Vodič za brucoše

Pisali diplomske na mobitelima i skoro odustali od faksa: Faks nabavio 900 laptopa za studente koji kod kuće nemaju računalo

MojFaks | Nakon predavanja, 07.04.2021., Autor: Lidija B.Za neke je to odlučilo o daljnjem tijeku školovanja jer nisu mogli obaveze izvršavati na mobitelima...
Foto: Maria Markevich via Shutterstock

Tijekom prvog covid lockdowna, na Sveučilištu u Bradfordu primijetili su da pristup internetu i online platformama predstavlja problem velikom broju studenata. Sada je sve to prošlost nakon nabavke 900 laptopa koje će ustupiti studentima na korištenje.

Nakon prvog zaključavanja u ožujku prošle godine, sveučilišta diljem svijeta suočila su se s teškim odlukama prelaska na online nastavu, ali i organiziranja iste na način da odgovara svim studentima. Osim toga, postavilo se i pitanje opremljenosti studenata da uče na daljinu.


>>>Najbolje godine života provode u 4 zida: Evo kako je korona pokvarila studiranje u Hrvatskoj<<<


Na Sveučilištu u Bradfordu reagirali su brzo, ponudivši studentima diljem okolnih gradova 80 laptopa koje su mogli koristiti za praćenje online nastave, u nedostatku računala kod kuće. No, zaposlenici sveučilišta znali su da će dugi period učenja na daljinu teško pogoditi one studente koji nisu imali adekvatnu tehnologiju za praćenje predavanja online, piše The Guardian.


Pisali završne radove na mobitelima


Čak 55% studenata ovog Sveučilišta dolazi iz niže socioekonomske skupine, definirane godišnjim primanjima manjima od 20 tisuća funti godišnje. Prije "lockdowna", svi su studenti na kampusu imali na raspolaganju 400 računala, a bilo je moguće i kratkoročno posuditi laptop iz knjižnice. Nakon zatvaranja kampusa, ravnateljica IT službe na kampusu, Juliette Atkinson, shvatila je da je potrebno što prije reagirati.


"Prošlog smo proljeća slušali priče o studentima koji završne radove pišu na mobitelima jer nisu imali pristup računalu", prisjetila se. "Znali smo da moramo napraviti nešto konkretno kako bi početak iduće akademske godine protekao ugodnije", nastavlja.


>>>Nema predaje: Profesora 'pokosila' korona, ali je brucošima ipak održao predavanje – iz bolnice<<<


Planirali su napraviti četiri nove mreže diljem kampusa pomoću kojih bi se studenti mogli ulogirati u sustav sveučilišta kako bi mogli istraživati, pisati eseje i pratiti online predavanja.

Iako je ovaj dio projekta odrađen rekordnom brzinom, IT tim je shvatio da će studentima koji nemaju laptopa slabo koristiti ove mreže. Zbog toga su knjižnični fundus laptopa stavili na raspolaganje studentima kod kuće, na dulji period. Znali su da ovo neće biti dovoljno kad počne nova akademska godina. Zbog toga je Atkinson sa Sveučilištem osigurala dovoljno sredstava za kupovinu 900 laptopa od tvrtke Lenovo, koja je i inače njihov dobavljač. No, iako je bilo jednostavno naručiti računala, put do realizacije ove narudžbe nije tekao glatko.


Jedno računalo otputovali i u Portugal


"Imali smo veliki problem prošlog proljeća i ljeta sa dostavom zbog COVID restrikcija, ali i listom prioriteta koja je nalagala da se svi resursi usmjere na borbu protiv pandemije", govori. "Ali ne mogu vam opisati osjećaj olakšanja kad smo preuzeli 900 laptopa prije početka akademske godine."


Računala podešavaju IT stručnjaci tako da studenti mogu pristupiti sveučilišnim mrežama od svoje kuće, bez dodatnih podešavanja. Prvih 300 laptopa podijelili su studentima u jesenskom/zimskom semestru ove akademske godine, s tim da je jedno računalo čak otputovalo studentu u Portugal koji se zbog "zaključavanja" nije mogao vratiti u Veliku Britaniju. Trenutno distribuiraju sljedećih 300 računala, a posljednjih 300 očekuju podijeliti među studentima prije kraja ove akademske godine.


Kad laptop odlučuje hoćeš li diplomirati ili odustati


Studenti su odlično reagirali na projekt. Nakon ankete, čak j e89% njih odgovorilo da je ova akcija bila od presudne važnosti za nastavak njihovog studija. Brucošica zdravstvenih studija Jodie Metcalf, jedna je od onih studenata kojima je ovaj posuđeni laptop odlučio o nastavku školovanja jer bi bez toga bila prisiljena odustati od studija.


"Kad je COVID-19 'udario', predavanja i seminari su otkazani,a  zamijenila su ih online predavanja", govori. "Jednostavno nisam mogla pratiti predavanja pomoću svog mobilnog telefona, a kamoli pisati i predavati svoju zadaću", dodaje.


"Zbilja sam se borila. Bez računala ne bih mogla nastaviti svoju praksu. Projekt Sveučilišta pomogao mi je riješiti se stresa, a laptop mi je od neprocjenjive važnosti“, kaže.

Program se pokazao posebno korisnim studentima koji su morali napisati svoje završne radove kako bi diplomirali, poput Michelle Ratcliffe.


"Imala sam ograničen, a nekada i nikakv pristup računalu, a nisam mogla doći na fakultet zbog covida", kaže. "Bilo je frustrirajuće jer nisam mogla napredovati u pisanju završnog rada. Laptop koji sam dobila je genijalan i omogućio mi je da završim svoju tezu", zaključuje apsolventica.


>>>'Pala' platforma za online nastavu, studenti ne mogu slušati predavanja: Stiglo i službeno priopćenje...<<<


Laptope će studenti vratiti nakon završetka studija kako bi i drugi mogli koristiti ovaj resurs. Na Sveučilištu razmišljaju imaju li dovoljno sredstava da nabave još lapotpa prije listopadskog priljeva novih studenata.


Nasljeđe projekta nastavit će se i nakon ovog teškog perioda lockdowna. Nova infrastruktura nadalje će moći bolje i kompetentnije potpomagati studentima koji se školuju on-line i iako se, kao i svi, planiraju vratiti na kontaktnu nastavu čim to prilike dozvole, budući studenti imat će bolju i napredniju infrastrukturu koja će ih bolje poduprijeti u segmentu tehnologije koju koriste prilikom stjecanja diplome.


Sveučilište u Bradforduračunalalaptopionline studiranjecovidpandemijaučenje na daljinupristup tehnologiji

Prati nas na Instagramu!