P.S. u Karijera

Obilježavanje Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti: Donosimo popis 10 značajnih znanstvenica u povijesti

Neke su osvojile Nobelovu nagradu za znanstvena postignuća.

9. veljače 2024 10:12
Žene znanstvenice

Žene znanstvenice Foto: Žene znanstvenicei: Marie Curie i Hedy Lamarr

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti održava se 11. veljače, a odluka o obilježavanju ovog dana donesena od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Kako navodi Hrvatska zaklada za znanost, odluka o obilježavanju donesena je s ciljem prepoznavanja temeljene uloge žena i djevojaka u STEM područjima znanosti, ali i uz poticanje što više žena i djevojaka na uključivanje u znanosti uz promociju razvoja karijere žena u znanosti.

vezano Podcast tim Laganini Članovi podcasta „Pod mikroskopom“ o cilju njihova pokretanja: „Želimo popularizirati znanost i educirati studente“

Upravo zbog toga, izdvojili smo 10 svjetskih znanstvenica koje su tijekom povijesti bile iznimno značajne zbog svog rada i postignuća. 

1. Katherine Johnson (1918.-2020.)

Katherine bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja je radila kao znanstvenica u svjetski poznatoj astronautskoj agenciji NASA-i. Upravo je ona zaslužna za otkrivanje izračuna koji su SAD-u bili potrebni da dospiju do Zemljine orbite i kroče na Mjesec. Osim toga, snimljen je i film koji prati njezin život i rad kao znanstvenice, a zove se „Hidden Figures“.

2. Marie Curie (1867.-1934.)

Marie Curie jedna je od rijetkih ženskih znanstvenica čije ime znaju gotovo svi i dan danas. Djelovala je u području kemije i fizike, a istraživanjem radioaktivnosti otkrila je dva nova kemijska kemijska elementa – radij i polonij.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by En un dia como hoy... (@hechodeldia)

Upravo zbog svojeg postignuća, prva je osoba, ali i jedina žena koja je osvojila dvije Nobelove nagrade u dva znanstvena područja, odnosno za fiziku i kemiju.

3. Elizabeth Garrett Anderson (1836.-1917.)

Elizabeth je poznata po tome što je bila prva ženska liječnika u Engleskoj, a time je i olakšala put svim budućim engleskim liječnicama. U periodu kada je postala prva, ženama nije bilo dopušteno baviti se medicinom, kako navodi Best Colleges.

Kasnije je otvorila čak i školu medicine za žene, a na rukovodeće pozicije zaposlila je isključivo žene. Naposljetku, postala je prva ženska dekanica medicinskog fakulteta prva ženska gradonačelnica u Engleskoj.

4. Rosalind Franklin (1920.-1958.)

Rosalind Franklin jedna je od znanstvenica iz povijesti čiji rad se pripisuje muškim znanstvenicima. Naime, njezino najveće postignuće bilo je otkrivanje molekularne strukture DNK, RNK, virusa, ugljena i grafika.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rosalind Franklin (@rosalind__franklin)

Otkrila je spiralni oblik DNK, a upravo se za to postignuće još uvijek zasluge najčešće propisuju znanstvenicima Jamesu Watsonu i Francisu Cricku, iako je Rosalind prva otkrila njegovu pravu strukturu.

5. Ada Lovelace (1815.-1852.)

Za Adu se smatra da je bila jedna od prvih svjetskih programerki u povijesti po kojoj je, u njezinu čast, 1990-ih godina novi računalni jezik dobio ime „Ada“. Naime, krajem 19. stoljeća Ada je bila jedna od glavnih pomagača u razvoju ideje za računalni stroj. I prije no što su računala izumljena, ona je otkrila i izumila računalni algoritam.

6. Wang Zhenyi (1768.-1797.)

Wang je bila jedna od najpoznatijih i izvanrednih žena te znanstvenica Kine koja se u tom razdoblju izrazito protivila feudalnim običajima koji su ograničavali ženska prava.

No, ona se utjelovila ponajviše u astronomiji i matematici, a u svojem je znanstvenom članku pod nazivom „Dispute of the Procession of the Equinoxes“ objasnila nebeske pojave i prikazala izračune kretanja ekvinocija.

7. Maria Sibylla Merian (1647.-1717.)

Maria je bila jedna od najranijih europskih prirodoslovaca koji su proučavali i zapažali svijet kukaca. Naime, prije njezinog otkrića smatralo se kako kukci i insekti nastaju iz blata, potpuno spontanim nastankom.

vezano Odlična prilika za sve koji plan za promjene u odgoju i obrazovanju Karijera Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske dodjeljuje nagradu za znanstvene iskorake na području odgoja i obrazovanja

No, Maria je otkrila njihove različite faze razvoja, od jajašaca, ličinke, kukuljice pa sve do potpuno zrelog kukca čime je dokazala kako ne nastaju iz blata već imaju znanstveno dokazano nastajanje i životne cikluse.

8. Rita Levi-Montalcini (1909.-2012.)

Rita je bila talijanska znanstvenica, odnosno neurologinja, koja je također osvojila Nobelovu nagradu, kao Marie Curie. Najpoznatija je po otkriću shvaćanja mehanizma koju u našem tijelu upravljaju rastom stanica i organa. Kako navodi VoxFeminae, Rita se borila i za ženska prava u pojedinim državama, a uvijek je i isticala važnost ženskog spola:

„Žene moraju shvatiti da je njihova vrijednost iznad pravila koja diktiraju muškarci i potrošačko društvo. Ne odvaja ih od kognitivnog razvoja“, rekla je tada.

9. Hedy Lamarr (1939.-2000.)

Hedy Lamarr u svijetu je najpoznatija kao jedna od najpoznatijih i najljepših glumica 20. stoljeća. Naime, u ranoj je dobi bila prepuštena u glumački svijet zbog svoje ljepote, a s godinama je dobivala sve značajnije uloge sve do Hollywooda gdje je nastavila svoju filmsku karijeru.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hedy Lamarr (@hedy.lamarr_)

No, ono što mnogi ne znaju jest da je Hedy i znanstvenica, odnosno izumiteljica, a njezino najpoznatije otkriće bio je sustav za zaštitu komunikacije, kako navodi Povijest.hr. Taj je sustav omogućio komunikaciju bez ometanja i prisluškivanja, a na sličan princip funkcionira današnji Wi-Fi i Bluetooth uređaji.

10. Caroline Herschel (1750.-1848.)

Caroline je značajna britanska znanstvenica njemačkog podrijetla koja je ujedno i prva žena koja je primala plaću kao znanstvenica, ali je i prva žena koja je dospjela na državni položaj u Engleskoj. Bila je poznata astronomka, a najpoznatija je po otkriću nekoliko kometa, uključujući komet 35P/Herschel-Rigollet koji je dobio ime po njoj.

vezano Definicija logopedije Akademska četvrt Studentice logopedije pokrenule projekt Logoped i ja: Za sve koji žele naučiti više

 

Još vijesti