Vodič za brucoše

Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje 'tabletice' studenti piju prije ispitnih rokova

MojFaks | Nakon predavanja, 19.05.2017., Autor: Ivana PetrićFoto: / Shutterstock

Prilikom pripreme za ispit najvažnija je koncentracija - kad nje nema, istu rečenicu možemo pročitati sto puta i ne zapamtiti ništa. Dok će jedni studenti piti hektolitre kave i čaja kako bi se barem malo koncentrirali i "osvježili", drugi će poći putem ljekarne.

Prema novim podacima, studenti u Beogradu sve češće kupuju suplemente u ljekarnama koji im poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Zapravo, ove godine je prodaja tih preparata porasla puno više nego prošlih rokova, a vjerne mušterije su studenti. Portal Vice Srbija donosi da studenti ondje uglavnom kupuju Tanakan i Memo active, a farmaceutkinja s kojom su razgovarali kaže kako se zapravo radi o placebu.

U domaćim medijima nismo imali prilike vidjeti kakvo je ove godine stanje s našim studentima i "preparatima" za poboljšavanje koncentracije i pamćenja, pa smo odlučili pitati farmaceute i studente koriste li popularnu guaranu ili nešto slično.

Studenti najviše kupuju Lecitone i Tensilen


Premda u zagrebačkim ljekarnama nisu primijetili da se ove godine više prodaju ti proizvodi, kažu da studenti najčešće kupuju Lecitone i Tensilen. Tensilen smo imali prilike vidjeti u reklami u kojoj žena više ne može "izdurati" sa svim obiteljskim obavezama te ju sve nervira, ali nakon što popije Tensilen vraća joj se energija i može učiniti sve. Ove kapsule sadrže ’’SAMe’’ amino-kiselinu koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu te smanjuju stres, povećavaju volju i samopouzdanje i podižu energiju.

...Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje i spriječite bolesti...


"Studenti uglavnom kupuju Tensilen koji je sada vrlo aktualan i kupuju Lecitone. To je ono najviše što ide. Slažem se s farmaceutima koji komentiraju da se radi o placebu, a za koncentraciju bi preporučili Lecitone jer tu su više-manje svi B vitamini koji služe za obnovu živčanih stanica i bolje pamćenje", rekli su nam iz zagrebačke biljne ljekarne MIA – 4 lista.

Lecitone je drugi suplement koji studenti koriste kako bi si pomogli u učenju. U sebi ima ekstrakt sjemenke gorkog kolatovca te vitamine C, sve vitamine B skupine te vitamin E koji pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Farmaceutkinja Zrinka iz Ljekarne Filipović rekla nam je da se tu zasigurno ne radi o placebo efektu jer da je to slučaj, studenti se ne bi ponovno vraćali i iznova ga kupovali.

"Kod nas uglavnom kupuju Lecitone, a i kod njega piše da dobro služi prije pripreme ispita. Preporučuje se uzimati dva mjeseca prije polaganja ispita. No, nisam primijetila da posebno studenti kupuju te preparate za učenje", tvrdi farmaceutkinja.

No, kako smo saznali od studenata, među njima je i dalje vrlo popularna guarana kao i maca powder, odnosno maca prah.

Kada popiju tableticu studenti se osjećaju koncentriranije


Još od srednje škole možemo čuti ljude koji govore da im guarana pomaže prilikom "grijanja stolice" te da im je lakše naučiti gradivo i koncentrirati se. Koliko ona funkcionira ili ne, treba svatko provjeriti sam, a neki studenti se zaklinju u njezino djelovanje. Studentica L.R. sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti kaže da joj guarana pomaže, ali vjeruje da je tu od pomoći i placebo efekt.

"Ja mislim da ima nešto u toj guarani, ali isto tako mislim da i placebo igra svoju ulogu. Ja ju konzumiram samo kada je sezona kolokvija i to navečer u slučajevima kada noću moram učiti. Uglavnom uzmem 3-4 guarane po sezoni kolokvija", iznosi studentica.

...Mjesec dana do ljetnog ispitnog roka: trikovi za najuspješnije učenje...


Student A.Č. s Fakulteta prometnih znanosti kaže da je tip osobe koji vrlo teško drži koncentraciju, pogotovo kada je u pitanju knjiga i učenje. Iako je prije sumnjao u djelovanje guarane, sada smatra da se ne radi o placebo efektu jer zaista bude koncentriraniji.

"Moje skromno mišljenje je da nije placebo efekt, iako sam i sam prije sumnjao u te preparate. Jednostavno kad popijem tu tableticu, nakon pola sata sjednem za knjigu i nije mi problem učiti i biti skoncentriran po dva, tri sata u komadu. i sad neko vrijeme ne koristim i vidim da mi je opet teško učiti dva sata u komadu", otkriva student.

Maca powder koristi studentica P.R. s KBF-a i to samo za vrijeme ispitnih rokova, a njeno mišljenje je da ovaj prah čak produljuje i vrijeme koncentracije. No, osim što pomaže za koncentraciju, maca prah se koristi i kao afrodizijak te slovi kao odličan preparat za balans hormona. Osim što podiže životnu energiju, maca kao adaptogena biljka može poništiti negativan utjecaj stresa i iscrpljenosti te pomoći obnoviti i iscijeliti organizam, piše na stranicama Sensa kluba.

...Pet načina pomoću kojih možemo stimulirati mozak svakodnevno...


"Koristila sam Maca powder samo u vrijeme ispitnih rokova, i mogu reći da pomaže te da produljuje vrijeme koncentracije. Dosta je skup, ali kad si u stisci s rokovima isplati se. Probala sam prije toga i guaranu, ali me nije dojmila bas previše. Nisam znala da je maca prah afrodizijak, ali kad su ispiti ni na što drugo, pogotovo kad ih imaš skoro 10 u rujnu . Ali s macom 8 od 10 je odličan rezultat", otkriva studentica.

Student prve godine FER-a, D.B. ne vjeruje da mogu samo preparati povećati koncentraciju i pamćenje studentima nego da se oni mogu i trebaju vježbati kroz različite tehnike.

"Nisu baš preparati za koncentraciju kao takvi, ali u slobodno vrijeme dajem poduke iz tehnika pamćenja, koje omogućuju da u trajno zapamtiš bilo koju informaciju, prvi put kada ju vidiš, čuješ ili pročitaš. Usvajanje tih tehnika pomaže ti da se bolje koncentriraš i 'prevariš' svoj mozak da pamti i kada mu se ne da", preporučuje FER-ovac D.B.

Nije poznato hoće li u ljekarnama početi cvasti biznis većom prodajom ovih suplemenata dolaskom lipnja ili rujna, ali sudeći po odgovorima studenata, uskoro počinje sezona guarane.


guaranaljekarnekoncentracijasuplementi


Prati nas na Instagramu!