V.F. u Vijesti

Ostaje li svijet na mladima? Kad ih se upita o politici, odvažno odgovaraju: „Nisam dovoljno upućen/a“

U 2024. godini, Hrvati će izlaziti na izbore tri puta.

31. Siječnja 2024 15:34
Na mladima svijet ostaje

Na mladima svijet ostaje Foto: Canva

Ova će godina biti poprilično „rodna“ kada su u pitanju izbori. Naime, u 2024. godini će Hrvati izlaziti na birališta čak tri puta. Tako će se održati parlamentarni, predsjednički i izbori za Europski parlament. Podaci su kroz godine pokazali da Hrvati baš i ne vole izlaziti na izbore. Prema rezultatima ankete Crobarometra, 32,6 posto ispitanika ne zna koga žele za premijera/premijerku, dok 20 posto njih bira odgovor ostali, dakle ni jednog od kandidata najistaknutijih stranaka u RH.

Međutim, kakvo je stanje s mladima? Planiraju li oni izaći na izbore? Prema istraživanju Eurobarometra o mladima na izborima, kod njih postoji izostanak interesa za unutarnjom politikom, a pogotovo kada su u pitanju izbori za Europski parlament.

Od svih ispitanika u Hrvatskoj, 68 posto ih planira izići na parlamentarne izbore, no tek 53 posto na europske. Kada su ispitivani mladi do 24 godine, samo 39 posto ih vjerojatno izlazi na europske izbore, dok ih 28 posto tvrdi da sigurno neće glasati. Svega 16 posto onih koji se još uvijek školuju tvrde da uvijek glasaju.

Što s mladima?

Mladi su uglavnom zbunjeni kada su izbori u pitanju, a mnogi se ne mogu odlučiti za koju će opciju uopće glasati.

„Nemam neki poseban razlog. Izlazila sam do sad, pa ću i ovaj put“, rekla je studentica politologije Ivana za Dnevnik.hr. Dodala je i da planira izići i na izbore za Europski parlament.

Na izbore će izaći i Marijana koja smatra da je to njezina dužnost.

„Planiram izići na parlamentarne izbore. Mislim da je to dužnost svakog državljana i odluka koja će u iduće četiri godine formirati našu svakodnevicu“, rekla je i napomenula da već zna za koga će glasati.

Iako još uvijek nije sve proučio, na izbore će izaći i student agronomije Fran. Priznao je da još uvijek ne zna koje su opcije, ali će ih svakako provjeriti.

„Planiram izići na izbore zato što želim promjenu“, kaže Fran.

 

Neizlječivi pesimizam

S druge strane, studentica Grafičkog fakulteta Sanja nema namjeru glasati.

„Ne planiram izlaziti na parlamentarne izbore jer nisam dovoljno upućena u politiku. Moje znanje uglavnom se svodi na medijske izvještaje o pojedinim hrvatskim političarima“, priznaje Sanja i dodaje da ju rastužuje što mladi ne izlaze na izbore, uključujući i nju.

Student Frane iz Omiša je objasnio zašto planira izaći na izbore.

„Zato što još donekle vjerujem u ovu vukoje*inu od države i da se s drugim opcijama možemo nekako izvući, iako sam svake godine sve više pesimist nego optimist. Mislim da znam za koga ću glasati i to zato što nema previše drugih dobrih opcija. Mislim da bi to trebalo biti obvezujuće za svakoga“, naglasio je Fran.

Kada su u pitanju izbori za Europski parlament, mladi su često nezainteresirani, ali i neinformirani.

EU izbori kao izbori drugoga reda?

„Ne znam koliko zastupnika Europarlamenta biramo. Kao i većina Hrvata malo zanemarujem EU izbore“, priznala je Marijana, dok je Fran rekao da na te izbore neće ni izlaziti jer ne zna ništa o njima. Za razliku od njega, Sanja zna da se bira dvanaest zastupnika, ali opet kaže da neće glasati.

„Što se tiče europskih izbora, nisam planirala sudjelovati. Iako sam dijelom upoznata s radom europskog parlamenta, ne znam ništa o pojedinačnim zastupnicima ili strankama“, rekla je Sanja.

Petar je student u inozemstvu i uopće nije siguran može li glasati i kako, ali kaže da mu je želja izaći na izbore.

„Želja mi je glasati i uvijek sam glasao. No, s obzirom da sam trenutno u inozemstvu, moram provjeriti koje birokratske zavrzlame stoje ispred mene da budem u mogućnosti glasati. Nisam se pretjerano informirao o tome“, rekao je Petar i dodao da smatra da promjena počinje od glasača.

Možemo se samo nadati da će odaziv na izborima biti veći nego na prošlima. Naime, u Hrvatskoj je na posljednjim izborima 2019. godine izašlo svega 28,85 građana te je imala jedan od najslabijih odaziva birača.

Još vijesti