V.F. u Vijesti

[VIDEO] Rimac, skloni se: Studenti napravili bolid koji do 100km/h ubrzava za samo 1,461 sekundi

Brzi bolid teži manje od 145 kilograma, a raspolaže s čak 241 konjskom snagom.

14. listopada 2022 13:58
Teži manje od 145 kilograma, a može se pohvaliti s čak 241 konjskom snagom.

Teži manje od 145 kilograma, a može se pohvaliti s čak 241 konjskom snagom. Foto: screenshot via YouTube@GreenTeam Uni Stuttgart e.V.

Grupa njemačkih studenata oborila je Guinnessov svjetski rekord nakon što su napravili električni trkaći automobil koji dostiže brzinu od 100 km/h za samo 1,461 sekundi. Prije njih, rekord je držao švicarski tim AMZ Racing čiji je električni automobil postigao ubrzanje do 100 km/h za 1,513 sekundi.

vezano Studenti su predstavili ZEM automobil Karijera Studenti izradili prvi ugljično neutralni automobil na svijetu!

GreenTeam je ekipa od dvadeset studenata sa Sveučilišta u Stuttgartu zaslužna za prototip električnog trkaćeg automobila s jednim sjedalom s nazivom EV 0-62, objavljuje The Drive.

"Studiranje nije samo stjecanje teorijskog znanja..."

Prva probna vožnja se trebala dogoditi početkom rujna, ali je ipak bila otkazana zbog tehničkih problema. Ponovo je zakazana 6. listopada kada je i oborila svjetski rekord.

vezano Glineni kalup za Bugatti Laganini Klinci napravili repliku Bugatti automobila od gline: 'Nemamo puno novca, a htjeli smo Chiron'

"Sveučilište u Stuttgartu ponosno je što je GreenTeam uspio postaviti novi rekord za ubrzanje e-vozila. Zaista sam uzbuđen zbog onoga što su naši studenti postigli. Studiranje na sveučilištu ne znači samo stjecanje teorijskog znanja, već i biti moći ga primijeniti u praksi. Predanost GreenTeama izvrstan je primjer kako prijenos znanja može uspjeti", ponosno je rekao profesor Wolfram Ressel, rektor Sveučilišta u Stuttgartu.

Teži samo 145 kilograma

Bolid je gotovo u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana što ga čini laganim. Osim što teži manje od 145 kilograma, ima i pogon od 180 kilovata (241 konjske snage) i pogon na sva četiri kotača te je pri maksimalnom ubrzanju opterećenje na vozača 2,5G, dok bolidi F1 stvaraju do 2G opterećenja na vozače pri ubrzavanju.

vezano Slika nije pronađena Karijera [FOTO] Rimac studentima FSB-a donirao Neveru: 'Pogledajte što možete raditi nakon faksa – par kilometara dalje'

"Oduševljeni smo što smo oborili svjetski rekord i vratili ga u Njemačku!", rekao je Pavel Povolni, predsjednik GreenTeama.

Istina je da je video obaranja svjetskog Guinnessovog rekorda malo razočaravajući jer je staza kratka, ali to ne može promijeniti činjenicu da se ipak radi o grupi studenata koja je postigla nevjerojatan uspjeh.

izvor: thedrive.com

Još vijesti