Vodič za brucoše

Još jedna epizoda: Kako maratonsko gledanje serija utječe na tvoje zdravlje?

MojFaks | Nakon predavanja, 24.03.2016., Autor: MojfaksPogledaš cijelu sezonu u jednoj večeri?
Foto: DenPhotos via Shutterstock

Petak je navečer, a tebi se ne ide van. Umjesto toga naručit ćeš pizzu i gledati omiljenu seriju ili najnovije filmove s cimerom/icom ili društvom.

Prije nego li se snađeš, prošlo je već šest sati, pojeli ste sve živo u stanu/sobi, a pomicali ste se samo od kauča do wc-a i obratno. Kako ovakvi maratoni utječu na tvoje zdravlje?

Bez obzira radi li se o očima, mozgu, stražnjici ili mentalnom zdravlju, maratoni pred laptopom ili TV-om mogu ti ozbiljno naškoditi, a evo i nekoliko razloga zašto.

Usporavaš metabolizam


Epidemiolog Steven Blair 40 godina je istraživao fizičku aktivnost i njen utjecaj na zdravlje u odnosu na sjedenje i gledanje TV-a. "Ako sjedite, ne kontrahirate mišiće, osim možda za tipkanje", kaže Blair. "No, veliki mišići poput leđnih i onih na stražnjici poprilično su opušteni." Kad ti se mišići ne miču, tijelo je opušteno, a metabolizam sve sporiji. Sporiji metabolizam znači i sporije probavljanje hrane što može dovesti do debljanja i mnogih drugih problema povezanih s probavnim sustavom.

Naprežeš oči


Prema doktorici Rebecci M. Sappington, profesorici s Vandebildt škole oftalmologije i vizualnih znanosti, dugo gledanje Netflixa ili TV-a može izazvati umor očiju i očnih mišića, a time i smanjenu mogućnost da mijenjate fokus. Također može dovesti do glavobolja, ali i suhoće i svrbeža očiju.Teže ćeš zaspati


Maratonsko gledanje serija znači da dulje ostaješ budan/na i da vrijeme koje bi potrošio/la na spavanje ostaješ u budnome stanju. Možda si primijetio/la da nakon gledanja TV-a teže zaspeš, što je posljedica plave svjetlosti koju emitiraju elektronički uređaji. Ova svjetlost utječe na tvoj unutarnji ritam spavanja jer tijelu šalje signal dana, a u stvari je noć. Nedostatak sna i odmora smanjit će nivo energije i koncentracije, a može ti i pokvariti raspoloženje. Osim toga, osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno imaju veće šanse da će ih 'zgromiti' infarkt, pretilost ili srčane bolesti.

Narušavaš mentalno zdravlje


Doktorica Carole Lieberman tvrdi da maratoni pred TV-om mogu utjecati na tvoje mentalno zdravlje – pozitivno i negativno. Ako gledaš komedije, možeš se riješiti stresa i osnažiti imunitet, ali ako gledaš drame ili horore možeš si izazvati osjećaje tjeskobe ili depresije. Osobe koje često prakticiraju maratonsko gledanje serija ili filmova posebno su podložne negativnim utjecajima jer najčešće imaju nekih problema koje pokušavaju ignorirati bjegom pred male ekrane.

Sve u svemu, iako nam se može činiti da je izležavanje uz omiljene serije ili filmove na kauču bezazlena aktivnost, zbilja vam može utjecati na zdravlje. Bez obzira stvara li vam napetost u mišićima, iritaciju očiju ili usporavanje metabolizma, svakako utječe na vaš organizam.

Stoga svoje omiljene sadržaje pametno distribuirajte!

izvor: Her Campus


filmoviserijemaratoni pred TV-omzdravljetijelo


Prati nas na Instagramu!