S.D. u Vijesti

Stručnjaci otkrili novu podvrstu depresije: Pokazala zašto antidepresivi ponekad nisu od pomoći

Farmakoterapija ne pomaže svima.

27. lipnja 2023 10:49
Otkrivena nova podvrsta depresije

Otkrivena nova podvrsta depresije Foto: Andrei_R/Shutterstock

U sklopu istraživanja koja su proveli znanstvenici sa sveučilišta Stanford otkrivena je podvrsta depresije, koja objašnjava zašto, na neke od oboljelih, učinci antidepresiva koji djeluju na serotonin ne funkcioniraju.

Od njezinih simptoma boluje do 25 posto osoba kojima je dijagnosticirana klinička depresija, a nazvana je kognitivnom podvrstom jer utječe na probleme s koncentracijom, pamćenjem i samokontrolom, prenosi N1.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 700 odraslih pojedinaca, od kojih je 27 posto oboljelih od kliničke depresije na testu ostvarilo lošije rezultate tijekom rješavanja kognitivnih zadataka, a uobičajena farmakoterapija za njih je manje efikasna.

Laura Hack i njezine kolege, koji su proveli istraživanje, ističu da se što prije treba osmisliti terapija koja bi pomogla kognitivnoj podvrsti depresije.

„Za značajnu manjinu pacijenata koji boluju od depresije, nužno je poboljšati kogniciju kako bi se poboljšalo opće raspoloženje i funkcioniranje“, prenosi Science Alert.

Ovo otkriće važno je jer prikazuje mogućnost da smanjenje misaonih funkcija nije uvijek posljedica depresije, već može biti i njezin simptom.

Unatoč tome što je do sada otkriveno više od deset podvrsti depresije, one se sve liječe na vrlo slične načina što, znanstvenici upozoravaju, nije uvijek efikasno.

„Redovito svjedočim patnji, gubitku nade i porastu suicidalnosti koji se javljaju kada ljudi prolaze kroz naš proces pokušaja i pogrešaka, a sve to jer počinjemo s lijekovima koji imaju isti mehanizam djelovanja za svakoga s depresijom, iako je depresija prilično heterogena. Mislim da bi ova studija mogla dovesti do promjene u tome“, zaključila je.

Ova bihevioralna znanstvenica ističe potrebu za provođenjem dodatnih istraživanja koja bi otkrila optimalnu vrstu terapije

Psihički poremećaji narušavaju svakodnevicu i funkcionalnost oboljelih, a potražiti pomoć ponekad je dovoljno teško i bez prolaženja istih terapija i postupaka više puta, i to bez ikakvog učinka.

Nova otkrića i efikasne terapije ključne su za olakšanje procesa liječenja.

Još vijesti