Vodič za brucoše

Potraga za SAVRŠENIM cimijem još traje? Ovih 8 pitanja morate postaviti svima s kojima mislite da biste mogli živjeti

MojFaks | Nakon predavanja, 31.08.2020.Potraga za SAVRŠENIM cimijem još traje? Ovih 8 pitanja morate postaviti svima s kojima mislite da biste mogli živjeti

Ponovo se približava početak nove akademske godine, a to za mnogobrojne student znači i potragu za cimerima.

Nekima je to prvi put da odlaze na studij u drugi grad što najčešće podrazumijeva život u studentskom domu, drugi već imaju iskustva suživota i dijeljenja sobe, ali svima je potraga zanimljiva, a nerijetko i stresna. Kako bi što bolje procijenili potencijalnog kandidata za suživot, donosimo vam listu pitanja koja otkrivaju mnogo o drugima, a nisu prenapadna jer nije lako u kratkom vremenu procijeniti osobu s kojom ćeš provesti minimalno godinu (ako se radi o domu), a moguće i više godina tijekom studiranja.


Neke osnovne stvari


Na početku je naravno nužno saznati neke osnove poput imena, godina, što studira, odakle dolazi... A sve kako bi stvorili neku početnu sliku o potencijalnom cimeru. Ovo su pitanja koja se otvaraju već na samome početku "small talka" i ne biste se trebali libiti postaviti ih niti odgovoriti na njih. Odličan su uvod u ostale teme, koje mogu biti malo "škakljive".


Imaju li iskustva u cimerskom životu?


Svako je kad-tad morao probity led u cimerskom životu i imati svoje "vatreno krštenje". Neki su bili sretni pa su za prve cimere dobili osobe "pogodne" i jednostavne za suživot, a neki nažalost čak i godinama nakon određenih iskustava boluju od posljedica traume zvane "cimer iz pakla". Dobro razmisli što želiš: osobu koja nema nikakvih iskustava u cimerstvu ili pak osobu koju ništa neće iznenaditi kad je suživot u pitanju.

Kakav im je raspored?


Dijeljenje malog prostora zna biti izazovno, stoga je dobro da su vam rasporedi usklađeni, koliko je to moguće. Idealno bi bilo da se predavanja ne poklapaju, pa da svako ima malo vremena za sebe, učenje ili druženje kada je druga osoba na predavanju. Također je važno imati otprilike sličan bioritam jer noćna ptica teško će se izboriti s ranoraniocem i obrnuto. Olakšajte si budući život i porazgovarajte o navikama spavanja i učenja, ustajanja, provođenja slobodnog vremena i sl.

Koliko često planiraju ići kući?


Ovo nije potrebno suviše pojašnjavati: svi žele barem ponekad imati 100%-tnu privatnost i sobu ili stan samo za sebe.

Planiraju li i koliko često zvati društvo?


Ako si introvertirt, na faksu za koji redovno moraš štrebati, a uz to radiš – sigurno ti neki "party" cimer koji srijedom i četvrtkom voli "zalomiti" više nego vikendom ne bi bio najbolji izbor. Povremena druženja, posjete "boljih polovica" i sposobnost da se obje strane mogu dogovoriti otvoreno kada i koliko ljudi je ok da dođu u sobu, treba uvijek raspraviti prije useljenja.

Koliki su čistunci?


Razgovor o higijeni i održavanju zajedničkog prostora je apsolutni "must". Naravno, pitanja o osobnoj higijeni najbolje je izostaviti i voditi se mišlju da smo svi odrasli ljudi, ali napomenuti vlastite preferencije i želje što se tiče čistoće i stanja u sobi, kao i dogovora oko zajedničkog čišćenja, teme su koje se moraju spomenuti. Ako jedno tolerira kreativni nered, a drugo je djevica u horoskopu kod koje sve mora biti pod špagom, bit će vam "zanimljivo".

Radijator upaljen ili ugašen?


S obzirom na to da ćete živjeti skupa u nekoliko kvadrata, bitno je da se uskladite po pitanju "radijatora i prozora". Netko tko voli da je prozor stalno otvoren i da hladan zrak ulazi i zimi, sigurno će izludjeti zimogrozne tipove koji spavaju u termočarapama i čak i ljeti moraju imati "barem potkošulju". neće biti dobar cimer ovima koji su deka radijator tip. Možda se može činiti kao čudno pitanje, ali u situaciji kad jedno od vas pali klimu, a drugo istovremeno frlji termostat na višu temperaturu - rat u kući je zagarantiran.


Zato papir i olovka, pitanja pripremiti i neka rešetanje potencijalnih cimija počne. A sve s ciljem što boljeg zajedničkog života. 

A.Z.
foto: arhiva/Pixlr


studenticimerisuživotpitanjapotraga


Prati nas na Instagramu!