Vodič za brucoše

Dobrodošli u prošlost: I ove godine online prijave za smještaj u domu studenti moraju printati

MojFaks | Nakon predavanja, 19.07.2018.Dobrodošli u prošlost: I ove godine online prijave za smještaj u domu studenti moraju printati

Studenti koji planiraju biti smješteni u domu već su krenuli sa skupljanjem dokumentacije potrebne za prijavu. Ono što je malo ironično u cijeloj priči jest da se studenti u zagrebačke domove mogu prijaviti online prijavom koju, pazite sad, moraju isprintati te fizički odnijeti u poslovnicu za smještaj ili poslati poštom.

"Nove prijave za dom – nova drama" mogao bi slobodno biti slogan razdoblja prijave na natječaj u zagrebačke domove. Zašto? Osim što je Studentski centar tijekom samih prijava, nenajavljeno i iznenada, dodao stavku koju studenti moraju dodatno priložiti tijekom predaje dokumentacije, online prijave i dalje zapravo nisu online. Barem ne u potpunosti!Ovo prvo o čemu govorimo jest predaja potvrde o statusu branitelja roditelja od najmanje sto dana sudjelovanja u borbenom sektoru. I da, SC je stavku dodao usred natječaja kada su mnogi već predali dokumentaciju pa ostali zbunjeni. No, ono što i dalje intrigira, u 21. stoljeću, su online prijave na natječaj koje se zapravo treba isprintati i donijeti u poslovnicu za smještaj ili dokumente poslati poštom. Što ih zapravo uopće ne čini online prijavama.

Studenti se pitaju zašto se išta u današnje vrijeme predaje fizički, na papiru


"Super moderne" online prijave stigle su kao novina 2017. godine. To je izazvalo mini debakl (o čemu smo između ostaloga i pisali) odmah prvog tjedna prijava prošle godine te su studenti bili ljuti i u čudu što tu prijavu zapravo moraju isprintati i fizički odnijeti u poslovnicu SC-a.

Foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks

Nažalost, tijekom online prijave u program, podaci studenta ne budu povučeni iz sustava. Upravo je internetska prijava trebala olakšati obradu podataka, a zapravo je napravila suprotno. Temu online prijava u 21. stoljeću koje u biti nemaju veze s pravim internetskim prijavama, prokomentirali smo sa studenticom socijalne pedagogije na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu. I ona ove godine aplicira za dom te joj nije jasno što SC zapravo izvodi s tim prijavama jer je studentima tako zapravo otežan cijeli postupak prijave."Mislim da te online prijave zapravo nemaju nikakvu svrhu jer je sve kako je i bilo prije, samo što su studentima dodali još jedan nepotreban korak i stres. Ne znam, možda je to pokušaj SC-a da kroči u 21. stoljeće, ali na ovakav način im to nije pošlo za rukom. Ne znam zašto se u današnjem vremenu uopće išta predaje fizički, na papiru? Krajnje je vrijeme da SC revidira cijeli postupak prijave na natječaj i da online prijave zaista postanu to", komentirala je studentica.

Njena kolegica, također s istog fakulteta, sličnog je mišljenja. Smatra da je digitalizacija sustava super ideja, ali da nedostaje završni korak koji bi učinio da to sve ima smisla. Isto smatra i studentica zagrebačke Medicine.

Pokušaj SC-a da zakorači u 21. stoljeće rezultirao je dodatnim koracima u procesu prijave


"Digitalizacija cijelog sustava je dobra ideja, ali kao da nedostaje završni korak da se svi oni sinkroniziraju i zbog toga moraš i po pečat na drugi kraj grada ili čak iz drugog grada. A i svake godine dostavljaš masu istih dokumenata. Zašto? Postoje sigurno pametnije solucije koje štede i vrijeme i novac", kazala nam je.

"Smatram da je sustav prijava za dom SC-a u Zagrebu paradoksalan i nepotrebno iskompliciran. Jedino što se promijenilo povećan je broj koraka koje je potrebno učiniti da bismo predali važeću prijavu. Ne shvaćam zašto jednostavno preko naših osobnih podataka ne mogu povući iz sustava sve sto im je potrebno, pogotovo sad kad je sustav e-Građanina zaživio u RH", prokomentirala je još jedna studentica s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: Pixabay

Tko zna hoće li sljedeće godine zaista i zaživjeti online prijave u punom smislu pa studentima olakšati postupak prijave, a i bilo bi jako lijepo kada bi se SC zaista modernizirao i ušao u 21. stoljeće.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


online prijaveprijave preko internetasmještaj u domunatječajStudentski centar Zagreb


Prati nas na Instagramu!