V.F. u Vijesti

Vlada odlučila pomoći građanima da pronađu svoje srodne duše: Na razini države kreirali dating aplikaciju

Korisnici će morati od grada tražiti potvrdu da nisu u braku.

23. Siječnja 2024 14:41
Aplikacija za upoznavanje

Aplikacija za upoznavanje Foto: Canva

Mladi se sve kasnije odlučuju na brak što uzrokuje pad nataliteta i porast broja stanovništva starije dobi. Vjerojatno i sam primjećuješ da mnogi od tvojih prijatelja nisu ni u vezi, a brak im nije ni na kraj pameti. S druge strane, tvoji su roditelji u tvojoj dobi već bili vjenčani i čekali prvo dijete. Japanske vlasti su prepoznale ovaj problem i odlučile kreirati aplikaciju za upoznavanje koja će samcima pomoći da upoznaju svoju srodnu dušu.

Japanska vlada ulaže novac poreznih obveznika u aplikaciju za upoznavanje nazvanu Tapple, osmišljenu za povezivanje pojedinaca na temelju zajedničkih hobija i interesa. Motivacija koja stoji iza ove nekonvencionalne inicijative je neviđeni pad populacije u Japanu, piše Tech Times.

Tappleova web stranica poziva korisnike s bezbrižnim prijedlogom: „Zašto i vi ne nađete lijepog partnera?“ kao odgovor na trenutačno stanje u Tokiju koji ima najveći postotak nevjenčanih pojedinaca u dobi od 50 godina diljem zemlje.

Japan je stekao reputaciju sve većeg broja ljudi koji žive samačkim životom. Taj se trend pripisuje činjenici da jedan od 10 stanovnika u zemlji ima 80 i više godina, što doprinosi tome da Japan ima najstariju populaciju na svijetu.

Korisnici će morati tražiti potvrdu da nisu u braku

Budući da značajan dio stanovništva čine starije osobe, izazov pada nataliteta postaje očit, što navodi vladu da istraži kreativna rješenja poput Tapplea za rješavanje tog problema.

U pokušaju da privuče mlađu demografiju, vlada uvodi aplikacije za pronalaženje partnera i organizira virtualne spojeve. Aplikacije za spojeve postale su popularna opcija za pojedince koji traže romantične veze.

Kako bi se suzbila prijevara i onemogućile osobe u braku od sudjelovanja, proces verifikacije ovih aplikacija za pronalaženje partnera nalaže korisnicima da dostave dokumentaciju iz svog rodnog grada, kojom potvrđuju svoj nevjenčani status.

Istraživanje provedeno 2021. u Tokiju naglasilo je važnost aplikacija za spojeve, a 14,5 posto ispitanika potvrdilo je njihovu popularnost.

Sve više mladih žena ne želi iskusiti majčinstvo

Kako bi riješio zabrinutost oko zlouporabe, grad planira koristiti društvene medije za kampanje podizanja svijesti, a operateri postojećih aplikacija optimistični su u pogledu pozitivnog utjecaja strategije verifikacije na industriju.

Učinkovitost ovih mjera u poticanju pojedinaca da se uključe u aktivnosti spojeva ostaje neizvjesna. Važno je napomenuti da se Tokio ističe s većim udjelom osoba koje se nikada nisu vjenčale u dobi od 50 godina u usporedbi s drugim regijama u Japanu. Statistika otkriva da u ovu kategoriju spada 32,15 posto muškaraca i 23,79 posto žena u Tokiju.

Vladina procjena sugerira da bi čak 42 posto Japanki rođenih 2005. možda odlučilo ne iskusiti majčinstvo tijekom svog života, što potencijalno predstavlja prijetnju nacionalnom programu socijalne sigurnosti. Ove je procjene iznio japanski Nacionalni institut za istraživanje populacije i socijalne sigurnosti.

Financijska ograničenja kao glavni faktor

Unatoč ovim projekcijama, kritičari su i dalje skeptični u vezi s pristupom vlade, kako je izvijestio South China Morning Post. Oni tvrde da razvoj još jedne aplikacije za upoznavanje koju financiraju porezni obveznici možda nije lijek za izazove s kojima se suočavaju samci.

Gradske i nacionalne vlasti trebale bi se umjesto toga uhvatiti u koštac s temeljnim problemima koji pridonose padu broja brakova i rađanja. Financijska ograničenja pojavljuju se kao značajan faktor, pri čemu mnogi japanski građani izražavaju nedostatak sredstava za brak i odgoj djece.

Dužnosnik vlade u Tokiju istaknuo je da sedam posto onih koji se žele vjenčati nailazi na prepreke zbog izazova u upoznavanju potencijalnih partnera i nelagode s privatnim uslugama spajanja partnera.

Još vijesti