V.F. u Vijesti

Troje ubijenih u pucnjavi na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu: Osumnjičen sveučilišni profesor

Bilježi se više 630 masovnih pucnjava u SAD-u ove godine.

8. prosinca 2023 10:47
U pucnjavi su ubijene tri osobe

U pucnjavi su ubijene tri osobe Foto: Canva

Tri su osobe ubijene, a još jedna ozlijeđena nakon što je naoružani napadač otvorio vatru na kampusu Sveučilišta Nevada u Las Vegasu u srijedu poslijepodne.

Osumnjičenik, opisan kao bivši sveučilišni profesor u svojim 60-ima, ubijen je u pucnjavi s policijom. On nije imenovan, ali izvori su ga identificirali kao Anthonyja Polita (67), piše BBC.

Mediji izvješćuju kako nijedna od žrtava nije bio student. Istražitelji na državnoj, lokalnoj i federalnoj razini trenutačno istražuju što je dovelo do pucnjave, u kojoj je također ozlijeđena jedna osoba.

CBS News izvijestio je da se Polito, bivši profesor poslovanja koji je predavao u Georgiji i Sjevernoj Karolini, prijavio za mjesto na UNLV-u, ali nije dobio posao. Dužnosnici su rekli da je to što mu je odbijen položaj možda utjecalo na njegov motiv za napad.

Policija nije sigurna o motivu

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u srijedu, Kevin McMahill, šerif gradske policije Las Vegasa, rekao je da zasad „nemaju pojma o motivu“ i da nemaju pojedinosti o oružju korištenom u pucnjavi.

Prisutnost gospodina Polita na internetu, putem njegove osobne web stranice, LinkedIn profila i Twitter računa, ne daje jake naznake zašto je možda otvorio vatru na UNLV-u.

Bio je stalni izvanredni profesor na Sveučilištu Istočne Karoline kada je dao ostavku 2017. Ondje je počeo predavati 2001.

Čini se da se ubrzo nakon toga preselio u Nevadu i na svojoj osobnoj web stranici nazvao se „poluumirovljenikom“. Policija je pretražila stan za koji se vjeruje da je povezan s osumnjičenikom u obližnjem gradu Hendersonu i zaplijenila je elektroniku kao mogući dokaz.

Počinitelj ubijen u pucnjavi s policijom

Sveučilište je u srijedu oko 11:53 prvi put objavilo na Twitteru da policija reagira na izvješća o pucnjavi u kampusu. Oko 20 minuta kasnije, sveučilište je priopćilo da je policija kampusa reagirala na dodatno izvješće o pucnjavi u blizini zgrade Studentskog zbora.

Upozorilo je studente u Beam Hallu, domu sveučilišne poslovne škole, da se „evakuiraju u sigurno područje“.

Napadač se kretao među katovima Beam Halla prije nego što je izašao iz zgrade, prema policiji. Adam Garcia, šef sveučilišne policije, rekao je da je osumnjičenik tada ubijen u pucnjavi s dvojicom policajaca.

Šerif McMahill rekao je da je odgovor sveučilišnih snaga spasio živote studenata koji su se okupili ispred Beam Halla i igrali igre i jeli hranu.

Četiri osobe u bolnici zbog napadaja panike

„Da nije bilo herojskih postupaka jednog od tih policajaca koji su reagirali, moglo je biti oduzeto još bezbroj života“, rekao je.

Preživjela žrtva pucnjave je u stabilnom stanju u lokalnoj bolnici, rekao je šerif. Još četiri osobe također su prebačene u bolnicu zbog napadaja panike, a dvojici policajaca pružena je pomoć zbog lakših ozljeda.

Jedan student koji je bio u kampusu rekao je lokalnoj postaji ABC da se činilo da je policija odmah stigla u kampus.

Ove godine više od 630 masovnih pucnjava

Opisujući scenu novinaru, rekao je: „Ne znaš što da radiš. Zoveš svoju obitelj, šalješ poruke svojim prijateljima poput 'Volim vas ljudi' jer bi on [strijelac] svakog trenutka mogao uletjeti kroz vrata.“

Predsjednik Joe Biden rekao je u izjavi da je UNLV „posljednji sveučilišni kampus koji je teroriziran užasnim činom oružanog nasilja“ te da se on i prva dama Jill Biden „mole za obitelji naših palih“.

Ove godine u SAD-u je bilo više od 630 masovnih pucnjava. Las Vegas je i mjesto najsmrtonosnije masovne pucnjave u modernoj povijesti SAD-a, gdje je više od 50 ljudi ubijeno na glazbenom festivalu 2017. godine.

Još vijesti