Vodič za brucoše

Ovako se NE uči: Navike koje vam zapravo odmažu tijekom učenja

MojFaks | Nakon predavanja, 14.11.2016.Ovako se NE uči: Navike koje vam zapravo odmažu tijekom učenja

Kada dođe vrijeme ispita konačno odlučimo da je vrijeme da zagrijemo stolicu i da gradivo naučimo, bez obzira na to radi li se samo o prolazu ili 'pucamo' na višu ocjenu.

Svatko ima drugačije navike učenja, ali uglavnom se svi studenti koriste markerima kako bi označili ono što je u skripti bitno, nerijetko uče s prijateljima i drugo. Nažalost, nismo znali da neke od tih metoda učenja nisu uopće korisne nego čine suprotno.

No, te stvari rade i srednjoškolci pa nas zato, nakon osnovno i srednješkolksog obrazovanja, nastave pratiti kroz cijelo školovanje. Vrijeme je da obratite pažnju na ono što vam šteti kada je o učenju riječ!

Učenje s prijateljima


Premda se ovo uvijek čini kao savršena ideja jer nema ništa bolje kada se kolege/prijatelji skupe, naruče pizzu, skuhaju litru kave te skupno strahuju od toga hoće li proći ispit, uvijek nekako završi loše. Pritom ne mislimo da nam neće biti dobro s prijateljima nego uglavnom nećemo moći učiti, osobito kada je više ljudi u pitanju.

Radi se o tome da nećemo toliko dobro naučiti s prijateljem i da nam to ne treba biti jedina navika u učenju – da ne možemo učiti sami. Nitko ne kaže da nas kolega ne može nešto ispitati prije ispita, ali ne bismo trebali stalno učiti s drugim ljudima.

Ležerno čitanje materijala prije ispita


Postoje sretnici kojima je dovoljno samo pročitati skriptu prije ispita pa sve zapamtiti, ali ako ste već primijetili da ispite jedva prolazite, a primjenjujete često ovu naviku u učenju, vrijeme je za malo više truda.

Očito je da niste među tim spomenutim sretnicima, ali i da nemate fotografsko pamćenje pa biste trebali malo više bdjeti nad ispitnim materijalima. Dobro je sam napraviti skriptu ili barem istaknuti ono što smatramo najvažnijim jer je tako najlakše zapamtiti gradivo, a ne samo ležerno čitajući.


Izvor: Pixabay

Oslanjanje na markere


Ovi markeri su kao dar s nebesa jer uvijek pomognu pri učenju, ali ako se oslanjamo na to da ćemo mahom upamtiti tekst koji je označen markerom – samo zavaramo same sebe.

Najvažniji dijelovi trebaju biti naglašeni markerom, a ne da cijela skripta izgleda skroz išarana u šarene boje te kao oružje kada kod nekoga želimo izazvati epileptični napadaj. Ako već baš ne možete bez svih tih boja, tada barem odredite za što je koja boja, primjerice zelena može biti za nešto što obavezno morate zapamtiti, narančasta za dodatno i drugo.

Učenje napamet


Vjerovali ili ne, ponavljanje definicija kao da smo usred recitacije je zapravo loše. Radi se o tome da svatko može nešto naučiti napamet, ali oni koji su nešto naučili s razumijevanjem to mogu i objasniti. To je na fakultetu ipak najvažnije premda se to tako ne čini jer neki profesori zahtijevaju doslovne definicije u ispitu, što je isto krivo.

Najbitnije je ipak shvatiti stvari jer nakon fakulteta bismo trebali biti stručnjaci s područja koje smo studirali te stvari logički povezivati, a ne ih učiti napamet. Umjesto "bubetanja" gradivo bi trebalo znati što jednostavnije objasniti pa čak i ono najkompliciranije, tako znate da ste stvarno nešto naučili.


Izvor: Pixabay

Učenje koje se odvija uvijek na istom mjestu


Ako stalno učimo u svojoj sobi tada ćemo se osjećati skroz zbunjeno kada budemo to morali raditi na nekom drugom mjestu, primjerice u knjižnici. Nekada smo to primorani napraviti zbog pretrpanog rasporeda na fakultetu i slično.

Upravo zbog toga bi trebalo mijenjati okružje učenja i pokušati učiti na različitim mjestima jer to je dobro za mozak kako bi se brzo navikao na drugačije okruženje. Ovo možete pokušati vježbati tako da napravite sami sebi mini test u knjižnici umjesto u domu ili u kuhinji umjesto u dnevnom.

Korištenje samo jedne metode učenja


Mozak voli dosljednost, ali samo kada se radi o određenim stvarima. Nažalost, učenje nije jedna od njih i zato mozak bolje pamti kroz različite metode – bez obzira na to sastavljamo li sami sebi natuknice ili radimo mentalne mape. Upravo zato je dobro isprobavati različite kombinacije.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


učenjenavikeštetne navike


Prati nas na Instagramu!