Vodič za brucoše

INTERVJU Izrešetali smo novog upravitelja Lašćine: Evo kakav make-over očekuje ovaj najmanji (i najzapušteniji) zagrebački dom

MojFaks | Nakon predavanja, 24.10.2019.INTERVJU Izrešetali smo novog upravitelja Lašćine: Evo kakav make-over očekuje ovaj najmanji (i najzapušteniji) zagrebački dom

Studentski dom Lašćina je najmanji u 'domskoj ekipi' i može primiti 480 studenata. Život u domu sa sobom nosi niz divnih trenutaka, ali isto tako i problema. S novim upraviteljem Željkom Šarčevićem, koji je dužnost preuzeo početkom kolovoza, porazgovarali smo o studentskoj svakodnevici u Lašćini.

S obzirom na to da smo od studenata čuli da prethodna Uprava doma nije bila naročito susretljiva, novi upravitelj Šarčević, čini se, pokušava okrenuti ploču. Kako kaže, od prvog dana useljavanja nastojao je biti uz studente i uputiti ih. To je posebno značajno za brucoše koji po prvi put dolaze u dom, u potpuno nepoznatu situaciju.

Slučaj tople vode 


Studenti s Lašćine nedavno su se žalili na problem nedostatka tople vode. Facebook grupa stanara ovog doma "užarila se" od pitanja i komentara studenata koji, kako tvrde, nemaju tople vode nakon 22 sata. Upravitelj Šarčević bacio nam je svjetlo na ovaj "problem" koji proizlazi iz samog sustava grijanja i vode u domu. Naime, zaposlenici kotlovnice na raspolaganju su radnim danom do 22 sata, a nakon toga voda se ne grije do 6 sati ujutro idućega dana.

"Što se tiče tople vode, svaki paviljon ima spremnik od 600 litara. Moguće je i da se prije događalo nešto tehničke prirode jer imamo stare instalacije. Svi domovi su renovirani, Lašćina nažalost nije ušla u tu priču i na nama je da ju na neki način održavamo, u zavisnosti od mogućnosti", govori nam Šarčević. 


Foto:MojFaks

Prema upravitelju, grijanje i topla voda su prioritet stoga ne planira tolerirati potencijalne probleme u toj domeni.

"Od mog dolaska na ovu poziciju, u jednom trenutku se dogovorio kvar i to na nivou jednog ili dva paviljona. Ne bježim od odgovornosti. Tada sam pozvao majstore, došli su i sve je sanirano. Radilo se o tehničkim poteškoćama s kotlovnicama koje smo otklonili. Vjerujem da u skoroj budućnosti neće biti problema, a ako se i dogodi nekakav kvar – stvar rješavamo odmah", odlučan je Šarčević.

Što se tiče žalbi studenata na nestajanje tople vode tijekom dana i iza 22 sata, govori nam da nije upoznat, i da mu se na to lično još nitko nije požalio. 

"Zaposlenici u kotlovnici rade od šest ujutro do 22 sata navečer kad odlaze kući, a nakon toga voda je ugrijana dok se ne ohladi ili dok se ne potroši. Može se dogoditi da netko noću u tri sata dođe iz grada pa ga dočeka mlaka voda. Od tog slučaja s vodom ispitujem studente koje sretnem kakva je situacija, imaju li tople vode i grijanja. Nitko mi nije rekao da se nakon spomenute epizode problem ponovio", poručuje Šarčević.


Foto: MojFaks

Rekonstrukcija grijanja, sanitarne i tople vode


Jesu li studenti upoznati s tim da kotlovnice 'rade' do 22 sata navečer, upravitelj nam nije mogao potvrditi. Ono što nam govori jest da je u planu rekonstrukcija grijanja, sanitarne i tople vode

"Dom obuhvaća deset paviljona, a od toga pet ima automatizirano grijanje. Ako je vani toplo kao danas, pet paviljona nema automatizaciju. To ćemo sada rješavati. Neće se grijati ako je vani toplo, već kao što je slučaj u drugih pet paviljona: ako je vani 25 stupnjevi oni se automatski gase. Događa se da je nekome i to problem, ali mogu zavrnuti radijator. Uglavnom za iduću godinu imamo u planu riješiti i tih preostalih pet paviljona. Bit će sve manje i manje problema", obećaje upravitelj.

Kako to već inače biva, najveći su problem financije. Studentski domovi Sava i Cvjetno obnovljeni su, međutim u ovom navratu rekonstrukcijskih zahvata Lašćina nije bila u fokusu. S obzirom na raspoloživo stanje, nastoje stalno ulagati pomalo i koliko mogu. Ovog ljeta popravljen je krov desetog paviljona, restoran je obnovljen, a sobe su dobile nešto novog namještaja. 

"Ulažemo koliko možemo i doslovce svaki dan pomalo krpamo da bi studenti imali pristojne uvjete. Vjerujem da je stanje solidno. Istina, instalacije su stare i svaki dan pokušavam riješiti neke stvari, ali to je sve stvar financija i investicije. Čega god da se dotaknemo, moramo razmišljati što ćemo prvo, hoćemo li riješiti sanitarije ili nešto drugo", priča Šarčević. 


Uvođenje video-nadzora trebalo bi stati na kraj krađama


Otkad je novi upravitelj preuzeo dom, dogodila se jedna krađa: ukraden je laptop iz sobe u prizemlju. Kako nam govori, planira se uvođenje video nadzora što bi trebalo pomoći prilikom nezgodnih situacija kao što su krađe. Trenutno Lašćinu osigurava jedan zaštitar koji u nekoliko navrata obilazi prostorije doma, no dio odgovornosti leži i na stanarima. Upravitelj apelira da i oni vode računa o sigurnosti vlastitih stvari i da zatvaraju prozore ako nisu u sobi, zaključavaju vrata, a u slučaju da im netko otuđi imovinu, najbolje je pozvati policiju.


Foto: MojFaks

Formiranje domskog studentskog odbora i aktiviranje fitness dvorane 


U sklopu poboljšanja komunikacije između studenata i Uprave doma, Šarčević sugerira formiranje studentskog odbora. Oformljeni odbor trebao bi predstavljati studente, a ovakav odbor, koliko je upoznat, nije postojao posljednjih nekoliko godina. 

"Nastojat ću oformiti studentski odbor jer to bi bio dobar način za komunicirati sa studentima. Moram naći ekipu koja će animirati i osobe koji su za to zainteresirane. Ovo je najmanji dom sa samo 480 kreveta. Od toga je 250 studentica, a 230 mladića. Da se deset posto studenata interesira za aktivno sudjelovanje u odboru, to bi bio dobar odaziv", smatra Šarčević. 


Foto: MojFaks

Trenutno je fokus bio na useljenju studenata, sada kada je to završeno upravitelj se planira posvetiti novim projektima. Među njima je i aktiviranje fitness centra

 "Imamo fitness dvoranu, nije velika, ali svakako može poslužiti. Studenti su je dosad slabo koristili pa ću pokušati pokrenuti i tu priču, uložit ćemo u obnovu, poboljšati uvjete u fitness dvorani da bude kvalitetnija. Ako bude interesa, postavili bismo tamo i sprave", govori nam o daljim planovima. 


Internet


Studentski dom nema wifi i to bi bila velika investicija koja se također nalazi na 'to do' listi. Trenutno se studenti konektuju putem žičane veze tj. eterneta. Pojedini studenti javljali su se zbog problema s internetom. 

"Oko tih problema imamo proceduru. Ako se ne radi o nekom banalnijem problemu koji riješe studenti, zovem našu informatičku službu, čovjeka koji je zadužen i većinom uspješno otklanja poteškoće. Neki studenti ne znaju kako se spojiti na domski interneti, a drugima koji znaju ponekad se pojavi kakav problem. Radi se o staroj žičnoj instalaciji, priključnica se također ponekad odšteti, ali na sve ove situacije reagiramo", pojašnjava Šarčević. 


Foto:MojFaks

Svatko tko je ikad stanovao u domu zna da je domski život buran, zanimljiv, ponekad predmetom frustracija, ali nikad dosadan. Sve ovo potvrdio nam je i upravitelj koji upravo zbog činjenice da se u paviljonima uvijek nešto događa, skoro 24 sata dnevno provodi na radnome mjestu.

Planovi za naredni period


U skorijem vremenu fokus novog upravitelja bit će rekonstrukcija grijanja i sanitarne tople i poboljšanje fitnes dvorane. Kako nam govori, postoji i problem sa starijim stablima koja se uslijed nevremena mogu srušiti te će osigurati rušenje trulih stabala kako bi osigurao studente i imovinu. 

"Ovdje smo zbog studenata, dostupni smo 24 sata, za sve prijedloge. Ja sam spreman za suradnju. Slobodno mi se obratite u slučaju bilo kakvog problema. Ako imate prijedloge za poboljšanje, tu sam da zajedno radimo na boljitku našeg doma", poručio je novi upravitelj Šarčević studentima Lašćine.

Anja Zulić
foto: MojFaks


SD LašćinaupraviteljŽeljko Šarčevićživot u domutopla vodainternetuvjeti