L.B. u Vijesti

Australija OČAJNA: Mole studente da dođu jer im kritično nedostaje radnika – ukinuli i ovaj trošak

Vlada traži dodatnih 175 tisuća studenata i radnika. Podaci pokazuju da je potražnja za radnom snagom rekordno visoka.

19. Siječnja 2022 13:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Australska vlada odriče se taksi na izdavanje viza studentima i turistima (backpackerima) koji žele doći u ovu zemlju i raditi. Naime, trenutno se bore s rekordno visokim brojem ispražnjenih radnih mjesta uzrokovanih pandemijom.


>>>Porazni podaci iz susjedstva: Mladi prvi posao u struci čekaju do 5 godina – zato masovno odlaze<<<


Premijer Scott Morrison izjavio je da će posjetitelji koji u Australiju dolaze sa studentskom ili privremenom radnom vizom biti oslobođeni plaćanja troška prijave za vizu koja iznosi oko 630 australskih dolara, piše Bloomberg.com.


"Dođite odmah!"


Kako kaže, nada se da će dio osoba koje na ovaj način ulaze u zemlju popuniti kritično ispražnjeno tržište rada i manjak radne snage, posebice u ugostiteljstvu i poljoprivredi.


>>>Australija otvorila granice za strane studente nakon skoro 2 godine: 'Povratnike' ipak čeka karantena<<<


"Moja poruka tim osobama je: 'Dođite ovamo, dođite ovamo odmah'", izjavio je na konferenciji za medije u Canberri ove srijede, 19. siječnja.


Prazne police u dućanima, radnici u izolaciji...


Australska ekonomija suočava se o velikim pritiskom posljednjih mjeseci zbog širenja omikron varijante koronavirusa. Zaraženi radnici u izolaciji stvorili su ogroman manjak radne snage diljem zemlje, zbog čega su police nekih supermarketa prazne.


Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane i logistikom objavljuju da im je trenutno od 10 do 50 posto zaposlenika kod kuće, svakoga dana.



10 do 50 posto radnika nije na svom radnom mjestu...foto: PlumTree Studio via Shutterstock


Morrison nije pojasnio kako će se ova olakšica realizirati, iako je naveo da će za studente vrijediti tijekom idućih osam tjedana, dok će za one s radnom vizom ponuda trajati dvanaest tjedana. Procjenjuje se da će ovo zemlju koštati  55 milijuna australskih dolara. Blagajnik Australije Josh Frydenberg kaže da se svi u vladi nadaju da će se što veći broj od tih 175 tisuća osoba prijaviti za ovu olakšicu.


400 tisuća praznih radnih mjesta


Prije posljednjeg vala koronavirusa, broj praznih radnih mjesta u Australiji popeo se na rekordan nivo, na čak 18,5 posto što je gotovo 400 tisuća mjesta u samo tri mjeseca.
Stopa nezaposlenosti pala je na 4,6 posto u studenome, nakon što je dva mjeseca uzastopce rasla.


Lider opozicije, Anthony Albanese smatra da se Australija suviše oslanja na prekomorsku radnu snagu. Izjavio je da se Morrisonova vlada mora uhvatiti u koštac s nedostatkom kvalificiranog radništva kako bi se ekonomija mogla oporaviti od pandemijskih udara.


>>>HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'<<<


"Dugotrajno rješenje je obučavanje što većeg broja Australaca kako bi odgovorili na domaće zahtjeve tržišta rada", kazao je Albanese ."Nevjerojatno je da nam nedostaje radne snage dok istovremeno čak dva milijuna Australaca nema posao ili rade posao za koji su prekvalificirani", dodao je.


izvor: Bloomberg.com

Još vijesti