Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kralj papričica: Podravec s diplomom Sveučilišta Sjever i ove godine na najljućem tronu u Hrvatskoj

MojFaks | Nakon predavanja, 22.08.2017.Kralj papričica: Podravec s diplomom Sveučilišta Sjever i ove godine na najljućem tronu u Hrvatskoj

Dok su neki ludi za slatkim i mogu pojesti čokolade u velikim količinama, drugi su veliki pobornici ljutog te neprestano uživaju u tom okusu. Složit ćemo se, ljuto nije za svakoga, ali sigurno jest za Podravca Ivana Baliju jer je on već drugu godinu za redom pobjednik natjecanja u jedenju najljućih papričica na svijetu.

U Koprivnici se krije momak koji može podnijeti najviše ljutog. On je Ivan i nedavno je diplomirao Multimediju na Sveučilištu Sjever. Svoju titulu šampiona u jedenju ljutih papričica odnio je ove, ali i prošle godine na Hot Challengeu na obalama Šoderice.


Ivanu je najteže pao "susret" s najljućom papričicom Carolina Reaper, ali je i nju uspio pojesti... izvor: epodravina/Matija Gudlin

Ivan je na natjecanju sudjelovao s još osam kandidata, a natjecanje je održano u pet krugova i finalnim krugom. Prvo su kandidati jeli mješavinu ljutih paprika kupljenih na placu, a kasnije je došao na red na ekstremno ljute paprike. Neke od njih su Jamaican Hot Red, Fatalii, Habanero, Purika i Trinidad. Finalni krug sa sobom je donio i jednu od najljućih papričica na svijetu naziva Carolina Reaper, a Ivan je i nju pojeo bez problema. Sve te papričice nalazile su se na pizzi.

Znao je da će obraniti naslov od prošle godine, a posljednja pizza je bila paklena


Ivan kaže da nije imao nikakve posebne pripreme za ovo natjecanje te se ove godine prijavio dva dana prije kada ga je prijatelj označio u objavi na Facebooku pitajući ga: "Kaj braniš naslov ove godine?". Bez obzira na pobjedu od prošle godine, Ivan je znao da će i ove godine zasjesti na "ljuti tron".

...Studentica osmislila 'Baranjski zalogaj': mast na kruhu, paprika i luk...


...O studentskim menzama i raskuhanom grašku: Petra i Kristijan pitaju vas 'E-si gladan?'...


"Iskreno, znao sam da ću pobijediti i ove godine jer sam znao što me čeka jer sam se i lani natjecao. Jedan od razloga je što sam otprilike znao što me čeka ove godine jer imam iskustva od prošle. Drugi razlog je što imam snažni natjecateljski duh. Kada nešto odlučim i to si zacrtam u glavi ne odustajem bez obzira na sve iako to nekad i nije najpametnije ", prepričava Ivan.


U finalu su završili Ivan i još dva ljubitelja ljutog... izvor: epodravina/Matija Gudlin

Ne čudi što je Ivanu za konzumaciju najteže pala jedna od najljućih papričica na svijetu Carolina Reaper. Ona se nalazila u zadnjem, šestom krugu natjecanja te se morao dodati još jedan dodatni krug kako bi se odlučilo o pobjedniku jer je troje natjecatelja završilo u petom krugu.

"U šestom krugu mislim da je bila Carolina Reaper s nekim dodatnim umacima s kojima su kuhari eksperimentirali kuhari jer zadnja pizza je bila doslovno paklena", prisjeća se Ivan.

...Jaja kakva još niste vidjeli: profitabilan hobi zagrebačkog studenta...


Kada govorimo o konzumaciji ljutog, većini na pamet pada ono što dolazi kasnije – grčenje, znojenje i "umiranje" na wc-u, no Ivan kaže da toga nema. Kaže da je stvar u tome što su paprike na pizzi pa se to kasnije ne osjeti toliko kao da ste ih jeli same te tvrdi da ljudi imaju probavnih problema samo ako su paprike kiseljene u octu ili suho mljevene.


Izvor: epodravina/Matija Gudlin


Na kraju je ipak Ivan izašao kao pobjednik... izvor: epodravina/Matija Gudlin

Kako god bilo, Ivan je pravi kralj ljutog, a svoju titulu možda potvrdi i sljedeće godine.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Pixlr


papričiceljutonatjecanjenajljuća papričica