Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Znoj, suze i napeti mišići: Nudimo par ideja kako postići 'u zdravom tijelu zdrav duh'

MojFaks | Nakon predavanja, 09.03.2016.Znoj, suze i napeti mišići: Nudimo par ideja kako postići 'u zdravom tijelu zdrav duh'

Fitness-instruktorica Nikolina Bestić napominje da mladi ne vježbaju dovoljno ili vježbaju nekoliko mjeseci dok im ne postane preteško.

Sve više mladih svoje slobodno vrijeme ispunjava različitim oblicima tjelesne aktivnosti.

Bilo da se radi o povremenom joggingu ili o nekoliko treninga na dan, tjelovježba postaje važan faktor života. Kako i ne bi kada to pomaže da se osjećamo bolje, da budemo snažniji i privlačniji.


Različite metode vježbanja dostupne su svima!

Nekima, poput instruktorice fitnessa, Nikoline Bestić, to je način života.

Cijela priča sa tjelovježbom i fitnessom je počela puno prije i traje otkad znam za sebe. Sve je krenulo sa plesom kojim se bavim od malih nogu. Profesinalno sam plesala jazz dance i cheerleading i zbog takvog aktivnog načina života volim biti u pokretu“, ističe Nikolina koja ima i diplomu Fitness učilišta, što znači da može održavati fitness treninge bilo gdje u Europi.

Mladi mogu birati između mnoštva različitih metoda vježbanja. Jedna od njih je i „insanity“ trening, koji jakim ritmom i zahtjevnim vježbama cijelog tijela jamči poboljšanje tjelesne pripreme u kratkom vremenu.

...Studentski popusti: Tjelovježbom do zdravlja, ali i boljih ocjena...


Vježbam skoro godina dana, a počeo sam zbog problema sa zdravljem pa sam si rekao da idem poduzeti nešto zbog svog zdravlja“, kaže Josip Runac i dodaje da je jednako važno pravilno se hraniti i dobro spavati.

Pravilno se hranite


Tome mogu pripomoći i dodaci prehrani, ali i u tome, poput redovite hrane, valja biti umjeren.

Whey ili neki drugi oblik proteina u prahu sigurno može kvalitetno nadopuniti prehranu i uz pravilno doziranje ne može ostaviti štetne posljedice na organizam. Naravno, proteini su dodatak prehrani i tako ih treba uzimati“, napominje Nikolina.


Teretane u prosjeku koštaju 250 kuna mjesečno.

Kao fitness-instruktorica, Nikolina napominje da mladi ne vježbaju dovoljno ili vježbaju nekoliko mjeseci dok im ne postane preteško. Razloga može biti i više. Nastavne obveze, pokoji posao, ali i cijena teretane.

...Za jeftinije vježbanje u super prostoru klikni ovdje!...


Teretana ili street workout?


Teretane u Zagrebu nude mogućnosti za mnoštvo vježbi te su prilagođene za sve populacije i stupnjeve tjelesne pripremljenosti. Prosječna mjesečna članarina iznosi oko 250 kuna, no samo mali dio vježbališta nudi popuste za studente. Neke teretane nude i saunu ili spa-tretmane, no tada se cijena penje i do 400 kuna na mjesec. Još ako se odlučite uzimati dodatke prehrani i slične preparate, trošak može skočiti na više od 1000 kuna mjesečno.


Street workout je besplatan, a sami određujete koliko ćete vježbati.

No zato je street workout pravo rješenje. Bazira se na upotrebi sprava na sportskim terenima ili na improvizaciji, a vježba se uz pomoć prijatelja te mnoštva tutoriala na internetu. Tako sami određujete broj ponavljanja , vrstu i jačinu vježbe kako bi se doveli u optimalnu formu.

Tjelovježba smanjuje stres


Tjelovježba je važna i zbog psihičkog zdravlja. Naime, dokazano je da vježbanje potiče bolje raspoloženje i smanjuje stres. To nam potvrđuje i srednjoškolka Ema Duh, koja nakon dva mjeseca teretane vidi poboljšanja.

Ne planiram odustati od vježbanja, jer idem u teretanu u slobodno vrijeme i osjećam se bolje i sretnije nakon vježbanja“, kaže Ema.

Stoga je važno kretati se. Ako nemate volju znojiti se u teretani ili plaćati dodatke prehrani, uvijek možete šetati, trčati, biciklirati ili planinariti. Dovoljno je samo pola sata dnevno. Zbog toga ćete biti bolje raspoloženi i manje bolesni.

Milan Dalmacija
foto: Pixabay, Flickr


teretanevježbanjestudentski popustistreet workoutinsanityprehranazdrav životNikolina Bestić