L.B. u Vijesti

Novi Zeland otvorio granice nakon 2 godine: U zemlju opet smiju ući mladi sa studentskom vizom

Granice Novog Zelanda ponovo su otvorene, prvi put od ožujka 2020. godine i pandemijskog 'lockdowna'.

1. kolovoza 2022 13:55
Novi Zeland napokon 'pušta' međunarodne studente

Novi Zeland napokon 'pušta' međunarodne studente Foto: Naruedom Yaempongsa via Shutterstock

Služba za imigraciju odsad će u zemlju ponovo puštati posjetitelje s vizama, kao i osobe sa studentskim vizama.

Premijerka Jacinda Ardern ovo je nazvala "značajnim momentom" te je dodala da je mjera donesena iz predostrožnosti, piše BBC.

Cijepljenje i dalje obavezno

Većina posjetitelja koji dolaze u ovu zemlju morat će biti potpuno cijepljenja protiv koronavirusa, no neće morati u karantenu po ulasku u Novi Zeland. Također se otvara i morska granica, što znači da su u zemlju ponovo dobrodošle jahte i kruzeri iz drugih zemalja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Australija OČAJNA: Mole studente da dođu jer im kritično nedostaje radnika – ukinuli i ovaj trošak

Novi Zeland prvo je "otvaranje" najavio u veljači. Tada su se u zemlju mogli vratiti stanovnici iz Australije, a u ožujku oni iz drugih zemalja. U svibnju su počeli puštati turiste iz više od 50 zemalja, s vizama.

Najpogođenija grana industrije

"Mi, kao i ostatak svijeta, kontinuirano pokušavamo upravljati vrlo živom svjetskom pandemijom, dok istovremeno čuvamo naše državljane", kazala je Ardern u govoru održanom na poslovnom summitu u Aucklandu ovog ponedjeljka.

Turizam je najpogođenija grana industrije u Novom Zelandu, što se pandemijskih restrikcija tiče. U 12 mjeseci, završno s ožujkom 2021. godine, doprinos turizma BDP-u "srozao" se na samo 2,9 posto u odnosu na 5,5 posto koliko je iznosio godinu ranije.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Australija otvorila granice za strane studente nakon skoro 2 godine: 'Povratnike' ipak čeka karantena

U istom periodu, broj osoba zaposlenih u turizmu također se smanjio, za gotovo 72 000 zaposlenika.

izvor: BBC

Još vijesti