L.B. u Postani student

Dovoljne samo ocjene iz srednje? Harvard odustaje od prijemnih ispita do 2026. godine

Studenti će se tijekom sljedeće najmanje četiri godine na Harvard moći prijaviti bez polaganja standardiziranih testova koji su dosad bili preduvjet prijave.

20. prosinca 2021 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Harvard bez polaganja standardiziranih testova koji su dosad bili preduvjet prijave na ovo prestižno sveučilište? Da, čini se da ovaj "ivy league" član odustaje od ovog kriterija u iduće najmanje četiri godine.


Objavili su ovo prošloga četvrtka, na ovaj se način priklanjajući brojnim drugim sveučilištima koji su ovaj potez donijeli zbog pandemijskih uvjeta obrazovanja, a koji će trajati sljedećih nekoliko godina, piše Independent.


>>>[VIDEO] Položio najteži ispit nakon 7 godina studiranja prava: Reakcija roditelja je neprocjenjiva<<<


Još 2020. godine, s Harvarda su objavili da će standardizirane provjere znanja prije upisa na ovo sveučilište biti opcionalne jer određen broj studenata (zaražen koronavirusom), neće imati prilike fizički pristupiti ovakvim masovnim provjerama znanja (nalik državnoj maturi u našoj zemlji). Kasnije su odluku proširili na još jednu godinu, a sada i do 2026. godine zbog uvjeta školovanja koji su i dalje otežani usred novog vala pandemije.


Srednjoškolski uspjesi i planovi za budućnost


William Fitzsimmons, zadužen za prijave budućih studenata, tvrdi da studenti koji se ne podvrgnu ovakvim testovima neće snositi nikakve penale niti proći kroz otegotne okolnosti tijekom procesa prijave. "Prijave će se razmatrati na temelju priloženih dokumenata, a kandidate ohrabruju da pošalju sve materijale za koje smatraju da će što uspješnije ilustrirati i dokazati njihove srednjoškolske uspjehe i planove za budućnost!", izjavio je u službenom priopćenju.


Na ovaj se način Harvard samo pridružuje sve većem broju sveučilišta i fakulteta koji će ovaj način procjene kandidata vršiti idućih nekoliko godina.


Sa Sveučilišta u Wisconsinu prošlog su tjedna objavili da će rezultati standardiziranih testova biti opcionalni sve do proljeća 2025. godine. Prošlog je mjeseca Sveučilište Stanford ovu odluku produljilo i na akademsku godinu 2022./2023.


Neka pak sveučilišta najavljuju trajno odbacivanje ovakvih testova kao uvjeta prijave uslijed sve snažnije kritike da se na ovaj način favoriziraju djeca bogatih roditelja, a marginaliziraju manjine i studenti slabijeg financijskog zaleđa.


Poplava ovakvih odluka na američkim sveučilištima


Sveučilište u Kansasu prošle je srijede stvorilo uvjete za upis novih studenata bez da polažu prijemne ispite, dokle god im je prosjek srednjoškolskih ocjena 3,25 ili viši. Rektor Douglas Girod ovu je odluku objasnio pandemijskim okolnostima "tijekom kojih su brzo shvatili da ovakvi testovi samo stvaraju barijere među kandidatima".


>>>Studenti s Harvarda ipak nisu toliko pametni? Još nekoliko stvari pomoći će vam da upišete elitni fakultet<<<


Sveučilište u Kaliforniji
postalo je najveća visokoobrazovna institucija u SAD-u koja je odbacila prijemne ispite za upis na fakultete zbog tužbe studenata koja se temelji na pretpostavci da ovakvi testovi marginaliziraju studente drugih rasa te nisu prilagođeni manjinama. Nakon suočavanja s prijetnjom sudske tužbe, na Sveučilištu su odlučili odustati od ovakvih testova i vrednovanja njihovih rezultata pri upisu.


Organizacije koje provode standardizirane testove (poput SAT-a i ACT-a) zanijekale su da su testovi prilagođeni određenoj skupini mladih, dok diskriminiraju druge.


Pandemija je samo ubrzala širenje ovakvih odluka među fakultetima, barem privremeno, no čak i prije pojave koronavirusa standardizirani su testovi često bili na meti kritičara jednakosti i ravnopravnosti kad je pristup visokom obrazovanju u pitanju. Veliki udarac u široj javnosti ovakvi su ispiti doživjeli 2019. godine kad je otkriveno da su neki ugledni i imućni roditelji mitom pokušali podmititi zaposlenike sveučilišta ili pak platiti drugim osobama da polažu prijemne ispite umjesto njihove djece.


Brojke će i dalje rasti?


Bob Schaeffer, izvršni ravnatelj FairTest skupine koja se protivi standardiziranim testovima, tvrdi da će na većini sveučilište primijetiti da im se, nakon ukidanja ove obaveze, javljaju mladi s još boljim akademskim kvalifikacijama i dotadašnjim ocjenama te će imati širi kulturološki dijapazon polaznika.


>>>[VIDEO] Strašno! Ovako izgledaju sobe na Harvardu, ali samo za BRUCOŠE: 'Opasno po zdravlje!'<<<


Prema podacima njegove skupine, čak je tri petine svih američkih fakulteta odustala od vrednovanja ocjena standardiziranih testova za kandidate koji se prijavljuju 2023. godine. No, Schaeffer pretpostavlja da će te brojke i dalje rasti. "Ocjenjivanje kandidata za dodiplomske studije bez prijemnih i standardiziranih testova tu je da ostane", navodi u svojoj službenoj izjavi.


izvor: independent.co.uk

Još vijesti