Vodič za brucoše

HZJZ objavio upute za studentske domove: Studenti s istih fakulteta trebaju biti zajedno u sobi!

MojFaks | Nakon predavanja, 16.09.2020.HZJZ objavio upute za studentske domove: Studenti s istih fakulteta trebaju biti zajedno u sobi!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za rad studentskih domova s obzirom na epidemiju COVID-19 u akademskoj godini 2020./2021. godini.

Na službenim stranicama Zavoda, u objavljenim Uputama navodi se da bi učenici i studenti smješteni u domovima trebali pojačano održavati osobnu higijenu, poštivati socijalnu distancu, a djelatnici doma pojačano održavati higijenu prostora. Studenti svako jutro i večer mjere tjelesnu temperaturu pri čemu svaki student za sebe vodi pisanu evidenciju koju će po potrebi dati na uvid nadležnima.

Kao što su pojedinačni studentski domovi već objavili, posjeta neće biti, kao ni druženja u sobama.


"Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih za pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dopuštene samo aktivnosti koje su vezane za djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nije zasad dopušteno, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju", napominje se u uputama.

Studenti s istih fakulteta zajedno u sobi


Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da je između njihovih kreveta najmanje 1,5 metara razmaka. Preporučuje se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Preporučuje se da je najviše 3 osobe u sobi te da oni iz istih soba koriste u unaprijed određenom terminu blagovaonicu u učeničkim domovima.


"Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje, sukladno mišljenju školskog liječnika, korisnicima s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, bubrežnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, korisnicima s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija i lošijeg ishoda bolesti COVID-19. U sobe ne smiju ulaziti studenti iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska", stoji u uputama.

U zajedničkim prostorijama maske obavezne


U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obvezno nose masku, uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi. Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Studenti ne moraju nositi maske u svojoj sobi ili sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja te u blagovaonici za vrijeme jela, a u učionici ju ne moraju nositi ako je osiguran potreban razmak među studentima grupiranima po sobama. U zajedničkim je prostorijama maska obavezna, dok na otvorenom nije obavezna."Preporučuju se platnene maske. Medicinska maska je nužna samo za osobe sa znakovima bolesti koji mogu upućivati na COVID-19, kod nadzora bolesne osobe ili za osobe s izrečenom mjerom samoizolacije", navodi se u uputamaUz opće upute, HZJZ je objavio i detaljan opis postupanja u slučajevima zaraze ili pojave simptoma koronavirusa.
Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji. Detaljne upute možete pronaći ovdje.

A.Z.
foto: projektgradnja.hr


studentistudentski domHZJZpreporukeživot u domuepidemija koronavirusa

Prati nas na Instagramu!