V.F. u Vijesti

Najmlađi ikad: 5-godišnji Ognjen iz Srbije se popeo na Kilimandžaro i oborio svjetski rekord

Roditelji su preponosni!

14. kolovoza 2023 10:55
Postavio je neoborivi rekord

Postavio je neoborivi rekord Foto: Zoran Živković; Facebook/Screenshot

Dječak Ognjen Živković iz Srbije ima samo pet godina, a postao je najmlađa osoba koja se popela na Kilimandžaro. Do sada je rekord držao Coaltan Tanner iz SAD-a koji je ovaj vrh osvojio kada mu je bilo šest godina, prenosi Mondo. Coaltan se na Kilimandžaro popeo za sedam dana, dok je Ognjen išao težom turom i popeo se za svega šest dana.

Njegova majka Katarina (28) je ispričala kako je Ognjenov rekord neoboriv. Naime, vodič im je ispričao da se u registar upisuju samo godine bez mjeseci života što znači da bi novi rekord moglo oboriti dijete koje ima četiri godine.

Ognjen živi s roditeljima i sestrom u Njemačkoj, a na ovu avanturu se uputio sa svojim ocem Zoranom (41).

Ponosni roditelji

„Moj pokojni otac i Ogijev deda me je učio geografiju. Prvo što me je naučio je koji su najviši planinski vrhovi svijeta. Na mom putu u Norvešku prošle godine i pohodu na Troltungu, vodič nam je pričao o Kilimandžaru i kako Norvežani mogu tolerirati rijedak zrak. To mi je zagolicalo maštu, a onda smo iz radoznalosti našli članak na internetu kako je jedno šestogodišnje dijete iz Amerike osvojilo krov Afrike“, ispričao je otac Zoran te je dodao kako je to u njima probudilo želju za osvajanjem Kilimandžara.

Dodao je i kako je Ognjen do sada bez problema osvajao vrhove preko 3.000 metara u Južnom Tirolu i prelazio preko 20 kilometara dnevno. Njegov otac Zoran voli alpinizam i planinarenje pa ga je odlučio uvesti u taj svijet.

„Mislim da će Ognjen tek za nekoliko godina istinski shvatiti što je učinio kad se popeo na vrh Kilimandžara i što smo mu omogućili. Ja sam kao majka preponosna. Jedva čekam da ga zagrlim i slušam njegove priče. Tata je suzu pustio na vrhu. Vjerujem da su Ogiju osjećaji pomiješani, nakon godinu dana vježbanja, volje za tim koja se nije gasila“, rekla je Ognjenova majka Katarina.

Izvor: Mondo.ba

Još vijesti