija od one u većini ostalih škola u kojima oslanjaju prvenstveno na standardizirane testove koje većina učenika lako položi.


Inkluzija ili olakšavanje smanjene pismenosti među srednjoškolcima?


No, prema njima se testiranje navodno pokazalo zahtjevnijim procesom za učenike koji su engleski učili kao drugi jezik, studente s invaliditetom i studente druge rase.


Kada su prije više od deset godina donijeli zahtjev za polaganje ispita "osnovnih vještina", službenici Odbora za obrazovanje u Oregonu izjavili su da se nadaju da nijednom učeniku neće odbiti diplomu zbog poteškoća sa savladavanjem tih osnovnih znanja. No, obećali su da će škole pomoći učenicima nižih i viših razreda koji nisu dobro savladali engleski ili matematiku. Mnoge su srednje škole stoga oformile posebne dodatne grupe kojima su maturnatima kojima je trebalo dodatno znanje osiguravali poduku iz matematike i engleskog jezika.


>>>Hoće li 'generacija korona' nositi trajne 'ožiljke'? Nakon propusta na fakultetima čekaju ih manje plaće na prvim poslovima<<<


Spomenuti nacrt zakona poziva odbor koji proučava sporne zahtjeve da iznese preporuku "s ciljem osiguravanja da procesi i ishodi povezani sa zahtjevima za srednjoškolskim diplomama budu pravični, dostupni i inkluzivni."

Kako prenosi isti izvor, još 2011. godine čak je preko 50% maturanata bilo u neizvjesnosti hoće li dobiti diplomu jer nisu znali dovoljno dobro čitati.

izvor: Oregonlive.com

Još vijesti