V.F. u Vijesti

Nagrađene četiri mlade znanstvenice: „Još uvijek su voditelji projekata i znanstvenih institucija pretežito muškarci“

Projekt želi ubrzati postizanje rodne ravnopravnosti.

25. svibnja 2023 11:19
Stipendiju su osvojile četiri mlade znanstvenice.

Stipendiju su osvojile četiri mlade znanstvenice. Foto: Geralt via Pixabay

O položaju žena u znanosti smo već ranije pisali. Iako, nažalost, stvarna ravnopravnost još uvijek nije postignuta, ove mlade znanstvenice nam mogu biti inspiracija.

Ines Haberle i Andrea Hloušek-Kasun sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, Antonija Mravak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i Ivana Sopek Merkaš iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice su osvojile ovogodišnje stipendije „Za žene u znanosti“, piše portal Žene i mediji.

Riječ o nacionalnom programu stipendiranja iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnosti u Hrvatskoj kojeg već 17 godina provode L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tako su ove četiri mlade znanstvenice nagrađene pojedinačnim stipendijama od pet tisuća eura, a tim povodom je 23. svibnja održana i svečanost u Preporodnoj dvorani Palače Narodnog doma HAZU-a.

Ubrzanje postizanja rodne ravnopravnosti

„U Hrvatskoj su dvije trećine upisanih studenata žene, preko pedeset posto doktorata dobivaju žene. No, još uvijek su voditelji različitih projekata i znanstvenih institucija pretežito muškarci, međutim to se postupno mijenja. I ova nagrada je učinila snažan pomak da se stereotipi i predrasude o ženskim sklonostima, o tome što one trebaju studirati, a što ne, postupno mijenjaju“, rekao je akademik Zvonko Kusić na svečanosti.

Program „Za žene u znanosti“ je pohvalila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te je istaknula kako se radi o posebnoj mjeri za ubrzanje postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca.

„Danas su žene u znanosti sve zastupljenije, ali još smo daleko od omjera koji bi odgovarao načelu ravnopravnosti spolova. To se posebice tiče najviših znanstvenih zvanja i pozicija u sustavu, na putu kojih su žene vrlo često suočene s određenim preprekama, bilo da se radi o napredovanju, usklađivanju obiteljskog i poslovnog života ili rodnim stereotipima s kojima se žene susreću u poslovnoj karijeri, poglavito u onim područjima znanosti koja su tradicionalno smatrana muškim“, ispričala je Ljubičić.

Hrvatska vodeća u EU po ženama u znanosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je zanimljiv podatak. Naime, rekla je kako se Hrvatska nalazi na prvom mjestu u EU po udjelu samozaposlenih žena u znanosti i inženjerstvu i informacijsko komunikacijskim tehnologijama.

„Ovaj je program ujedno i poruka svim djevojkama i djevojčicama da će se njihov rad u našem društvu cijeniti i vrednovati. Zadovoljstvo nam je pratiti brojne uspješne karijere koje su se, nakon ove stipendije, nastavile realizirati u Hrvatskoj i na međunarodnim institutima“, rekla je ministrica.

U Hrvatskoj je ovu stipendiju do sada dobilo 66 mladih znanstvenica, a akademik Kusić je najavio i simpozij na jesen na kojem će dobitnice stipendije moći predstaviti svoja najnovija postignuća.

Završni kolokviji su u tijeku, a bliže se i ispitni rokovi. Nadamo se da te ova vijest motivirala za učenje.

Izvor: Žene i mediji

U novome serijalu StudiGO ne propustite iskustva sa studentskih razmjena!

Još vijesti