Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Moraju li i studenti koji ulaze u RH plaćati PCR testiranje?! Evo što vas očekuje ako prelazite granicu do 15. prosinca

MojFaks | Nakon predavanja, 03.12.2020., Autor: Anja Z.Moraju li i studenti koji ulaze u RH plaćati PCR testiranje?! Evo što vas očekuje ako prelazite granicu do 15. prosinca

Opet se nalazimo razdoblju kada svaki drugi dan na snagu stupaju nove mjere radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, a posljednji set mjera ponovno podrazumijeva ograničenja putovanja preko granice.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 30. studenog donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a trebala bi trajati do 15. prosinca 2020. godine. 

Prema najnovijoj Odluci, mogućnost ulaska u Republiku Hrvatsku bez predočenja negativnog nalaza PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, ili obavljanje PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza, mogu izbjeći samo putnici koji dolaze iz zemalja s država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ostali putnici, izuzev nekoliko izuzetak, dužni su napraviti jednu od ove dvije navedene stvari.

Što je sa studentima?


S obzirom na to da se način održavanje nastave u aktualnoj akademskoj godini također iznenada mijenja te da se pojedini studenti mogu naći izvan granica Republike Hrvatske u vrijeme donošenja novih, restriktivnijih mjera, porasla je zabrinutost hoće li po povratku u RH i oni morati izdvojiti značajnu svotu novca za obavljanje PCR testa.  

U dostupnom dokumentu Odluke, navodi se kako iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju imati sljedeće kategorije putnika koji putuju iz država/regija članica EU/EGP koje se nalaze na tzv. crvenom popisu, a između ostalih i:

-učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju u inozemstvo, uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati. 


Studentica je kontaktirala MUP Republike Hrvatske kako bi provjerila koji su točno uvjeti za studente koji natrag u RH u mjesto studiranja putuju iz Bosne i Hercegovine. Prema odgovorima nadležnih koje je dobila, studenti s potvrdom o studiranju mogu ući u Republiku Hrvatsku bez problema, a gore navedeno vremensko ograničenje od 12 sati se ne spominje. Prelazak uz predočenje potvrde o studiranju vrijedi i za studente koji nemaju hrvatsko državljanstvo, već odobren privremeni boravak na osnovu statusa studenta u Republici Hrvatskoj. 

foto: Studenstki dom Stjepan Radić "Sava"@ Facebook, M.B.

Podsjećamo kako bi navedene mjere ograničenja prelaska preko graničnih prelaza trebale trajati do 15. prosinca, nakon čega će se ako to mjere dozvole, kao i prethodnih godina, mnogi studenti u vreijeme blagdana uputiti obiteljskim domovima, od kojih su nečiji i izvan državnih granica.

foto: Pixabay by fernandozhiminaicela


studentiRepublike HrvatskaBosna i Hercegovinamjeregranični prijelazPCR test