P.S. u Vodič za brucoše

[ANKETA] Perete li posteljinu redovno? Evo koliko često treba prati jastučnice, navlake, jastuke i deke

Nečista posteljina može biti uzrok nekih bolesti koje nastaju zbog bakterija i grinja.

28. travnja 2023 15:08
Spavanje.

Spavanje. Foto: Andisheh A/Unsplash

Svi znaju da posteljinu, kao i jastučnice, treba često prati. No, peru li ih svi onoliko često koliko bi i trebali? U studentskom domu ta situacija zna često biti izazovna, s obzirom na manjak perilica i sušilica, a veliki broj studenata.

Studenti često „dežuraju“ do kasnih noćnih sati kako bi uspjeli rezervirati termin za pranje i sušenje, tako da u njihovoj situaciji, pranje posteljine možda nije na nivou na kojem bi trebalo biti. Međutim, i taj problem ima rješenje, a to je da studenti pripreme više različitih posteljina kako bi u rezervi uvijek imali jednu čistu.

Razvijanje grinja i bakterija

No, koliko često se posteljine i jastučnice zapravo trebaju prati? Jastučnice mogu biti prljavije i od same posteljine, zbog znoja, prljavštine i drugih bakterija koje se nalaze na našem licu. Higijena bi svima trebala biti na prvom mjestu, zbog vlastitog zdravlja, ali i prevencije pojedinih bolesti koje mogu nastati zbog nečiste posteljine i jastučnica.

Kako ne bi ostvarili „uvjete“ za nastajanje alergija, astme i kožnih bolesti zbog nečiste posteljine, preporučuje se da konkretno jastučnice budu oprane barem jednom tjedno.

Navlake za pokrivače svaka dva tjedna

Ljeti i češće, s obzirom na veću količinu znoja i prljavština. Ostala posteljina, odnosno navlake za poplun bi trebale biti oprane barem svakih 2 tjedna do mjesec dana, kako piše Sleep Foundation.

Nadalje, pokrivače bi trebalo prati otprilike svakih dva do tri mjeseca, kao i deke, a jastuke otprilike svakih četiri do šest mjeseci, ukoliko se oni uopće mogu oprati. Pazite na svoju higijenu koja značajno utječe na vaše zdravlje i perite navlake, jastučnice i ostalu posteljinu redovno!

Anketa

Perete li posteljinu kako je i preporučeno?

Ukupno glasova:

izvor: www.sleepfoundation.org

Još vijesti